Pretletters


Van BBNC Uitgevers/MUS Creatief ontving ik het boek “Pretletters” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik BBNC uitgevers/MUS Creatief hartelijk voor bedanken.

Informatie die te vinden is op internet: Met ‘Pretletters’ heb je alles in handen wat je nodig hebt om je eigen artistieke alfabet te ontwikkelen. Het bevat alle handletterbasics, van de tools en materialen die je kunt gebruiken tot de anatomie van letters en het combineren van verschillende fonts. Daarnaast staat het boek vol creatieve letterstijlen, zoals brushletters, bounceletters en faux calligraphy. Dankzij de duidelijke stap-voor-stapinstructies maak je je deze stijlen gauw helemaal eigen. Bovendien vind je achter in het boek 100 inspirerende handletteropdrachten die je creativiteit prikkelen en die je de kans geven om te oefenen met alle mogelijkheden die het handletteren heeft. Voor je het weet, maak je de mooiste, vrolijkste en krachtigste composities!

Aangezien ik naast lezen ook erg graag bezig ben met handletteren, was ik erg benieuwd naar het boek “Pretletters” van Brittany Luiz. Brittany Luiz is handletterkunstenaar en Social Media & Content Manager voor Tombow USA. Aangezien ik op Instagram van Tombow USA vaak de mooiste dingen tegen kom, was ik nog eens extra benieuwd naar dit boek. Wat natuurlijk wel meteen opvalt in het boek, is dat alleen Tombow materialen gebruikt worden. Gelukkig heb ik veel materialen van Tombow. Dus dat was voor mij geen probleem. En deze materialen zijn ook erg geschikt om te handletteren. Vooral de Tombow ABT dual brush pens vind ik zelf erg fijn hier voor.

Brittany begint natuurlijk eerst iets te vertellen over de basis van handletteren, waardoor dit boek ook uitermate geschikt is voor mensen die willen beginnen met handletteren en dus nog geen ervaring met handletteren hebben. Je leert de eerste basisstroken te maken. Welke basismaterialen je nodig hebt…. En geloof me… Na verloop van tijd vind je altijd dat je te weinig materiaal hebt. Je ziet steeds weer nieuwe dingen die heel erg leuk zijn voor het handletteren. 🙂

Na de basisletters en enkele verschillende lettertypes en hoe je deze ook leuk kunt combineren, vertelt Brittany over verschillende letterstylen. Hiermee laat ze zien hoe je bijvoorbeeld schaduw kunt toevoegen aan je lettertype, waardoor de letters meteen meer diepte krijgen.

Ook heeft ze het over Letters digitaliseren. Ik was hier erg nieuwsgierig naar en wilde hier erg graag meer over weten. Photoshop en Illustrator had ik op mijn laptop staan, echter van Illustrator heb ik helaas heel weinig verstand en ook al heeft Brittany gebruik gemaakt van een stappenplan kwam ik er helaas niet uit. En zal ik me dus toch eerst meer moeten verdiepen in Adobe Illustrator om dit voor elkaar te krijgen. Helaas is in het stappenplan ook niet vermeld welke versie Brittany gebruikt van Photoshop en Illustrator. Als dit wel was gebeurd had je eventueel de verschillen van de versies op kunnen zoeken en zo wellicht wel iets van dit stappenplan kunnen gebruiken. Dus het Digitaliseren van mijn Handletter creaties wordt even opgeschoven naar het moment dat ik iets meer van Illustrator af weet 🙂

Ook kun je met dit boek hele alfabetten oefenen. Dit kan door de voorbeelden na te schrijven, of eventueel met een lightpad de letters over te trekken. Zo kun je de letters ook op een goede manier oefenen. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij versieringen door middel van krullen aan letters, bloemen en vaandels. Ook wordt er aandacht aan bouncing besteed. Bouncing is dat de letters springend geschreven worden, dit geeft een speels effect aan het schrijven. Hier ben ik zelf nog niet zo heel goed in. Ik merk dat ik zelf het te netjes wil doen en dat kan met bouncing net niet. Door het speelse effect moet je het net niet te netjes willen doen. Hier ga ik dus zeer zeker nog meer mee oefenen.

Vervolgens krijg je enkele letterwerken van begin tot einde. Hier heb ik een van uitgezocht die ik volgens het stappenplan ben gaan maken. Er staat duidelijk bij vermeld welke materialen er gebruikt zijn, doordat ik veel van Tombow heb, was ik in staat om deze kleurnummers te gebruiken. ik heb alleen voor de witte puntjes gekozen om dit met een satéprikker te doen in plaats van met een penseel om zo de puntjes kleiner te krijgen. Maar natuurlijk kun je deze ook maken met andere penseelstiften en andere kleuren. Maar ik vond het eindresultaat in dit voorbeeld zo mooi dat ik deze wilde maken.

Ik ben in ieder geval erg tevreden met het resultaat, al is mijn creatie een stuk lichter geworden dan de creatie uit het voorbeeld, maar daardoor vind ik hem niet minder mooi. Ik ben erg tevreden met mijn creatie.


Ik weet niet of je zelf bezig bent met handletteren, maar ik heb vaak het probleem wat ga ik handletteren… Daar heeft dit boek de oplossing voor. Je vindt er 100 dynamische ideeën ter inspiratie van je letterprojecten. Hierdoor heb je een hoop ideeën om te handletteren en heb je niet meer het probleem “wat moet ik gaan handletteren”. Dit vind ik echt een leuke aanvulling op het boek.

Dit boek is echt geschikt voor beginnelingen als voor gevorderde handletteraars. Door de stap voor stap handleidingen van verschillende projecten ben je, ook als beginneling, zeker in staat om deze projecten uit te werken. Dit vind ik zelf erg leuk. Hierdoor zie je direct resultaat. En dat blijft gewoon het leukste. Letters oefenen is superbelangrijk, maar soms wil je ook gewoon eens een “wow”-effect hebben bij een creatie die je gemaakt hebt. En dankzij de stap voor stap handleidingen kun je deze creaties ook redelijk snel zelf maken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Pretletters
Auteur: Brittany Luiz
Uitgever: BBNC uitgevers
ISBN: 9789045322407
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC uitgevers.

Wil je zelf ook kennis maken met het boek “Pretletters”? Ik mag van BBNC Uitgevers/MUS Creatief 1 exemplaar van Pretletters weggeven. Lees er hier alles over.

One thought on “Pretletters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge