Peter Römer – Chantage

Wij zagen op Facebook voorbij komen dat de Hanna Vermeer-serie, geschreven door Peter Römer, opnieuw zou verschijnen. Omdat ik de Baantjer-serie van zijn hand altijd met veel plezier lees, was ik ook benieuwd naar deze serie. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgeverij ontvingen wij niet veel later een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Actrice Karina wordt dood aangetroffen in bed. Rechercheur Hanna Vermeer wordt op de zaak gezet en ziet de lijst van mogelijke daders snel groeien. Was het Addy Lust, gevierd roddeljournalist met wie Karina jarenlang een haat-liefde-verhouding had? Of Miepie, de interieurverzorgster van Karina en van vele andere BN’ers? Of toch haar stiefvader Willem Anker, zelf een bejubeld acteur. De relatie tussen de twee was immers al jaren verwrongen. De zaak komt in een stroomversnelling wanneer Hanna erachter komt dat Karina aan haar memoires werkte. Er komen dreigbrieven over belastende feiten die in haar memoires zouden staan, maar waar is het manuscript gebleven? Wie heeft er belang bij dat dit verdwijnt en wie chanteert nou eigenlijk wie?

De cover

Op het bovenste gedeelte van de cover is gebroken spiegelglas te zien. Hierop is een gedeelte van een vrouwengezicht te zien. In mijn belevenis is dit Hanna, het hoofdpersonage in dit verhaal. Daaronder staat de info over dit verhaal, dat wil zeggen: auteursnaam, serie naam en de titel van het verhaal. Ik vind deze cover een stuk mooier dan de originele cover uit 2012.

De auteur

Peter Römer is auteur en acteur. Nadat ‘De Cock’-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Peter Römer schrijft geheel in de geest van Appie Baantjer, en zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.Peter Römer begon zijn carrière als acteur voor toneel en televisie. Daarnaast werkte hij jarenlang als televisieproducent, scenarioschrijver en regisseur. In 2012 verscheen van zijn hand Chantage, de eerste moordroman met rechercheur Hanna Vermeer. Chantage werd genomineerd voor de Schaduwprijs /Gouden Strop.

Het verhaal

Als actrice Karina dood wordt aangetroffen in haar bed krijgt rechercheur Hanna Vermeer deze zaak toegeschoven. Hanna ziet de lijst met verdachten snel stijgen, want was het roddeljournalist Addy Lust, de journalist waar ze een haat-liefde-verhouding mee had? Of stiefvader Willen Anker, die zelf ook een bekende acteur is? Of is toch Miepie, de schoonmaakster van Karina en vele andere bekende Nederlanders?
Hanna ontdekt dat Karina haar levensverhaal aan het opschrijven was in een heuse memoires. En Karina spaarde in haar verhaal niemand. Wie wilde er voorkomen dat het verhaal naar buiten gebracht zou worden? Als blijkt dat het manuscript verdwenen is, gaan alle alarmbellen af, want wie heeft er nu het grootste belang bij dat het manuscript verdwijnt? Of wil iemand het juist naar buiten brengen? De vragen stapelen zich op en Hanna moet er alles aan doen om de waarheid boven tafel te krijgen…

Mijn mening

Ik kende auteur Peter Römer natuurlijk van zijn Baantjer-verhalen en ‘Oog om oog‘, die hij samen met zijn vrouw Annet Hock, schreef. Dus toen ik zag dat zijn debuutserie Hanna Vermeer, die bestaat uit de boeken ‘Chantage’, ‘Bedrog’ en Supernova’, opnieuw uitgebracht zou worden, was ik erg nieuwsgierig.

In de proloog ligt actrice Karina op een bed. Ze had nog niet de moeite genomen om zich uit te kleden. Na een klop op de deur, en geen reactie van Karina, blijkt ze dood te zijn. Door deze proloog vraag ik mij meteen af wat er met Karina is gebeurd. Een reden om snel te beginnen aan het eerste hoofdstuk. Ik ben nieuwsgierig geworden.

Ik ben fan van de verhalen van Römer omdat hij een eenvoudige schrijfstijl heeft. Doordat Römer een achtergrond heeft in de televisiewereld, waar hij onder andere scenario’s schreef voor Baantjer en Grijpstra & de Gier, merk je dat hij een filmische schrijver is. Dit is natuurlijk ook terug te zien in ‘Chantage’. Hierdoor zag ik veel passages op een levendige manier voor me, wat ik altijd een echt pluspunt vind.

De hoofdstukken zijn wat mij betreft een beetje aan de lange kant. Het verhaal is verdeeld in 12 hoofdstukken en dit hadden er wat mij betreft iets meer mogen zijn. Persoonlijk vind ik het altijd fijn als de hoofdstukken kort zijn, dan ben ik altijd sneller geneigd om nog een hoofdstuk te lezen. Maar ondanks dit had ik ‘Chantage’ toch ook snel uit. Dit kwam doordat het een leuk en vermakelijk verhaal is.

De spanning is niet enorm hoog, echter doordat het een detective is, Römer noemt het eerder zelf een Moordroman, is dit niet zo erg en was ik er al op voorbereid dat het geen op-het-puntje-van-mijn-stoel-thriller was. Echter denk ik dat de benaming ‘Moordroman’ inderdaad beter aansluit bij het verhaal.

Ik heb ‘Chantage’ met veel plezier gelezen en ‘Bedrog‘ en ‘Supernova‘ komen ook zeker op mijn veel te lange nog-te-lezen-lijstje te staan.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Chantage

Gegevens van dit boek:
Titel: Chantage
Serie: Hanna Vermeer
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s e-book: 201
Verteller luisterboek: Gaby Milder
Duur luisterboek: 07:50:45
ISBN e-book: 9789026163050
ISBN luisterboek: 9789462538108
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge