Peter Römer – Baantjer: De Cock en moord op stand

Voor mij persoonlijk is het elke keer weer feest als er een nieuwe Baantjer aangekondigd staat. Zo ook deze keer en het is extra feest want dit is het negentigste deel in de langslopende Nederlandse detective-serie. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij positief nieuws en vlak na de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen uit Uitgeverij de Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een ijzige koude ochtend krijgt De Cock de melding dat er een lijk is aangetroffen in het Paleis op de Dam. Een jongeman is neergestoken op klaarlichte dag te midden van de andere bezoekers. De Cock staat voor een raadsel, waarom is de aan lager wal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden van het leven beroofd? En waarom uitgerekend op die plek? Het onderzoek loopt al snel vast en een nieuwe moord vraagt de aandacht van De Cock: in een antiquariaat in de Voetboogsteeg is eigenaar Tjerk Somers vermoord aangetroffen tussen de opgestapelde boeken.
Terwijl De Cock en Vledder in de gure winterkou onderzoek doen, blijkt er een verrassend verband te bestaan tussen de beide moorden…

De cover

Op de cover is een avondfoto van het Paleis op de Dam te zien. Dit past natuurlijk erg goed bij het verhaal en doordat ze elke keer dezelfde opmaak gebruiken past de cover ook erg goed in de Baantjer-serie. Zoals bij elke nieuw boek, in deze serie, zou ik aan de hand van deze cover, het boek zeker opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock-boeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Als er op bureau Warmoesstraat een melding van een lijk wordt gemeld, gaan De Cock en zijn collega Vledder snel ter plekken polshoogte nemen. De dode blijkt de aan lager wal geraakte jonkheer Hugo van Coevorden te zijn. Als snel stellen de speurders de vraag, waarom is de jonkheer op deze bijzondere plek, het Paleis op de Dam, vermoord? En hebben de andere bezoekers dan niks opgemerkt? Het onderzoek loopt al snel vast en als er een nieuwe moord wordt gepleegd slokt deze alle aandacht van De Kock en Vledder op. Tjerk Somers, eigenaar van een antiquariaat in de Voetboogsteeg, wordt vermoord aangetroffen tussen zijn geliefde boeken.
De speurders moeten de gure winterkou trotseren om hun onderzoek te doen. Maar na even graven blijkt er een verrassend verband te bestaan tussen beiden zaken…

Mijn mening

Wie ons al langer volgt weet dat ik een zwak heb voor de deze norse en brommende rechercheur. Eerder las ik al verschillende delen in de Baantjer-serie, waaronder o.a. ‘De Cock en de schaduw van de dood‘, ‘De Cock en de schim uit het verleden‘ en De Cock en de eenzame dood‘, en elke keer voelt het weer als thuiskomen in Amsterdam.

Peter Römer heeft een beeldende schrijfstijl en hierdoor waande ik mij tijdens het lezen weer even in onze hoofdstad. De plekken waar het verhaal zich afspeelt zijn eigenlijk allemaal bekend voor mij. Dit zal mede ermee te maken hebben dat ik de weg in Amsterdam redelijk goed ken en hierdoor kon ik me de verschillende locaties goed voor de geest halen.

Wat ik ook erg leuk vond om te lezen is dat er een oude bekende terug komt bij het team van De Cock. Dit zag ik eerlijk gezegd niet aankomen en zorgde er dan ook voor dat ik blij verrast werd. Erg leuk!

Ook al is ‘De Cock en moord op stand’ het 90’ste deel in de Baantjer-serie. Voor mij persoonlijk verveelt deze serie nog lang niet. Het is, en blijft, een heerlijke serie om mee onderuit te zakken op de bank. De personages zijn niet zo diep uitgewerkt, maar persoonlijk vind ik dit bij dit soort detective-verhalen geen probleem. De schrijfstijl en locatie keuze is herkenbaar en ik denk dat dit de kracht van deze serie is.

En er is nog meer goed nieuws te melden want ik augustus 2022 verschijnt ‘De Cock en een dodelijk spel‘, deel 91 in deze langslopende Nederlandse detective-serie. Ik kijk er al reikhalzend naar uit!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

De-Cock-en-de-moord-op-stand

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en moord op stand
Serie: Baantjer
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
Aantal pagina’s e-book: 115
Verteller luisterboek: Peter Römer
Duur luisterboek: 03:54:20
ISBN paperback: 9789026152283
ISBN e-book: 9789026152337
ISBN luisterboek: 9789026152344
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge