Peter Römer – Baantjer: De Cock en een dodelijk spel

De boeken rondom De Cock en Vledder lees ik altijd met erg veel plezier. Dus toen ik zag dat Peter Römer met het 91e deel bezig was hebben wij de uitgever een mailtje gestuurd met de vraag of wij een recensie-exemplaar van ‘De Cock en een dodelijk spel’ konden ontvangen. Na een positief antwoord ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een exemplaar in de bus. Hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Cock wordt opgeschrikt door de dood van de jonge tennisspeler Daniël Sanders die vermoord is aangetroffen in een sportschool op de Wallen. Deze Daniël blijkt een talentvolle speler te zijn geweest, die na zijn jonge jaren op de Amsterdamse tennisclub GSM, meedraaide in het harde profcircus.

Tijdens het onderzoek blijkt deze vriendelijke jongen echter ook een duistere kant te hebben, en naarmate het onderzoek vordert ontdekken De Cock en Vledder dat de tennisprof onderdeel lijkt te zijn van een sinister spel…

De cover

Op de cover is een tennisracket te zien dat uit een sporttas steekt. Op de achtergrond is een tennisveld te zien. De cover is simpel maar past wel uitstekend bij het verhaal. Aan de cover zie je meteen dat het om een boek in deze serie gaat. Dit komt mede doordat de serienaam en titel op de kenmerkende manier op de cover staan. Hierdoor zou ik het boek dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de flaptekst te lezen.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds een aantal delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock’-boeken zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

De Cock en Vledder staan weer voor een bijzondere zaak: Daniël Sanders, een veelbelovende jonge tennisspeler, wordt vermoord aangetroffen in een Gym op de wallen. Sanders is altijd actief geweest bij de Amsterdamse tennisclub GSM, maar de laatste tijd draaide hij mee in het harde profcircuit.

Maar de jonge sterspeler heeft ook zo zijn duistere kanten. De Cock en Vledder komen, naarmate het onderzoek vordert, bijzondere dingen op het spoor en voor hen is één ding zeker… Daniël Sanders is onderdeel van een sinister spel.

Mijn mening

Persoonlijk lees ik de boeken rondom De Cock en Vledder altijd met veel enthousiasme. Elke keer waan ik me, tijdens het lezen, even in het mooie Amsterdam en kom ik de bekende personages tegen. Het voelt altijd als thuiskomen.

In het eerste hoofdstuk is te lezen hoe Daniël Sanders aan het trainen is in de gym. Hij heeft een eigen sleutel en kan naar binnen om te sporten als de sportschool gesloten is. Hij heeft geen zin om met iemand te praten en daarom is deze manier voor hem, als topsporter, ideaal. Maar als hij plotseling de deur hoort, is hij verbaasd. Hij besluit zijn koptelefoon, op standje maximaal, op te zetten. Als hij ziet wie er binnenkomt schrikt hij en voor hij het weet wordt het zwart voor zijn ogen.
Wie deze man is, die binnenkwam, blijft natuurlijk tot het einde onbekend, maar ik ben er erg benieuwd naar. Dus ik lees snel verder…

Daarna schakelen we over naar bureau Warmoestraat waar de bekende karakters aan het werk zijn. De Cock is op dat moment een beetje ingedommeld achter zijn bureau en Appie Keizer vloekt als hij uit het computerprogramma, waar hij een verslag aan het typen is, wordt gegooid. Alleen dit kleine stukje laat de gemoedelijkheid, die de verhalen, rondom De Cock, bezitten, duidelijk naar voren komen. Ook ‘De Cock en een dodelijk spel’ is weer een verhaal waarmee je een aantal uurtjes om krijgt. Plof lekker neer in je favoriete stoel en Römer neemt je weer even mee naar het fijne Amsterdam. Het is altijd weer iets waar ik naar uit kijk.

Zoals we van de boeken rondom De Cock gewend zijn speelt social media geen grote rol. De Cock zelf is er bijna allergisch voor, en dat is best bijzonder in de hedendaagse tijd. Toch speelt social media in dit deel een grotere rol en ik moest zeggen dat ik dit toch wel verfrissend vond. Vooral de boodschap die er hierdoor wordt overgedragen op de lezer: social media heeft veel voordelen, maar ook zeker veel nadelen.

Ook is Lotty weer van de partij, en dit is toch, in de laatste delen, echt mijn favoriete personage geworden. Je ziet dit personage in elk deel meer groeien en dat zorgt er dan ook voor dat je, als lezer, elke keer weer uitkijkt naar dit personage om te zien hoe ze wederom gegroeid is. Erg leuk!

Ondanks dat deze serie de langslopende van Nederland is, hoop ik van harte dat Römer ons nog lang vermaakt met deze detectives. Ik kijk alweer uit naar het volgende deel.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan ook eens onderstaand leesfragment.

De-Cock-en-een-dodelijk-spel

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en een dodelijk spel
Serie: Baantjer (91)
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
Aantal pagina’s e-book: 117
Verteller luisterboek: Peter Römer
Duur luisterboek: 03:58:36
ISBN paperback: 9789026158957
ISBN e-book: 9789026158964
ISBN luisterboek: 9789026158971
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge