Peter Römer – Baantjer: De Cock en de ongehoorde moord

De boeken rondom De Cock en zijn compagnon Vledder blijven leuk om te lezen. Dus toen ik zag dat deel 92 alweer van de drukpers zou rollen, wist ik dat ik deze graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij, met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen, ontvingen wij een exemplaar van deze Nederlandse detective. Hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer rechercheur De Cock wordt gevraagd mee te werken aan een podcast over een cold case, doet hij dat graag. Dat hij er indertijd niet in slaagde de spraakmakende moord op een jonge vrouw op te lossen, is iets dat nog altijd aan hem knaagt.
Het enthousiasme waarmee de bevlogen podcastmaker Julius de Vree aan de slag gaat, wordt bruut verstoord als hij vermoord wordt aangetroffen op het terrein van de Westergasfabriek. Kwam hij te dicht in de buurt van de moordenaar?
De Cock raakt ervan overtuigd dat het onderzoek naar de dood van Julius ook naar de oplossing van de moord op de jonge vrouw zal leiden. Hij voert een verbeten strijd met de moordenaar, die hem steeds een stap voor lijkt te zijn…

De cover

Op de cover is een avondsetting van de Westergasfabriek in Amsterdam te zien. Het is meteen duidelijk dat het om een verhaal uit de Baantjer-serie gaat. De cover is niet bijzonder, maar hij past bij het verhaal.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjer-boeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock-boeken’ zijn geheel in de geest en stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Normaal gesproken lost rechercheur De Cock de meeste zaken op, maar een aantal jaar geleden kreeg hij de moordenaar die een jonge vrouw om het leven bracht niet in de kraag gevat. Dat knaagt, tot de dag van vandaag, aan hem. Als hij wordt benaderd met de vraag of hij mee wil werken aan een podcast over de cold case van deze zaak, stemt hij toe. Wie weet levert het nog bruikbare tips op…

Julius de Vree is de podcastmaker en aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Maar als hij dood wordt aangetroffen op het terrein van de Westergasfabriek vraagt De Cock zich meteen af of Julius te dicht bij antwoorden kwam.

De Cock raakt er steeds meer van overtuigd dat de dood van Julius iets te maken heeft met de moord op de jonge vrouw, jaren geleden. Hij en zijn directe collega Vledder moeten alles op alles zetten om deze twee zaken op te lossen, maar de moordenaar lijkt ze steeds een stap voor te zijn…

Mijn mening

Het is weer tijd voor een Baantjer-recensie. Ik ben groot fan van deze Nederlandse detective-serie en ik las eerder onder andere ‘De Cock en de eenzame dood‘, ‘De Cock en moord op stand‘ en ‘De Cock en een dodelijk spel‘. Ik was, voor dat ik begon met lezen, erg nieuwsgierig met welke zaak De Cock nu weer te maken kreeg.

De Cock krijgt een verzoek om mee te werken aan een podcast over Drentse Annie, een cold case waar hij aan gewerkt heeft, maar nooit heeft weten op te lossen. Wat ik persoonlijk erg leuk, en ook verfrissend, vond, is dat een podcast toch echt iets van deze tijd is. En zoiets zie je niet zo snel in de Baantjer-verhalen. De verhalen rondom deze Amsterdamse speurder zijn meestal toch authentiek en hij toch een beetje een stoffig imago blijft houden. Ik vind het erg leuk om te zien dat dit nu gecombineerd wordt met iets moderns. Op deze manier is de kans een stuk groter dat ook jongere lezers een verhaal over De Cock ter hand nemen.

Een tijdje geleden, toen wij voor de Kauffmann & Kauffmann-tour in de Jordaan waren, konden wij het, na afloop, niet laten om ook even, samen met Jeanette, Ellis en Amber, een drankje te gaan doen bij Lowietje, de stamkroeg van De Cock. Doordat ik al aardig wat boeken gelezen heb rondom De Cock, werd het toch eens tijd om op de vaste kruk van De Cock te kruipen en het echte Baantjer-gevoel te krijgen. Nou, dat is zeker gelukt!

‘De Cock en de ongehoorde moord’ is, net zoals de voorgaande delen, niet mega spannend, maar dat hoeft voor mij ook niet bij dit soort verhalen. Het is gewoon een fijne Nederlandse detective die zich in Amsterdam afspeelt en waarbij je niet te diep hoeft na te denken. Gewoon lekker mee speuren met De Cock en zijn kompaan Vledder. De setting is uiteraard Amsterdam, maar door de beeldende, en authentieke schrijfwijze van Römer, waande ik mij, tijdens het lezen, echt weer even in de hoofdstad.

De hoofdstukken zijn redelijk kort en doordat de verhalen ook niet al te lang zijn, zijn de Baantjer-verhalen echt verhalen om een avond lekker languit te zakken en even af te schakelen. Heerlijk. Zoals eerder gezegd zijn de verhalen authentiek en hierdoor ook erg herkenbaar.

Wel miste ik De Cocks worp met zijn hoedje naar de kapstok, dit is altijd zo herkenbaar en terugkomend, maar deze worp kwam niet voor in ‘het ‘De Cock en de ongehoorde moord’. 😉

Dat het maar snel augustus is, want dat verschijnt alweer het volgende verhaal rondom De Cock. Namelijk ‘De Cock en het kind van de rekening‘, het 93e deel in de Baantjer-serie. Ik verheug mij er weer op, want een verhaal over deze Amsterdamse speurder verveelt nooit!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook zeker onderstaand leesfragment.

De-Cock-en-de-ongehoorde-moord

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het negentiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en de ongehoorde moord
Serie: Baantjer
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
Verteller luisterboek: Peter Römer
Duur luisterboek: 03:45:00
ISBN paperback: 9789026158988
ISBN e-book: 9789026158995
ISBN luisterboek: 9789026159008
Prijs paperback: € 11,50
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge