Peter Römer – Baantjer: De Cock en de eenzame dood

Nadat wij een persmail hadden ontvangen over ‘De Cock en de eenzame dood’ hoefde ik niet lang te twijfelen. De boeken over de Amsterdamse Baantjer lees ik altijd met veel plezier. Ik kon het dan ook niet laten om een recensie-exemplaar, van deze titel, aan te vragen. Niet lang na verschijning viel hij dan ook op de mat. Hier willen wij Uitgeverij de Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Cock wordt naar de Lindengracht geroepen. Hennie, de vrouw die tientallen jaren de aardappelkraam op de markt bestierde, is in haar bed gesmoord met een kussen. Hennie was geen vriendelijk mens, maar wel rijk: achter de aardappelhandel waaraan ze goed verdiende zaten flink wat investeringen, ook in huizen. Naast zakelijke conflicten, zoals met Dennis, een ontevreden huurder met wie Hennie hooglopende ruzie had, denkt De Cock ook aan een motief in de familie. Want Hennie’s zoon Tonnie blijkt ook zo zijn redenen te hebben om niet rouwig te zijn om haar dood…

De cover

Op de cover is een foto van de aardappelkraam te zien van Hennie, het slachtoffer in het verhaal. Ze stond jaren op de Amsterdamse markt. De titel staat, zoals we gewend zijn bij de Baantjerboeken, In het rood en wit op de cover. De cover past erg goed bij het verhaal.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock-boeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.CPeter Römer is auteur en acteur. Nadat ‘De Cock’-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Peter Römer schrijft geheel in de geest van Appie Baantjer, en zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.

Het verhaal

Als Jurre de Cock naar de Amsterdamse Lindengracht wordt geroepen, blijkt dat Hennie, geen onbekende van De Cock, om het leven is gekomen. Ze bemande jaren lang haar aardappelkraam op de Markt. Hennie had veel geld, maar ze was niet bepaald vriendelijk. Naast het beheren van de aardappelkraam, zat ze ook in de verhuur van huizen. Zo had ze ook wel eens problemen met huurders, zoals Dennis. Hij was een ontevreden huurder, maar is dit een motief voor moord? De Cock denkt ook in de richtig van een familievete, aangezien Hennies zoon Tonnie niet zo rouwig is om de dood van zijn moeder…

Mijn mening

Ondertussen zijn wij alweer aangekomen bij deel 89 in de Baantjer-serie, de langslopende Nederlandse detective-serie. Ik las eerder onder andere ‘De Cock en kermis in de hel‘, ‘De Cock en de schaduw van de dood‘ en ‘De Cock en de schim uit het verleden‘. Elke keer is het weer een feest als ik weer een nieuw deel kan gaan lezen. Zo ook deze keer. 🙂

Ook in dit nieuwste deel worden De Cock, en zijn collega Vledder, naar een plaats delict geroepen en krijgen ze te maken met een mysterieuze zaak. Ook in ‘De Cock en de eenzame dood’ weet Römer de omgeving goed te omschrijven. Ik ben redelijk bekend in het centrum van Amsterdam en door de beeldende schrijfstijl was het net of ik zelf op de markt rond liep. Dit vind ik altijd erg fijn.

Wat ook altijd een pluspunt is, is dat de boeken in de Baantjer-serie nooit moeilijk geschreven zijn. Dus ook als je wat meer moeite met lezen hebt, zijn deze boeken echt ideaal, want naast dat het taalgebruik eenvoudig is, zijn er ook geen ingewikkelde verhaallijnen of moeilijke dialogen te bespeuren. Hierdoor blijft het ook voor de minder ervaren lezers een genot om te lezen. Qua spanning zijn dit natuurlijk geen op-het-puntje-van-je-stoel boeken, maar persoonlijk vind ik dit geen enkel probleem. Je krijgt gewoon een aantal uurtjes aangenaam om met een leuk verhaal. En als je, net als ik, een beetje bekend bent in Amsterdam, zul je veel plekjes herkennen.

Laat Baantjer deel 90 ‘De Cock en moord op stand‘ maar komen, deze verschijnt op 25 januari 2022. Ik ben er klaar voor.

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar dit boek? Lees dan zeker ook eens onderstaand leesfragment.

De-Cock-en-de-eenzame-dood

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en de eenzame dood
Serie: Baantjer
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
Verteller luisterboek: Peter Römer
Duur luisterboek: 03:43:04
ISBN paperback: 9789026152276
ISBN e-book: 9789026152313
ISBN luisterboek: 9789026152320
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge