Pere Cervantes – Op zoek naar mijn vader

In de aanbiedingsfolder zagen wij dat bij A.W. Bruna uitgevers een boek zou verschijnen van een, voor mij, onbekende auteur. Door de cover, en na de korte inhoud gelezen te hebben, was mijn interesse gewekt. Natuurlijk hebben we een mailtje gestuurd naar de uitgever en we kregen al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Barcelona, 1945. De twaalfjarige Nil Roig brengt zijn dagen door met het op zijn fiets vervoeren van filmspoelen van de ene naar de andere bioscoop. Zijn droom is ooit zelf filmoperateur te worden.
Op de dag dat hij dertien jaar wordt, is hij in het trappenhuis bij zijn woning getuige van een moord. Nadat de moordenaar heeft gedreigd hem ook te doden als hij zijn mond voorbijpraat, geeft het stervende slachtoffer Nil een mysterieus en naar later blijkt uiterst zeldzaam verzamelplaatje met de foto van een vooroorlogse filmacteur. Hij fluistert de jongen een naam toe: David. Dat is ook de naam van Nils vader, die verdween op de dag dat Barcelona bezet werd door de regering van Franco.
Nil gaat op zoek naar de waarheid achter zijn vaders verdwijning en achter het mysterieuze filmplaatje. Een zoektocht waarvoor hij een hoge prijs zal moeten betalen.

De cover

Op de cover staat een jongen die door de straten fietst. Door de kleding van de jongen weet je meteen dat het over een historisch verhaal gaat. De cover vind ik erg mooi en zorgt dat ik deze zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Pere Cervantes (Barcelona, 1971) is auteur en scenarioschrijver. Na zijn studie rechten werkte hij als Peacekeeping Observer voor de Verenigde Naties in Kosovo en Bosnië-Herzegovina. Hij is de veelbekroonde auteur van tien romans, waarvan ‘Op zoek naar mijn vader’ de eerste is die in het Nederlands verschijnt. Het boek werd in Spanje een enorme bestseller.

Het verhaal

De twaalfjarige Nil Roig verdient een klein centje bij door filmspoelen te vervoeren van de ene bioscoop naar de andere. Hij droomt er van om zelf ooit als filmoperateur aan de slag te kunnen. Op de dag dat hij dertien jaar wordt, ziet hij, in het trappenhuis bij hun appartement hoe een man vermoord wordt. De moordenaar heeft gedreigd hem ook te doden als hij iets erover zegt. Net voor het slachtoffer sterft, geeft hij Nil nog een mysterieus en blijkbaar uiterst zeldzaam verzamelplaatje van een vooroorlogse filmacteur. Ondertussen fluistert hij ook een naam: David. Dat is ook de naam van Nils vader. Nils vader verdween op de dag dat de regering van Franco Barcelona bezet.
Nils vindt het nu tijd worden om de waarheid achter zijn vaders verdwijning te achterhalen en de betekenis van dit mysterieuze filmplaatje. Een zoektocht waar hij een hoge prijs voor zal moeten betalen.

Mijn mening

Dit is het eerste boek van Pere Cervantes wat naar het Nederlands vertaald is, maar beslist niet zijn eerste boek dat hij geschreven heeft. En dat merk je ook. Hij weet wat schrijven is. Het boek is opgedeeld in vier delen. Het verhaal begint in 1945 en eindigt in 2021. Het verhaal wordt chronologisch verteld.

Meteen vanaf de eerste pagina word je het verhaal ingetrokken. De personages zijn zo beschreven dat je het gevoel hebt dat je ze echt leert kennen en door de beeldende schrijfstijl waan je je echt in de straten van Barcelona.

Cervantes schuwt echter ook het geweld niet, doordat het, na de burgeroorlog en de tweede wereldoorlog, nog behoorlijk grimmig is, worden mensen zonder scrupules gemarteld of doodgeschoten. In die tijd leven nog een hoop mensen in angst. Dit gevoel weet Cervantes erg goed over te brengen op de lezer. Maar het is niet alleen maar geweld, gelukkig. Niet alleen liefde die opbloeit tussen bepaalde personages, maar ook de liefde voor de film, waar een heuse club voor is, waar je alleen op uitnodiging bij kunt komen. Deze groep speelt een belangrijke rol in het verhaal en in het leven van Nil.

De meeste indruk heeft het laatste deel van het verhaal op mij gemaakt. Het verhaal wat zich in 2021 afspeelt. Hierdoor bleef het boek nog een hele tijd door mijn hoofd spoken.

Dit boek is erg beeldend geschreven en hierdoor kon ik het verhaal zo voor mij zien. Dit was het eerste boek wat door Pere Cervantes naar het Nederlands vertaald is, maar ik hoop dat dit niet het laatste is en dat de uitgever besluit om meer boeken van zijn hand te vertalen. Ik zou ze beslist op pakken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

9789400513563

Gegevens van dit boek:
Titel: Op zoek naar mijn vader
Auteur: Pere Cervantes
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Hendrik Hutter
Aantal pagina’s paperback: 480
Aantal pagina’s e-book: 480
Verteller luisterboek: Ruben de Goede
Duur luisterboek: 13:12:14
ISBN paperback: 9789400513563
ISBN e-book: 9789044932553
ISBN luisterboek: 9789046175019
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 14,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge