Paul Vugts – Afrekeningen

Van uitgeverij De Kring ontving ik het boek “Afrekeningen” geschreven door Paul Vugts om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij De Kring hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal Nederlands best ingevoerde misdaadjournalist over de onderwereldoorlog Wat in 2007 begint als een machtsstrijd en in 2012 escaleert na de verdwijning van een partij cocaïne, ontaardt in een onderwereldvete waarin tientallen jonge Amsterdamse criminelen met grof, soms extreem geweld worden geliquideerd. Wraak volgt op wraak – sleutelspelers grijpen naar de macht, ruimen ex-partners uit de weg of lopen over naar het rivaliserende kamp. Zeker drie onschuldige buitenstaanders worden vermoord doordat schutters zich vergissen. Het voorlopige dieptepunt is in maart 2016, als het hoofd van de 23-jarige Nabil Amzieb op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid wordt achtergelaten. Paul Vugts beschreef de bedenkelijke flitscarrières van deze nieuwe generatie nietsontziende criminelen in zijn boek Doorgeschoten – dat eindigde met de ontluikende onderwereldvete. In Afrekeningen beschrijft hij hoe de hoofdrolspelers hun oorlog op straat proberen te beslechten met nieuwe liquidaties, terwijl justitie in Nederlandse en Marokkaanse rechtszalen veroordelingen najaagt in intrigerende strafprocessen. 

Aangezien ik boeken over de Nederlandse criminaliteit altijd interessant vind, was ik ook erg nieuwsgierig naar dit boek. Paul Vugts geeft ons met dit boek een inkijkje in de onderwereldoorlog, waarbij niemand wordt ontzien en wraak op wraak volgt. In maart 2016 komt uitgebreid in het nieuws dat er een hoofd gevonden wordt voor een waterpijp café in Amsterdam. Ook deze moord komt in dit boek aan bod. Deze “oorlog” wordt op straat uit gevochten en ondertussen probeert justitie in Nederlandse en Marokkaanse rechtszalen veroordelingen voor elkaar te krijgen.

De cover spreekt me erg aan. Hij is donker met in het groot in gele letters Afrekeningen erop. Onder de tekst zie je een landrover met de deur open en met 1 lamp aan en een hoop kogelgaten in de ramen. Aan de zijkant zie je een persoon staan in de schaduw. Boven de tekst zie je iemand met een groot wapen, iets van een kalasjnikov?, op iets richten. Dit vind ik erg goed bij dit boek passen.

Dit boek geeft mij, als lezer, een uitgebreid inkijkje in de vele liquidaties in met name Amsterdam en omgeving. Ik merkte tijdens het lezen dat Paul Vugts wel goed geïnformeerd was, en van veel feiten op de hoogte was. Wellicht enerzijds door inkijk in politiedossiers, maar anderzijds wellicht ook door contact met de besproken personen. Ik ga er vanuit dat dit ook waarheid is. Zo las het voor mij wel.

Ik had wel erg veel moeite met de vele namen, die ook nog voornamelijk buitenlands waren. Hierdoor zat ik regelmatig te zoeken wie wie was en wie er bij welke zaak hoorde en of deze persoon eerder slachtoffer of dader was enz. Dit maakte het boek ietwat lastig lezen en zorgde ervoor dat ik het boek iets vaker dan normaal aan de kant legde.Maar dit is zeker een indrukwekkend kijkje in de onderwereld van de veelal erg jonge criminele mocromaffia en aanhang.

Gegevens van dit boek:
Titel: Afrekeningen
Auteur: Paul Vugts
Uitgever: Uitgeverij de Kring
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 256
ISBN paperback: 9789462970595
ISBN E-book: 9789462970601
Prijs paperback: € 16,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge