Paul van Gageldonk – De IRA in Limburg

We werden door De Limburger aangenaam verrast met een exemplaar van de vernieuwde uitgave van ‘De IRA in Limburg’. Aangezien non-fictie hier altijd met veel interesse gelezen wordt, waren wij natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar dit boek. Hier willen we De Limburger hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op zondag 27 mei 1990 werd Roermond opgeschrikt door een terroristische aanslag. Een IRA-commando zag vier Australische toeristen aan voor Britse militairen. Twee van hen vonden de dood.

Eenendertig jaar later laat de aanslag in Roermond nog altijd veel mensen niet onberoerd. Er blijven nog veel vragen over. Waarom zijn de verdachten niet veroordeeld? Wat zat daarachter? En: had de aanslag voorkomen kunnen worden?

In dit boek wordt, samen met een groot aantal betrokkenen, een zeer uitvoerige reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen op 27 mei 1990 en wat daaraan voorafging, in zowel Nederland als Noord-Ierland. Ooggetuigen, politiemensen, rechters, officieren van justitie, advocaten, terrorismedeskundigen en ex-IRA-leden vertellen uitgebreid over wat hen overkwam en geven antwoord op nog openstaande vragen.

De cover

Op de cover staat Hadewych Minis. Zij speelt de hoofdrol in ‘The Spectacular’, de tv-serie die gemaakt is over de aanslagen in Roermond. Op de achtergrond zie je de markt van Roermond, met de auto van de Australiërs die beschoten is. De cover zou mij zeker opgevallen zijn, aan de ene kant door de titel, aan de andere kant, omdat het zich in Limburg afspeelt en ik daar altijd extra nieuwsgierig naar ben, omdat ik zelf uit Limburg kom.

De auteur

Paul van Gageldonk (Enschede 1952) was redacteur van en is nu medewerker bij dagblad De Limburger. Hij schreef eerder boeken over voetbalvandalisme, de gabberhousecultuur, zijn inburgering in België en de opkomst van de Alternative für Deutschland.

Trailer The Spectacular

Mijn mening

Ik was aangenaam verrast toen we dit boek, bij het boek ‘Wereldkampioen‘ meegestuurd kregen. Dat dit boek over zo’n belangrijk gebeuren in Limburg gaat, en toevallig, was ik van plan om de serie die over dezelfde aanslagen ging te gaan kijken, maar daar heb ik dus even mee gewacht, want op de een of andere manier vind ik het altijd fijner om eerst het boek te lezen, voordat ik beeld ervan zie. Want dan kun je je eigen beeld niet meer vormen.

Paul van Gageldonk heeft intensieve research gedaan om deze zaak zo goed en duidelijk mogelijk op papier te krijgen en dat is hem goed gelukt. Ik was aan de ene kant gefascineerd door het verhaal, hoe dit allemaal kon gebeuren terwijl in de jaren 90 zoveel grof geweld echt niet standaard was. Maar ik was vooral ook verbijsterd, toen ik las dat de personen in deze IRA-cel zomaar vrij kwamen en geen enkele straf gekregen hebben voor de aanslagen in Roermond. Onbegrijpelijk.

Je merkt onder het lezen dat Paul van Gageldonk weet waar hij over schrijft. Hij heeft ontzettend veel mensen gesproken die betrokken waren bij het onderzoek. Rechters, ooggetuigen, IRA-deskundigen, agenten enz. Je leest eigenlijk precies hoe de aanslag gedaan is, de dingen die er aan vooraf gegaan zijn en de zaken die erop volgden. Hierdoor had ik onder het lezen soms het gevoel alsof ik zelf terug in de tijd was en er zelf bij was. Hij heeft dit zo goed gereconstrueerd dat het een boek geworden is wat als naslagwerk gebruikt kan worden. Het is voor ons bijna niet voor te stellen dat iedere agent in Engeland voor dat ze in hun auto stapten eerst onder hun auto keken of er geen autobom onder zat.

Als er bij een waargebeurd verhaal foto’s zitten, komt een boek altijd extra binnen en dat was bij ‘De IRA in Limburg’ zeer zeker ook het geval. Als je de verdachten ziet, die ook toegeven dat ze lid zijn van een IRA-cel, dit zou zo je buurman of buurvrouw kunnen zijn geweest. Het zijn alledaagse mensen die het leven van een ander voor hun eigen gevecht waardeloos vinden. Ik denk dat dit boek zeker een aanrader is voor iedereen die meer over de IRA in het algemeen of over de aanslagen in Roermond en alles wat daar mee te maken heeft, wilt weten. Ik ga nu zeer zeker de serie The Spectacular met veel interesse kijken.

Gegevens van dit boek:
Titel: De IRA in Limburg
Auteur: Paul van Gageldonk
Uitgever: De Limburger
Aantal pagina’s paperback: 292
ISBN paperback: 9789085961147
Prijs paperback: € 14,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge