Paul de Bruyn – De laatste stap + Winactie

Wij ontvingen een tijdje geleden een persmail over ‘De laatste stap’, het nieuwe boek van Paul de Bruyn. Omdat ik een aantal jaar geleden ‘Fatale vriendschap’ gelezen heb en ik enthousiast over dat verhaal was, hoefde ik ook niet lang te twijfelen en heb ik terug gemaild dat wij interesse hadden in een recensie-exemplaar. Niet lang na de verschijning ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van de uitgever. Hier willen wij New Book Collective en uitgeverij Manteau natuurlijk hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer het lichaam van een man wordt gevonden in de Hobokense Polder beseffen commissaris Eric Michiels en zijn team meteen dat dit geen gewone moord is. De manier waarop hij is toegetakeld doet vermoeden dat het om extreme haat of een rituele moord gaat. De vermoorde man was een vereenzaamde en bittere leraar die een conflict had met een leerling, maar al snel blijkt dat hij vroeger journalist was en dat hij op zoek was naar een grote zaak. Een ex-collega had hem verteld dat zij gedwongen was tot een schijnhuwelijk, maar nog voor de politie haar kan ondervragen, wordt ook zij vermoord teruggevonden. Michiels en zijn team staan voor de moeilijkste zaak waar ze ooit mee te maken hebben gehad.

De cover

Op de cover is het silhouet van een man te zien. Doordat het donker is, en er vanaf de achterkant van het bos fel licht schijnt zijn de bomen, waar deze persoon tussen staat, ook in silhouet te zien. De cover vind ik krachtig en ik blijf er naar kijken. Deze zou mij zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Paul de Bruyn werkte 35 jaar voor Gazet van Antwerpen als redacteur buitenland, chef buitenland en eindredacteur. Eerder schreef hij de non-fictieboeken ‘Acht seconden in Dallas’, over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy, ‘God’, ‘haat en geweren’, over het presidentschap van George W. Bush en de misdaadverhalen ‘Het laatste gesprek’ en ‘Fatale vriendschap’.

Het verhaal

Als er in de Hobokense polder het lichaam van een man wordt gevonden krijgen commissaris Eric Michiels en zijn team de taak deze zaak op te lossen. Ze besluiten al snel om op onderzoek uit te gaan, maar ze weten meteen dat het foute boel is. Aangezien het lichaam zo extreem is toegetakeld gaan ze er van uit dat het om haat of een rituele moord gaat. Als snel komen er signalen binnen dat het om een verbitterde leraar gaat die vroeger journalist was. Hij had een conflict met een leerling. Ook was hij op het spoor van iets groots. Namelijk dat een ex-collega gedwongen werd tot een schijnhuwelijk. Maar nog voor de politie deze vrouw kan ondervragen wordt ook zij vermoord teruggevonden. Wat is hier aan de hand? Michiels en zijn team moeten alles op alles zetten om de onderste steen boven te krijgen en deze bizarre zaak op te lossen.

Mijn mening

In 2017 werd ik blij verrast door deze auteur toen ik ‘Fatale vriendschap‘, van zijn hand las. Dus toen ik zag dat ‘De laatste stap’, ook met Eric Michiels in de hoofdrol, zou verschijnen, werd ik erg enthousiast.

Je betreedt meteen bij hoofdstuk 1 samen met Michiels en zijn team de plaats delict. In het eerste hoofdstuk komen zij namelijk met hun auto aan bij de plaats delict en stappen uit op de plek waar het lijk gevonden is, en hierdoor merk ik dat ik meteen in het verhaal zit en snel door wil lezen. Wat is er hier aan de hand? Wat is er met deze persoon gebeurd? Allerlei vragen spoken door mijn hoofd, waar ik graag een antwoord op wil hebben. Voor mij is het bij een politiethriller altijd belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik bij de rechercheurs over de schouder mee kan kijken en speuren. Dit is bij dit verhaal ook het geval.

Persoonlijk ben ik van mening dat ‘De laatste stap’ een Vlaamse politiethriller is zoals een Vlaamse politiethriller, voor mijn gevoel, hoort te zijn. Normaal gesproken heb ik, bij een Vlaamse thriller, vaak het idee dat er té veel mythische en religieuze verhaallijnen inzitten. Dit is, bij het werk van Paul de Bruyn, helemaal niet van toepassing. En dit juich ik erg toe en kan ik erg waarderen. Hierdoor leest het verhaal als een sneltrein. De Bruyn heeft het verhaal zo geschreven dat ik, elke keer als ik een hoofdstuk uit had, nog even een stukje verder wilde lezen en ik het boek moeilijk aan de kant kon leggen.

Ondanks dat hij al eerder een boek heeft geschreven met commissaris Eric Michiels in de hoofdrol, is dit boek zeker als standalone te lezen. De onderwerpen die De Bruyn aankaart in het verhaal zijn vrij duidelijk, en tegenwoordig helaas steeds meer werkelijkheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld radicalisering, haat en Racisme. Helaas is hier in de echte wereld niet meer aan te ontkomen en daardoor voelt dit verhaal ook zo waarheidsgetrouw aan.

Ik heb ‘De laatste stap’ met veel plezier gelezen. Laat De Bruyn maar snel met een nieuw verhaal komen met commissaris Eric Michiels in de hoofdrol, want Michiels en zijn team kunnen nog veel zaken tot een goed einde brengen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-laatste-stap

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste stap
Auteur: Paul de Bruyn
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s paperback: 383
ISBN paperback: 9789022338674
Prijs paperback: € 22,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Wij mogen drie fysieke exemplaren van ‘De laatste stap’, geschreven door Paul de Bruyn, verloten. Hier willen wij New Book Collective en uitgeverij Manteau natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De laatste stap’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 25 augustus 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes.

4 thoughts on “Paul de Bruyn – De laatste stap + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge