Paul Cleave – Kinderspel

In de aanbiedingsfolder van LS Amsterdam zagen we de thriller ‘Kinderspel’ staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werden we enthousiast en konden we het niet laten om dit boek te gaan lezen. Het boek viel rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we LS Amsterdam uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens de tournee ter promotie van hun boek, grappen de succesvolle misdaadschrijvers Cameron en Lisa Murdoch dat niemand zo goed met een misdaad weg zou kunnen komen als zij – ze schrijven er tenslotte over. Dus als hun zevenjarige, onhandelbare zoon Zach vermist raakt, vragen de politie en de media zich direct af of de Murdochs hierbij betrokken zijn.

De cover

Op de cover staat op de achtergrond een man en vrouw in silhouet. Tussen hun in staat een jongetje in papier. Op het papier staan letters gedrukt. Ik vind de cover erg goed gekozen. De ouders van Zach zijn thrillerauteur en doordat Zach niet een heel eenvoudig kind is, vraagt hij nogal wat aandacht. Dit leidt natuurlijk af van het thriller schrijven. Dit in combinatie met de quote ‘Kunnen thrillerschrijvers de perfecte misdaad plegen?’ zorgt ervoor dat mij dit boek zeker opgevallen zou zijn in de boekhandel. Ook vind ik het altijd fijn als er reliëf in de cover zit. Dit is bij deze cover ook het geval. Het poppetje en de titel zijn voelbaar op de cover.

De auteur

Paul Cleave is een meervoudig prijswinnend thrillerauteur. Hij woont en werkt in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen verschenen. Hij won drie keer de Ngaio Marsh Award voor de beste Nieuw-Zeelandse thriller.

Het verhaal

Cameron Murdoch gaat met zijn zoontje Zach naar de kermis. Als hij een moment niet oplet is zijn zoontje verdwenen. Hij blijkt bij een andere attractie te staan. Als Cameron zijn zoontje het ’s avonds naar bed brengt, zegt Zach dat hij weg wilt lopen en Cameron zegt waar hij dan allemaal aan moet denken en dat het wellicht slimmer is als hij gewoon bij hun blijft. Het ’s morgens blijkt Zach inderdaad verdwenen. De politie stelt een onderzoek in en hun nachtmerrie blijkt waarheid te worden. Zach lijkt te zijn ontvoerd.

Echter hebben Cameron en zijn vrouw Lisa, beiden succesvolle misdaadauteurs, tijdens tournees door het land altijd beweerd, als grap, dat niemand zo goed met een misdaad zou kunnen wegkomen dan zij. De media richt zijn pijlen al snel op het koppel en ze worden al snel als daders aangewezen, terwijl er geen enkel bewijs is. Maar hebben zij het werkelijk gedaan? En waar is Zach gebleven? Kan de recherche de zaak tot een goed einde brengen?

Mijn mening

Het verhaal begint met een spannende proloog, deze is cursief gedrukt, waarbij je denkt dat je eigenlijk al een hoop weet. Maar niks is minder waar. Hierna gaan we naar de gewone hoofdstukken, die ook nog eens aangeduid zijn met dagen. Het verhaal begint op zondag, waarbij Cameron met hun zoon op de kermis is. Zach is geen makkelijk kind en als hij boos is of niet op zijn gemak is gaat hij gillen of loopt hij weg. Dit is voor Cameron en Lisa niet altijd makkelijk. Zo ook op de kermis.
Door deze opbouw, waarbij Cameron met Zach naar de kermis gaat en Zach weggelopen is naar een andere attractie, komt het verhaal rustig op gang. Echter deze opbouw is nodig voor de rest van het verhaal. Het ’s morgens is Zach verdwenen en niet meer in zijn bed. Er wordt snel alarm geslagen en je merkt dat vanaf een bepaald moment er ook meer vaart in het verhaal zit. En ik kan je zeggen, vanaf dat moment is het boek echt niet meer weg te leggen. Ik had regelmatig het gevoel dat ik wist hoe het in elkaar zat, maar dan kwam er weer een plotwending waardoor ik weer terug bij af was en opnieuw moest gaan puzzelen hoe het nu in elkaar zat. Hier houd ik van.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Aan de ene kant Cameron Murdoch en aan de andere kant de verhaallijn van rechercheur Rebecca Kent. De verhaallijn van Cameron is vooral emotioneel, doordat hij de vader van Zach is. De verhaallijn van Rebecca Kent is eerder nuchter en wat zakelijker. Al stelt de politie wel wat teleur, aangezien zij al heel snel hun oordeel klaar hebben en dus eigenlijk met oogkleppen op rechercheren, maar ook dit past goed bij het verhaal. Door de wisseling van perspectief krijg je regelmatig te maken met cliffhangers en dit zorgt er voor dat je steeds een hoofdstuk verder wilt lezen.

Doordat de hoofdstukken kort zijn, zorgt dit er ook nog eens extra voor dat je snel nog een hoofdstuk leest en zo ben je voordat je het in de gaten hebt, weer een heel aantal pagina’s verder. De personages zijn diep genoeg uitgewerkt. Hierdoor leer je ze voldoende kennen om een goed beeld van ze te vormen. Vooral Cameron is hierbij geweldig uitgewerkt. De fantasie die hij als auteur heeft wordt op een geweldige manier neergezet en hierdoor leer je ook zijn gedachten en ideeën goed kennen.

De auteur laat met ‘Kinderspel’ duidelijk zien hoe je door de media en zijn volgers al schuldig gevonden kunt worden, zonder dat er bewijs is. Dit zie je ook steeds vaker op de sociale media. Dit heeft Cleave in zijn boek zo uitvergroot, zodat zelfs de politie hierin gelooft. Dit kwam niet altijd de geloofwaardigheid ten goede, echter doordat Cleave zo’n gigantisch spannend verhaal geschreven heeft, blijf je aan het verhaal gekluisterd en dit laat je pas los, nadat je de laatste pagina gelezen hebt.

‘Kinderspel’ is bij Kobo Plus ook als luisterboek te luisteren. Dit luisterboek is ingesproken door Roel Fooij en ik vond dit een zeer prettige stem om te luisteren en passend bij het verhaal. De intonatie was goed en doordat ik het boek altijd tegelijkertijd lees en luister heb ik dan altijd het gevoel alsof het verhaal nog intenser binnen komt.

Van Cleave is eerder ‘Vertrouw niemand‘ verschenen, deze staat dus nu ook op mijn Nog-te-lezen-lijstje, want zijn schrijfstijl bevalt goed en smaakt beslist naar meer.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Kinderspel

Gegevens van dit boek:
Titel: Kinderspel
Auteur: Paul Cleave
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Sandra van de Ven
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 439
Verteller luisterboek: Roel Fooij
Duur luisterboek: 12:20:35
ISBN paperback: 9789021030937
ISBN e-book: 9789021030944
ISBN luisterboek: 9789021032771
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge