Patricia Lefranc – De gruwel van zwavelzuur

Ik werd door Eik uitgeverij benaderd of ik interesse had in een boek van hun om een recensie over te schrijven. Ik zag het waargebeurde verhaal “De gruwel van zwavelzuur” en mijn interesse was gelijk gewekt. Dit werd mij dan ook meteen opgestuurd. Hier wil ik Eik uitgeverij dan ook hartelijk voor bedanken.

December 2009. Het leven van Patricia Lefranc neemt een dramatische wending. In de hal van het flatgebouw waar ze woont, wordt ze op de grond geduwd door haar ex-partner die zwavelzuur over haar gezicht en lichaam gooit. De zuuraanval op de vrouw duurt minutenlang. Ze heeft derde- en vierdegraadsverbrandingen over 30{0a4034c56799fdcbb6c9f01bb4616d6430cd375384c5fb1edad2021a4dfb32ec} van haar lichaam. Ook haar volledige gezicht is verbrand. “Toen ik wakker werd, was ik boos op de artsen omdat ze mij in leven hadden gehouden”, vertelt ze. Maar Patricia is moeder van drie kinderen die alles voor haar betekenen. Opgeven is uitgesloten. Deze jonge vrouw met haar zachte stem en onverwoestbare humor heeft dan ook besloten om te vechten en verder te gaan met haar leven. Ze heeft al meer dan honderd operaties achter de rug en haar lijdensweg is nog niet voorbij. Patricia zet zich eveneens in voor een verbod op de vrije verkoop van zwavelzuur in Europa. Haar boek is een aangrijpend verhaal over vallen en opstaan, maar vooral over het overwinnen van obstakels. Het is een uitzonderlijke getuigenis van een wilskrachtige vrouw die ons een les geeft in moed en volharding.

De cover

Op de cover zien we twee foto’s. Aan de ene kant een foto uit 2009, waar Patricia Lefranc nog niet aangevallen is en aan de andere kant een foto van 2014 waarbij een grote zwarte balk voor de foto zit. Hier zie je echter wel dat de vrouw op de foto behoorlijk verminkt is. Onder de titel staat” Een Belgische vrouw vertelt. Onder de foto’s zie je de tekst “Opdat niemand zou meemaken wat ik heb meegemaakt”. Vooral deze laatste tekst raakt me erg en zorgt er voor dat mijn interesse gewekt is.

De auteur

Patricia Lefranc is moeder van drie kinderen. Ze heeft onlangs een zoveelste operatie ondergaan en neemt deel aan diverse bijeenkomsten en tv-programma’s waarin ze praat over haar ervaring en aan preventie doet.

Mijn mening

Ik had op de website van Eik uitgeverij al het inkijkexemplaar gelezen. Je kunt daar een stuk midden in het boek lezen en wat meteen al bij het inkijkexemplaar opvalt is de makkelijke schrijfstijl. Dit is dus in het hele boek aanwezig. Hierdoor leest het boek, ondanks het heftige onderwerp, toch heel makkelijk weg. In het boek leer je Patricia kennen als een vrouw die ondanks tegenslagen door gaat. Ze heeft het vanaf haar jeugd al niet makkelijk, door ouders die het haar al behoorlijk lastig maken. Als ze dan als jong volwassenen trouwt om het ouderlijk huis te ontvluchten blijkt dit huwelijk ook niet te zijn wat ze wil.

Patricia vertelt in het boek duidelijk hoe ze bepaalde beslissingen neemt en hoe ze met haar beslissing omgaat, ook al blijkt dat achteraf gezien wellicht niet de meest slimme beslissing. Dit geeft ze dan ook gewoon toe. Dit maakt het een erg krachtig verhaal.  Patricia vertelt een helder en duidelijk verhaal. Zo was ik erg onder de indruk hoe Patricia vertelt over het moment dat haar ex haar overgoot met zwavelzuur. Dat ze deze momenten nog zo goed voor ogen heeft lijkt me gruwelijk. Ondanks alles wat Patricia aangedaan is, blijft ze vechten omdat ze er voor haar kinderen wil zijn en zet ze zich in om zwavelzuur uit de openbare verkoop te krijgen, zodat niemand kan overkomen wat haar overkomen is. Dit tekent haar en laat zien hoe krachtig en moedig deze vrouw is. Dit boek laat zien dat Patricia iedere keer weer opkrabbelt. Je kunt niet anders dan respect voor deze vrouw hebben.

Gegevens van dit boek:
Titel: De gruwel van zwavelzuur
Auteur: Patricia Lefranc
Uitgever: Eik Uitgeverij
Aantal pagina’s paperback: 239
ISBN paperback: 9789463580038
Prijs paperback: € 18,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Standaard boekhandel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge