Pam Jenoff – Het verzetsmeisje

In de aanbiedingsfolder van Xander uitgevers zagen we een nieuw boek van Pam Jenoff staan. Aangezien ik van haar eerdere boeken onder de indruk was, was ik ook meteen nieuwsgierig naar dit nieuwe boek. Na de korte inhoud gelezen te hebben, wist ik, dit boek moest ik lezen. Na terug gereageerd te hebben op de persmail ontvingen we het boek rond de verschijningsdatum. Hier willen wij Xander uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1942. Hannah Martel kan na de moord op haar man ternauwernood uit nazi-Duitsland ontsnappen. Een schip naar de VS lijkt haar redding, maar ze mag niet meer aan boord. Hannah vreest voor haar leven en snakt ernaar bezet Europa te ontvluchten. Haar enige optie? Haar nichtje Lily, die in Brussel woont.

In Brussel raakt Hannah al snel betrokken bij een geheim verzetsnetwerk, dat zich de Saffierlijn noemt en geleid wordt door de mysterieuze Micheline, en haar even raadselachtige broer Matteo. Maar dan maakt Hannah een cruciale fout… en wordt ze voor een bijna onmogelijke keuze gesteld. Zet ze haar eigen leven op het spel om haar geliefden te redden? En hoever kan ze daarin gaan?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een fiets aan de hand. Ze loopt op een smal weggetje. Ik stel me voor dat dit Hannah is. Bovenaan de cover staat de titel met ernaast twee gevechtsvliegtuigen. Hierdoor, in combinatie met de kleding van de vrouw heb ik meteen het gevoel dat ik een verhaal over de oorlog ga lezen. De tekst ‘Ze zet haar leven op het spel om haar familie te redden van een afschuwelijk lot’ maakt mij nog nieuwsgieriger en ik zou het boek dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Pam Jenoff is Amerikaans en werkt als advocaat en professor in de rechten. Ze werkte een tijd vanuit Krakau aan het behoud en onderhoud van Auschwitz. Ze schreef tien boeken, waarvan ‘Het meisje met de blauwe ster‘, ‘Het weeskind’ en ‘De verdwenen meisjes uit Parijs’ eerder bij Xander verschenen.

Het verhaal

Het is 1942. Hannah Martel kan na de moord op haar man nog net op tijd uit nazi-Duitsland ontsnappen en is op een schip naar de VS terecht gekomen. Echter eenmaal aan boord, blijkt dat ze in de VS niet aan land mogen en dat het schip terug naar Europa gestuurd wordt. De enige optie die ze nog ziet, is haar nichtje Lily, die in Brussel woont.

Eenmaal aangekomen in Brussel wordt ze liefdevol opgenomen door Lily, echter Hannah raakt al snel betrokken bij een geheim verzetsnetwerk, dat zichzelf de Saffierlijn noemt. Deze groep wordt geleid door de mysterieuze Micheline en haar broer Matteo. Maar dan maakt Hannah een cruciale fout… Ze moet kiezen tussen haar eigen leven en het leven van haar geliefden. Durft ze haar eigen leven op het spel te zetten om hen te redden? En hoever kan ze daarin gaan?

Mijn mening

Van Pam Jenoff las ik eerder ‘Het meisje met de blauwe ster‘ en was hier erg enthousiast over. Dus ik was erg benieuwd hoe dit nieuwe boek van haar hand zou zijn. Ik wist dat zij zich erg goed in de tweede oorlog verdiept heeft en weet hoe bepaalde situaties waren in die tijd.

Het verhaal draait eigenlijk om drie vrouwen. Waarbij Hannah de hoofdrol speelt, maar ook haar nicht Lily en de mysterieuze Micheline, die de verzetsgroep leidt, hebben een belangrijke rol. Dit vind ik persoonlijk wel verfrissend dat de belangrijke rollen in het verhaal door vrouwen bezet worden. Normaal gesproken hebben de vrouwen in oorlogsverhalen toch vaker een kleinere rol.

De hoofdstukken worden afwisselend verteld door één van de drie vrouwen en je merkt naar mate het verhaal vordert de verhaallijnen steeds meer bij elkaar komen. Hierdoor krijg ik als lezer ook steeds meer een band met alle personages en kan ik me ook steeds beter in de verschillende personages inleven.

De personages worden voldoende diep uitgewerkt, maar toch miste ik iets van emoties bij alle personages. Ze bleven wat hun emoties betreft iets oppervlakkig. Nu zullen dit gedeeltelijk ook de gevolgen zijn van de oorlog denk ik. Er zal niet altijd tijd en ruimte zijn geweest om stil te staan bij alle emoties, dus aan de andere kant is het ook wel passend bij het verhaal.

Het einde was wel nog totaal onverwachts en liet mij toch wel met verbijstering achter. Dit had ik absoluut niet verwacht, maar laat wel duidelijk zien, wat in die tijd soms gedaan werd om familie te redden.

Na Het meisje met de blauwe ster, was dit wederom een boek wat ik niet aan de kant kon leggen. Doordat het boek ook als luisterboek op Kobo Plus aangeboden werd, heb ik het boek ook nog geluisterd tijdens het lezen. Dit zorgt er steeds voor dat ik nog dieper in het verhaal verdwijn en de stem van Saskia Peeters paste erg goed bij het verhaal en zorgde voor de goede intonatie van het verhaal. Hierdoor werden bepaalde scenes nog levendiger en kon ik ze echt voor mijn ogen zien afspelen.

Houd je van oorlogsboeken over de tweede wereldoorlog, dan kan ik dit boek echt aanraden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Het-verzetsmeisje

Gegevens van dit boek:
Titel: Het verzetsmeisje
Auteur: Pam Jenoff
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Saskia Peeters
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 306
Verteller luisterboek: Beatrice van der Poel
Duur luisterboek: 11:08:00
ISBN paperback: 9789401619066
ISBN e-book: 9789401619073
ISBN luisterboek: 9789401619844
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge