Pam Jenoff – Het meisje met de blauwe ster

In de aanbiedingsfolder zagen we een oorlogsboek van de hand van Pam Jenoff. De cover sprak mij zo erg aan, dat ik de korte inhoud moest gaan lezen en na die gelezen te hebben, wist ik dat dit weer een boek voor mij zou kunnen zijn. Na een mail naar de uitgeverij kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1942. Sadie is achttien en bevindt zich midden in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in het getto van Krakau. Als de nazi’s het getto leegruimen, vlucht Sadie met haar zwangere moeder het riool in.

Ella leidt op haar beurt een luizenleventje dankzij haar stiefmoeders goede band met de nazi’s. Maar haar vrienden hebben haar in de steek gelaten en haar verloofde is naar het front gestuurd.

Tijdens een van haar eindeloze, eenzame wandelingen door Krakau ontdekt Ella Sadies schuilplaats. De mensonterende plek waar Sadie zich bevindt en de angst waarin ze leeft raken Ella diep, en ze besluit haar te helpen. Voorzichtig bouwen de twee een band op, blijkt hun vriendschap levensgevaarlijk voor Ella, Sadie én iedereen om hen heen…

De cover

Op de cover rent een jong meisje in een rode jas over straat. Ik dacht eerst dat dit wellicht Ella of Sadie zou zijn, echter beiden zijn veel ouder dan het meisje op de cover. Dit vind ik op zich wel jammer. En had ik liever een iets andere cover gezien. Door de kleding en de manier van fotograferen kun je wel zien dat het een historische roman is. Hierdoor zou hij me wel opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Pam Jenoff is Amerikaans en werkt als advocaat en professor in de rechten. Ze is gespecialiseerd in de oorlogservaringen van Poolse Joden en werkte een tijd vanuit Krakau aan het behoud en onderhoud van Auschwitz. Ze heeft tien boeken op haar naam staan, waarvan er zes in het Nederlands zijn verschenen.

Het verhaal

Het is 1942. De Joden zijn opgesloten in het getto in Krakau. De achttienjarige Sadie bevindt zich midden in deze verschrikkingen van de Tweede wereldoorlog. Op een nacht wordt ze wakker en wordt ze door haar vader en moeder gedwongen om samen met hen het riool in te gaan, want de nazi’s zijn het getto aan het leeg vegen, en alle Joden aan het deporteren.

Ellie, daarentegen heeft een eenvoudiger leven. Ze woont in een van de betere wijken van Krakau. Haar stiefmoeder onderhoudt goede banden met de nazi’s, nadat Ellies vader als vermist opgegeven is aan het front. Haar vrienden hebben haar daarom echter in de steek gelaten, want ze willen niks met een collaborateur te maken hebben. Haar verloofde heeft hun relatie verbroken, voordat hij naar het front gestuurd werd.

Tijdens een van haar eenzame wandelingen door Krakau ontdekt Ellie de schuilplaats van Sadie. Ellie is geraakt door de afschuwelijke plek waar Sadie moet leven en de angst waar zij dagelijks mee te maken heeft. Ze besluit om Sadie te helpen waar ze kan, ze vindt het contact zelf ook wel erg prettig. Heel voorzichtig krijgen ze vertrouwen in elkaar en bouwen ze een band op. Dan wordt de oorlog heviger en blijkt hun vriendschap levensgevaarlijk voor hunzelf en iedereen om hen heen…

Mijn mening

Ik lees erg graag oorlogsverhalen, maar ik merk nog steeds dat ik van bepaalde dingen nog steeds niet op de hoogte was. Zo wist ik niet dat Joden, om zich schuil te houden, zelfs het riool in gingen om zich te verbergen voor de Nazi’s. Al bij het lezen van de achterflap had ik zoiets, hoe ver moet je gaan om je leven te beschermen. Als je er in de huidige tijd over nadenkt, kun je je dat eigenlijk helemaal niet meer voorstellen, dat je je op deze manier zou moeten verschuilen.

Het verhaal begint met een proloog. In deze proloog lees je het verhaal van een vrouw die in 2016 in Krakau is. Ze ziet een vrouw waarvan ze niet verwacht had dat het die vrouw was. Het blijft nog vaag over wie ze het heeft. Hierna gaan we terug in de tijd en zijn we in 1942 in Krakau. De oorlog is volop aan de gang en het eerste hoofdstuk wordt verteld vanuit Sadie. Zij is in het getto, maar niet zoals ze haar moeder beloofd heeft op de zolder maar als de Nazi’s binnenkomen moet ze zich snel verstoppen en besluit ze zich in een kist te verstoppen. Hieruit blijkt al heel snel dat de Joden zelfs in het Getto niet veilig waren en daar iedere dag weer voor hun leven moeten vrezen.

Omdat ze voor hun leven moeten vrezen, besluit de vader van Sadie dat ze, met behulp van een rioolwerker, het riool in gaan om te overleven. Sadie is in eerste instantie verbijsterd, maar gaat uiteindelijk toch mee.

Jenoff weet het gevoel van Sadie heel goed over te brengen. De afkeer voor het riool, de stank en de kou. Maar ook als ze eenmaal hun plek hebben in het riool, weet Jenoff nog steeds de gevoelens goed over te brengen, waardoor ik soms zelf het gevoel had dat ik onder de grond, in het riool, zat. Altijd natte kleren, altijd vies, altijd te weinig eten, nooit privacy. Onder het lezen had ik echt het gevoel alsof dit de hel was. En dan nog niet te denken aan de angst die ze doormaken om ontdekt te worden. Maar toch, weet Sadie ondanks deze hel, nog steeds hoop te houden, gevoelens te ontwikkelen en als ze Ella ontmoet merk je dat ze positiever wordt. Ze heeft in eerste instantie vooral het contact nodig. Maar naderhand hebben ze Ella ook nodig voor eten.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Ella en Sadie en ik leefde met beide jonge vrouwen heel erg mee. De ellende die ze beiden op hun eigen manier moesten doorstaan door de gruwelen van de oorlog. De stiefmoeder van Ella die met de Duitsers heult waardoor Sadie iedereen om zich heen kwijt raakt bijvoorbeeld. Beiden personages zijn diep genoeg uitgewerkt, waardoor ik het gevoel had dat ik ze echt heb leren kennen.

Ondanks alle ellende die ik hierboven beschreef, is dit ook een boek waar heel duidelijk de hoop naar voren komt, hoop op een beter leven, hoop op een toekomst zonder oorlog. Maar ook laat het duidelijk zien, dat ondanks alle verschrikkingen er steeds mensen zijn die bereid zijn om te helpen. Deze boodschap heeft Jenoff duidelijk in het boek verwerkt.

Het einde zag ik dan weer niet aankomen en ik was verbijsterd. Ik vond de scenes voorafgaand aan de epiloog al heftig en hierbij zat ik op het puntje van mijn stoel, maar de epiloog liet mij echt vol verbijstering achter. Dit heeft Jenoff echt perfect gedaan. Dit is een boek wat voor mij tot één van de betere boeken van 2022 behoort!!!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Het-meisje-met-de-blauwe-ster

Gegevens van dit boek:
Titel: Het meisje met de blauwe ster
Auteur: Pam Jenoff
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Saskia Peeters
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 282
Verteller luisterboek: Susan Muskee, Julia Akkermans, Karin Douma
Duur luisterboek: 11:16:43
ISBN paperback: 9789401616904
ISBN e-book: 9789401616492
ISBN luisterboek: 9789401617505
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

One thought on “Pam Jenoff – Het meisje met de blauwe ster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge