P. Dieudonné – Rechercheur De Klerck en moord in scène

Aangezien ik de eerdere delen in de Rechercheur De Klerck-serie met veel enthousiasme gelezen had, was de uitgever zo vriendelijk om mij te verrassen met een exemplaar van het nieuwste deel ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’. Dit vinden wij natuurlijk super leuk en hier willen wij E-Pulp Publishers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na de vondst van een geladen pistool staan De Klerck en Klaver aan het begin van een netelige zaak. Twee groepen jongeren vechten een jarenlange vete uit. Aan het hoofd van de groep uit Rotterdam-Zuid staat Yunus Özütok, van het rapcollectief Leftbank Militia. Uit Rotterdam-Crooswijk komen Da Rotting Thugz van Robin Breidenbach. De rivaliserende groepen verheerlijken in hun raps seks en geweld. Als de politie het lijk van Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas vist, lijkt het erop dat het bezongen geweld in praktijk is gebracht. Da Rotting Thugz wijzen de beschuldigende vinger naar Zuid. Of komt de moordenaar toch uit de eigen gelederen?

De cover

Op de cover is Rotterdam te zien. Wat meteen in het oog springt is de Rotterdamse Erasmusbrug. Hierdoor weet je meteen dat het verhaal zich in in Rotterdam afspeelt. Door de lichtinval ga ik er van uit dat de foto tegen zonsondergang is gemaakt. Ik vind de cover erg passend bij het verhaal en ook bij de eerder verschenen delen in deze serie.

De auteur

Paul Dieudonné groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie in de late jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de boeken van Albert Cornelis Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer.

Het verhaal

In Rotterdam vechten al jarenlang verschillende groepen jongeren een ruzie uit. Het gaat om het rapcollectief Leftbank Militia uit Rotterdam-Zuid, onder leiding van Yunus Özütok en uit Rotterdam-Crooswijk komt Robin Breidenbach met zijn mannen van Da Rotting Thugz. De rivaliserende jongeren verheerlijken seks en geweld in hun raps.
Als het lichaam van Breidenbach wordt gevonden in de Maas, staat De Klerck en Klaver voor een raadsel. Heeft het iets te maken met hun raps? Of is het een afrekening? Da Rotting Thugz wijzen naar Zuid, maar hebben die deze moord op hun geweten? Of speelt er iets anders? De Klerck en Klaver moeten alles uit de kast halen om dit raadsel op te lossen.

Mijn mening

Ondertussen is de Rechercheur De Klerck-serie bijna niet meer weg te denken uit boekenland. Ik las eerder onder andere ‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel‘, ‘Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood‘ en ‘Rechercheur De Klerck en het lijk in transito‘. Elke keer is het weer genieten bij deze auteur. Hij werd, in het verleden, zelfs bestempeld als de Rotterdamse Baantjer.

In het eerste hoofdstuk is te lezen dat Rechercheur De Klerck en zijn collega Ruben Klaver op het bureau zijn als De Klerck een oproep krijgt van Arnold Klein Goldewijk, eigenaar en schipper van binnenschip de Arenda. Op het moment dat hij onder een brug doorvoer werd er een pistool naar beneden gegooid en belande zo in zijn vracht. De Klerck en Klaver gaan direct ter plaatse en als ze niet veel later telefoon krijgen van de zeehavenpolitie dat er een lijk uit het water is gevist, begint de race tegen de klok pas echt voor de Rotterdamse speurders en ik had het gevoel dat dit wel eens een spannende zaak kon worden.

Ik denk wel dat Dieudonné ondertussen genoeg identiteit opgebouwd heeft met De Klerck en Klaver dat het verwijzen naar Baantjer voor mijn gevoel overbodig is. En dat blijkt volgens mij ook uit de fans die hij, naar mijn gevoel, ondertussen heeft.

Dieudonné heeft de hoofdstukken, net zoals bij zijn vorige verhalen, goed kort gehouden. Dit zorgt ervoor dat ik het boek in één avondje uit had. Het boek is niet zo heel erg dik, maar 137 pagina’s, maar het is wel een afgewerkt verhaal. Ondanks dat de personages een beetje vlak blijven, maar dit is standaard bij dit soort Nederlandse detective-verhalen, dus voor mij persoonlijk ook geen enkel probleem.

Ook heb ik het gevoel dat Dieudonné met dit verhaal een jonger publiek probeert aan te spreken en ik denk dat het onderwerp dat hij gebruikt heeft ook echt hedendaags is. Hij probeert dit genre een beetje een moderner jasje te geven en dat is goed! Ik heb ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’ met veel interesse en plezier gelezen en ik kijk uit naar, ‘Rechercheur De Klerck en het duistere web‘, het zesde deel in deze serie, dat in maart dit jaar zal verschijnen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Rechercheur-De-Klerck-en-moord-in-scene

Gegevens van dit boek:
Titel: Rechercheur De Klerck en moord in scène
Serie: Rechercheur De Klerck
Auteur: P. Dieudonné
Uitgever: E-Pulp publishers
Aantal pagina’s paperback: 137
Aantal pagina’s e-book: 144
ISBN paperback: 9789492715548
ISBN e-book: 9789492715579
Prijs paperback: € 9,95
Prijs e-book: € 5,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge