P. Dieudonné – Rechercheur De Klerck en het duistere web

Een detective van eigen bodem ga ik vrijwel nooit uit de weg. Dus toen ik zag dat er een nieuw deel in de Rechercheur De Klerck-serie was verschenen, werd ik meteen nieuwsgierig. Na het lezen van de achterflap hebben wij de uitgeverij dan ook een mailtje gestuurd met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Natuurlijk was dit geen probleem. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van ‘Rechercheur De Klerck en het duistere web’. Hier willen wij E-Pulp Publishers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als een anonieme tipgeefster mag worden geloofd, is er in Rotterdam een pedofielennetwerk actief dat kan voortbestaan door de beschermende hand van een officier van justitie. Ook het politiekorps is door het netwerk geïnfiltreerd. Daags na deze buitensporige verdachtmaking wordt het lichaam van de anonieme tipgeefster uit het water van de Heemraadssingel gevist. Haar gewelddadige dood is een mysterie. Niemand lijkt er voordeel bij te hebben. Of was haar waarschuwing niet uit de lucht gegrepen? De twijfel wakkert aan als rechercheur Lucien de Klerck door de commissaris wordt teruggefloten nadat hij de beschuldigde officier van justitie al te kritisch heeft bejegend.

De cover

Op de cover is, zoals wij gewend zijn van de Rechercheur De Klerck-covers, een stukje Rotterdam te zien. Natuurlijk past dit erg goed bij de verhalen. Ook deze cover natuurlijk. Omdat ik deze serie van Paul Dieudonné ondertussen ken, zou de cover mij opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Paul Dieudonné groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie in de late jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de boeken van Albert Cornelis Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer.

Het verhaal

Op het bureau verschijnt een vrouw die een gesprek wil met De Klerck. Deze vrouw beweert dat er in Rotterdam een pedofielennetwerk actief is en dat de officier van justitie hier vanaf weet, maar hier niks aan doet. Een aantal dagen, nadat deze vrouw haar verdenking uitte bij Rotterdamse speurder wordt haar lichaam gevonden in het water van de Heemraadssingel. Rechercheur De Klerck en zijn kompaan Klaver staan voor een raadsel, want was de melding van deze vrouw dan toch serieus? De Klerck zet alles op alles om de waarheid te achterhalen. Maar hij wordt al snel teruggefloten door zijn overste. Want het kan toch niet zo zijn dat de officier van justitie hier iets mee te maken heeft?

Mijn mening

Ondertussen zijn wij alweer aangekomen bij het zesde deel in de Rechercheur De Klerck-serie. Ik las de eerdere delen met veel plezier en had hier en daar soms eens een aanmerking. Één van deze opmerkingen was, in het vorige deel ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène‘, dat deze auteur toch moest proberen om een beetje los van Baantjer moest komen en een eigen identiteit moest gaan opbouwen. Ik was dus natuurlijk ook benieuwd of hij iets met deze aanmerking heeft gedaan. 😉

Ik merk dat het vanaf het eerste hoofdstuk meteen vertrouwd voelt. Niet alleen de personages voelen vertrouwd, maar ook zeker de schrijfstijl. Dieudonné heeft een vlotte schrijfstijl. Hij is niet van de lange en moeilijke zinnen en dit komt het verhaal ten goede. In het eerste hoofdstuk komt de knipoog naar Baantjer nog even terug, maar verder weet hij zich op dat gebied in te houden en dat ervaar ik als prettig. Want deze serie heeft dit niet meer nodig. De serie is goed zoals die is.

‘Over u,’ antwoordde ze terstond. ‘U bent toch meneer De Klerck, geschreven met… eh, ee-er-cee-ka? Van de recherche?

De verhaallijn wordt met elk deel spannender en Diedonné weet een goed uitgewerkte detective neer te zetten. Ook merk je dat hij over bekend terrein schrijft. Hij neemt je echt mee naar de plaatsen delict en je hebt het gevoel dat je met De Klerck en Klaver mee speurt naar de dader.

Het blijft bijzonder hoe Diedonné een detective weet neer te zetten. De spanning is voldoende aanwezig en het einde zag ik niet meteen aankomen. Hierdoor kan ik zeggen dat het weer een detective van top formaat is. Ik heb in ieder geval weer genoten.

Is het nog geen najaar? Want dan verschijnt ‘Rechercheur De Klerck en een dodelijk pact’. Ik kan niet wachten tot het zo ver is. Ik ben en blijf fan van Dieudonné.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

rechercheur-De-Klerck-en-het-duistere-web

Gegevens van dit boek:
Titel: Rechercheur De Klerck en het duistere web
Serie: Rechercheur De Klerck
Auteur: P. Dieudonné
Uitgever: E-Pulp Publishers
Aantal pagina’s paperback: 144
Aantal pagina’s e-book: 144
ISBN paperback: 9789492715586
ISBN e-book: 9789492715593
Prijs paperback: € 9,95
Prijs e-book: € 5,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen namens E-Pulp publishers ook één fysiek exemplaar van dit boek verloten. Kans maken? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge