P. Dieudonné – Rechercheur de Klerck en een fataal compromis

Als groot fan van Nederlandse detectives ga ik een verhaal van P. Dieudonné niet snel uit de weg. Vandaar dat ik deze serie ook altijd met erg veel plezier lees. Dus toen ik zag dat er alweer een nieuw verhaal in de Rechercheur De Klerck-serie zou verschijnen, wist ik eigenlijk direct dat ik deze graag zou willen lezen. Na een mailtje richting de uitgever ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij E-Pulp Publishers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van deze detective: Het lijk van weduwe Sandra Stobbelaer-van Belzen wordt op een kletsnatte januariochtend op een volkstuincomplex gevonden. Zij kwam door een misdrijf om het leven. In de familiekring was het geen geheim dat zij een affaire had met een getrouwde vrouw. Moet de moordenaar in die richting worden gezocht? Of is het motief gerelateerd aan de ruzie over de erfenis van een onlangs overleden oom… een oom die graag roddelde over Sandra en haar lesbische affaire? De Klerck maakt kennis met een familie die wordt geplaagd door hebzucht en onderling wantrouwen.

De cover

Op de cover is het appartementencomplex De Compagnie, op de Kop van Zuid te zien. Ik kan dit gebouw niet zo één, twee, drie, aan het verhaal linken. Echter doordat het verhaal zich wederom in Rotterdam afspeelt, past de cover er wel goed bij.

De auteur

Paul Dieudonné groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie in de late jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de boeken van Albert Cornelis Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer.

Het verhaal

Op een regenachtige ochtend in januari wordt er op een volkstuinencomplex het dode lichaam aangetroffen van Sandra Stobbelaer-van Belzen. Ze is een weduwe en al snel is het duidelijk dat ze om het leven is gekomen door een misdrijf. Het was geen geheim dat ze een affaire had met een getrouwde vrouw. Maar is dit een motief voor deze moord? Of moeten ze eerder zoeken in de erfenis van Sandra’s familie? Ze had namelijk een oom die graag roddelde over de lesbische affaire van Sandra. De Klerck en zijn compagnon Klaver maken al snel kennis met een familie die elkaar niet vertrouwt en iedereen verdacht lijkt te zijn.

Mijn mening

Ondertussen zijn wij alweer aanbeland aan het achtste deel rondom rechercheur De Klerck. De serie rondom deze Rotterdamse speurder volg ik al vanaf het begin. Zo las ik eerder o.a. ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène‘, ‘Rechercheur De Klerck en het duistere web‘ en ‘Rechercheur De Klerck en een dodelijk pact‘.

Als het lichaam van een vrouw wordt gevonden op een volkstuinencomplex, staan De Klerck, en zijn assistent Ruben Klaver, voor een raadsel. Al snel wordt het voor het duo duidelijk dat deze vrouw vermoord is. De race tegen de klok begint, want wat heeft er zich op dit volkstuinencomplex afgespeeld?

Ondertussen zijn de verhalen rondom rechercheur De Klerck niet meer weg te denken uit boekenland. Want als je van een goede, leuke en vermakelijke Nederlandse detective houdt, kom je al snel bij deze serie uit. De vergelijking met de Amsterdamse Baantjer, blijft natuurlijk bestaan, en ondertussen moet ik mijn mening toch een beetje bijstellen. Ik heb altijd heel hard geroepen dat deze vergelijking té hard werd geroepen en dat elke auteur zijn eigen pad moet volgen. Echter ben ik wel van mening dat je een ontwikkeling in deze serie ziet en hierdoor kan P. Diedonné zich wel meten met Peter Römer, de huidige auteur van de boeken rondom Baantjer. Gelukkig heeft Diedonné, in dit deel, minder verwijzingen gemaakt naar de Amsterdamse serie, en dat komt, in mijn ogen, het verhaal ten goede.

Persoonlijk denk ik dat deze serie nog wel een tijdje door kan gaan. Er zullen genoeg spannende verhalen te vertellen zijn die zich in, en rondom, Rotterdam afspelen. En dat is ook goed, want een De Klerck verveelt nooit!

Leesfragment

Nieuwsgierig geworden naar deze Nederlandse detective? Lees dan ook zeker onderstaand leesfragment.

Rechercheur-De-Klerck-en-een-fataal-compromis

Gegevens van dit boek:
Titel: Rechercheur De Klerck en een fataal compromis
Serie: Rechercheur De Klerck
Auteur: P. Diedonné
Uitgever: E-Pulp Publishers
Aantal pagina’s paperback: 152
Aantal pagina’s e-book: 152
ISBN paperback: 9789492715661
ISBN e-book: 9789492715678
Prijs paperback: € 9,95
Prijs e-book: € 5,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge