Noortje Brink – Zwart land

Naar de verhalen van Noortje Brink ben ik altijd erg nieuwsgierig. Dus toen wij een persmail ontvingen over haar nieuwste thriller ‘Zwart land’, wist ik dat ik deze graag wilde lezen. Na een kort mailcontact met de uitgeverij ontvingen wij dan ook, dezelfde dag nog, een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Loft Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: In de thriller Zwart land van Noortje Brink komt twintiger Julie op internet haar oude vriendin van de middelbare school weer tegen: Carmen. Wanneer Julie vertelt dat haar huisgenoot binnenkort haar Zweedse vriend te logeren krijgt en dat zij daar tegenop ziet, nodigt Carmen haar spontaan uit naar Brabant te komen. Ze gaat daar in het huis van haar oom en tante aan haar toneelstuk schrijven. In een opwelling zegt Julie ja. Genieten van de rust en haar gedachten op een rijtje zetten, denkt ze, ze is de laatste tijd zo druk met haar werk, daten en haar toekomstplannen. Maar eenmaal op het platteland is het wel erg stil. Carmen laat duidelijk merken dat ze vindt dat Julie haar leven een andere invulling zou moeten geven en de buren? Tja, die zijn op z’n zachtst gezegd niet in voor een praatje… Valt er iets te verbergen? Is de rustige omgeving wel zo vredig als die lijkt?

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien die uitkijkt over een graanveld en in de verte staat een boom. Ik stel mij voor dat dit Julie is. De cover is simpel, maar daardoor niet minder passend. Vooral door de auteursnaam zou de cover mij opgevallen zijn bij de online boekhandel.

De auteur

Noortje Brink (1978) werd geboren in Nijmegen, waar ze nog altijd woont met haar man en twee kinderen. Ze houdt van wandelen en afspreken met haar vriendinnen en leest het liefst thrillers en spannende verhalen.

Het verhaal

Julie woont samen met haar beste vriendin Maja in Rotterdam. Als Maja Julie vertelt dat haar Zweedse vriend Liam naar Nederland komt en bij haar komt logeren, ziet Julie dit eigenlijk niet zitten en ze is bang dat ze het derde wiel aan de wagen wordt. Als Julie met Carmen, haar vroegere schoolvriendin, in gesprek komt, en haar dit vertelt, nodigt Carmen haar spontaan uit om een paar dagen naar Brabant te komen, aangezien Carmen daar, in het huis van haar oom en tante, aan haar volgende toneelstuk schrijft. Voordat Julie het in de gaten heeft zegt ze ‘Ja’, aangezien ze wel toe is aan een beetje rust. Maar al snel merkt ze dat het wel erg rustig is op het Brabantse platteland. Carmen laat Julie duidelijk merken dat ze iets anders met haar leven moet gaan doen. En de buren? Die staan duidelijk niet open voor een gesprekje met hun tijdelijke ‘nieuwe’ buren. Hebben ze iets te verbergen? En is de omgeving wel echt zo vredig als het lijkt?

Mijn mening

Voor de mensen die ons al langer volgen weten dat ik fan ben van de verhalen van Noortje Brink. Zo las ik eerder onder andere ‘Dun ijs‘, ‘Schaduwdag‘ en ‘Hotel Havana‘, van haar hand. Wat ik altijd erg fijn vind aan de boeken van haar is dat ze zo makkelijk weg lezen. Niet teveel na denken en gewoon lezen.

In de proloog is te zien dat iemand het over spijt heeft. Wat is spijt? Hij vertelt dat je aan spijt eigenlijk helemaal niks hebt… Ik vind deze proloog een beetje wazig en kan er niet precies de vinger opleggen wat hier bedoelt wordt. Wel ben ik nieuwsgierig wie dit vertelt.

‘Zwart land’ is geen thriller voor de doorgewinterde thrillerlezer die het liefste bloed ziet stromen in de verhalen. Persoonlijk zou ik ‘Zwart land’ liever schalen onder het genre cosy crime. Het is een spannend verhaal maar, vooral in het begin, heeft het ook een groot feelgood-gehalte.

Doordat dit verhaal zich op het Brabantse platteland afspeelt, en Brink altijd menselijke personages weet neer te zetten, voelt het verhaal al snel vertrouwd aan. Voeg daar de korte hoofdstukken, makkelijke schrijfstijl, en herkenbare personages, aan toe en je hebt een fijn, en vlot lezend, verhaal. Dat is ‘Zwart land’.

Het verhaal telt iets meer dan honderd pagina’s. Hierdoor is het eerder een kort verhaal te noemen. Het verhaal is wel goed uitgewerkt. De belangrijkste personages zijn diep genoeg uitgewerkt en je leert ze als lezer ook goed genoeg kennen.

Brink heeft ondertussen haar plekje wel gevonden tussen de Nederlandse auteurs en is ze al bijna niet meer weg te denken uit boekenland. Ik kan dan ook niet wachten tot de eerste paperback van haar hand verschijnt. Ik ben en blijf fan van deze auteur.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zwart land
Auteur: Noortje Brink
Uitgever: Loft Books
ISBN e-book: 9789047207283
Prijs e-book: € 3,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge