Nicola Moriarty – De vijfde brief

Van uitgeverij De Fontein ontving ik het boek “De vijfde brief” om er een recensie over te sturen. Hier wil ik uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nicola Moriarty schreef de feelgoodroman “De vijfde brief'(The Fifth Letter) Moriarty komt uit een schrijversfamilie; ook haar zussen Liane Moriarty en Jaclyn Moriarty staan regelmatig in de bestsellerlijsten.

Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z’n vieren voelt steeds meer als een verplichting.
Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen.
Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?

voor de fans van Jojo Moyes en Liane Moriarty

“Wie is de schrijver van de vijfde brief? Deze roman laat treffend zien hoe onbetrouwbaar zulke lange vriendschappen soms kunnen zijn.’ Publishers Weekly

Deze week is het boek “De vijfde brief” uitgekomen, maar ik heb reeds een leesexemplaar mogen lezen. Dit staat ook op deze cover erbij. Dat vind ik extra leuk gedaan. Je ziet op de cover allemaal enveloppen waar briefjes inzitten. Op een brief staat bij mij Leesexemplaar. De enveloppen zijn in vrolijke kleurtjes, zoals geel, groen, roze en oranje. Er staat ook een aansteker op. Deze kan ik wel goed begrijpen al klopt de aansteker niet helemaal, maar vind ik op zich wel bij het verhaal passen. De cover spreekt me heel erg aan en zou ik in de winkel zeker opgepakt hebben.

Joni vindt dat het vriendengroepje, bestaande uit Joni, Deb, Eden en Trina weer eens echt contact met elkaar moeten maken. Ze zijn al vriendinnen sinds de brugklas, maar doordat Deb, Eden en Trina hun eigen leven met kinderen, en andere vrienden hebben, hebben ze steeds minder tijd voor hun vriendengroepje. Het jaarlijkse uitje is meer een verplichting aan het worden, waar ze eigenlijk geen tijd meer voor hebben.

Omdat ze uit elkaar aan het groeien zijn, heeft Joni bedacht dat ze allemaal een brief schrijven waar ze een geheim schrijven wat ze nog niet eerder verteld hebben. Hierbij wordt erg duidelijk dat ze elkaar helemaal niet zo goed kennen als dat ze dachten. Er duikt ook nog een vijfde brief op. Wie heeft deze geschreven? In deze vijfde brief schrijft een van de vriendinnen dat ze een van hun echt haat. Maar wie haat wie en waarom? Wie kan Joni nog vertrouwen? En loopt er iemand gevaar?

Het verhaal wisselt steeds af tussen de vakantie van de meiden in juni en biechtgesprekken met priester O’Reilly in juli 2016. Door deze afwisseling blijft er steeds vaart in het verhaal zitten en wordt er steeds een beetje meer duidelijk wie nu de brief geschreven heeft. Al word je hierdoor wel steeds op het verkeerde been gezet. De gesprekken met O’Reilly zijn erg origineel. In het begin was ik bang dat dit een beetje zweverig zou worden, maar niks van dit alles. Deze biechtgesprekken zorgen voor net dat beetje extra in dit boek.

Nicola Moriarty heeft met dit boek een echt feelgood verhaal geschreven waar ook de spanning niet ontbreekt. Vriendschap is natuurlijk een van de thema’s in het boek, maar ook de misvatting dat je na zo’n lange vriendschap iemand wel goed kent komt aan bod. Sommige dingen die gebeuren zijn naar mijn idee ietwat vergezocht, maar nergens vond ik het verhaal echt ongeloofwaardig.Het boek leest echt lekker weg en eenmaal erin begonnen krijgt het boek je snel te pakken en lees je door tot de laatste letter van het boek. Een feelgood boek wat je met erg veel plezier leest of het nu lekker in de zon of warm bij de kachel is. Het verhaal voert je mee naar de vriendinnen en hun vakantie.

Gegevens van dit boek:
Titel: De vijfde brief
Auteur: Nicola Moriarty
Uitgever:  De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 240
ISBN paperback: 9789026143298
ISBN E-book: 9789026143304
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge