Nico de Braeckeleer – Onder vuur: Vuurproef

Toen wij zagen dat er een boek, gebaseerd op de Vlaamse televisie-serie Onder vuur, zou verschijnen, wist ik eigenlijk direct dat ik dit boek graag zou willen lezen. Als deze serie, op zondagavond, op televisie is, zitten wij altijd gekluisterd aan de buis, dus was ik ook erg benieuwd of ik ook gekluisterd aan dit verhaal zou zitten. Na een mailtje naar de uitgever ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar van ‘Vuurproef’, geschreven door Nico de Braeckeleer. Hier willen wij uitgeverij Lannoo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Orlando is een brandweersergeant die van aanpakken weet. Hij deinst voor niets of niemand terug en laat liever daden dan woorden spreken. Zijn collega’s kijken naar hem op. Om het leven van slachtoffers te redden, gaat hij zo ver als nodig is. Regels durft hij daarbij aan zijn laars te lappen. Maar wanneer zijn tweejarig dochtertje Louise leukemie krijgt, kan hij alleen maar vanaf de zijlijn toekijken. Die onmacht verteert hem van binnenuit. Hij probeert zijn woede te bekoelen door zich onstuimig in de brandweermissies te storten. Daar kan hij wél levens redden. Maar op geen enkele manier slaagt hij erin om de pijn en het verdriet om Louise te temperen. De ziekte van zijn dochter dreigt zijn leven en dat van zijn vrouw Maaike te verwoesten. Hun relatie wordt als nooit voorheen op de proef gesteld. Een vuurproef die hen dreigt te vernietigen.

De spannende VRT fictiereeks Onder vuur vertelt het verhaal van de brandweerpost Oosteroever in Oostende. Een kleine kazerne met uiteenlopende karakters en een eigenwijze stijl van werken. Vuurproef is een prequel op de reeks.

De cover

Op de cover is Orlando, het hoofdpersonage in de serie, te zien. Hij heeft een starre blik en heeft zijn brandweeroutfit aan. Om hem heen is, naar mijn gevoel, een explosie te zien. De cover maakt mij nieuwsgierig aangezien deze cover ook gebruikt wordt bij de televisie-serie.

De auteur

Nico de Braeckeleer (1974) is scenarist en auteur van meer dan 75 boeken voor kinderen en volwassenen.

Het verhaal

Orlando leeft voor zijn werk als brandweersergeant. Hij weet van aanpakken en deinst voor niets en niemand terug. Hij doet er alles aan om het leven van de slachtoffers in en rondom Oostende te redden en hij kent daarin vrijwel geen grenzen. Maar als zijn tweejarig dochtertje Louise leukemie blijkt te hebben stort zijn wereld volledig in. Hij moet machteloos, vanaf de zijlijn, toekijken. Daarom besluit hij zich nog meer op zijn brandweermissies te storten, daar kan hij immers wél levens redden. Maar de ziekte van Louise laat hem maar niet los en maakt meer kapot dan hem lief is. Ook de relatie met zijn vrouw Maaike komt hierdoor op losse schroeven te staan. Het is een ware vuurproef.

Mijn mening

Aangezien wij de televisieserie al vanaf de eerste aflevering volgen, kon het niet uitblijven dat wij dit boek zouden lezen en recenseren. De serie is, wat ons betreft, steengoed, dus waren wij ook benieuwd naar de prequel, in boekvorm, van Onder vuur.

In het eerste hoofdstuk maken wij kennis met Orlando. Hij heeft een nachtmerrie en droomt over een eerdere interventie waarbij de moeder van Steve, zijn collega en vriend, omgekomen is. Hierdoor merk je al meteen dat De Brackeleer ervoor heeft gekozen om personages neer te zetten die menselijk overkomen. Personages die je in het dagelijks leven ook kunt tegenkomen. Dat is fijn en daar hou ik van.

‘Vuurproef’ is een spannend verhaal, maar ook komen er veel emoties aan bod. Dit komt vooral door het verdriet dat onder andere Orlando en zijn vrouw Maaike hebben tijdens het ziekbed van hun dochtertje Louise. Ook komt het onderwerp vriendschap aan bod. Je merkt dat Orlando een sterke band heeft met zijn collega’s en dat ze echt letterlijk voor elkaar door het vuur gaan. Dit is ook zo in de televisieserie en De Braeckeleer heeft dit goed weten weer te geven op papier.

Persoonlijk vind ik dit een erg goed boek, alhoewel ik wel denk dat het ook belangrijk is dat je de televisieserie hebt gezien. Op die manier kun je je nog beter in de personages inleven en zie je ze, net als ik, echt voor je. Hopelijk gaat De Braeckeleer nog meer boeken over Onder vuur schrijven. Als dit zo is, sta ik als één van de eerste in de rij om deze te lezen.

Wat ook nog misschien leuk is om te benoemen, en te bekijken, is dat auteur Saeed Ajaib, geboren en getogen in Oostende, waar Onder vuur zich afspeelt, verschillende locaties heeft bezocht waar deze serie, en dit boek, zich afspeelt. Zo krijg je een nog beter beeld van de verschillende locatie. Ga dit vlog zeker eens bekijken.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het veertiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vuurproef
Serie: Onder vuur
Auteur: Nico de Braeckeleer
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 211
Aantal pagina’s e-book: 216
ISBN paperback: 9789401485128
ISBN e-book: 9789401491914
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge