Nellie Mandel – Gele zomer *Blogtour*

Doordat wij bij Uitgeverij Hamley books vaker meedoen aan de blogtours rond hun nieuwe boeken, krijgen wij, net als veel andere bloggers, al vroeg in het jaar te horen welke boeken er zullen verschijnen. Toen de oproep voor ‘Gele zomer’ voorbij kwam was onze interesse meteen gewekt en hebben wij aangegeven dat wij graag mee zouden doen aan de blogtour rond deze titel. Enige tijd later ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van deze thriller. Hier willen wij Uitgeverij Hamley books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op Prince Edward Island verdwijnt het zoveelste meisje, deze keer een jonge Amerikaanse. Politiechef Arletta Browning en haar team worden door pers en publiek aangesproken over dit jaarlijkse fenomeen. Tegelijk moeten ze een fraudezaak oplossen waar een van de vooraanstaande burgers van het eiland bij betrokken is. De verdwijningszaak wordt een wedloop tegen de tijd, maar ook de persoonlijke relaties van Arletta komen in het gedrang.

De cover

Centraal op de cover is een vuurtoren te zien. Ik heb het idee dat het tegen schemertijd aangaat. De lucht is dreigend. De cover is vrij simpel, maar dit maakt hem ook weer interessant. De cover zou mij daardoor ook opgevallen zijn in de boekhandel. Wat ik ook mooi vind, is dat de cover doorloopt naar de achterkant van het boek en daar een stuk strand en de zee te zien is. Knap gemaakt!

De auteur

Nellie Mandel werd geboren in 1974 en woont in Charlottetown, Price Edward Island, Canada. Haar eerste misdaadboek, Rode Aarde werd genomineerd voor de Hercule Poirot, haar tweede, Grijze Herfst voor de Diamanten Kogel en haar derde, Blauwe Sneeuw voor de Gouden Strop.

Het verhaal

Elk jaar is het weer prijs op Prince Edward Island, zo ook dit jaar. Er is wederom een persoon verdwenen, deze keer gaat het om een jong Amerikaans meisje. Arletta Browning en haar team staan weer voor het jaarlijkse raadsel en worden hier natuurlijk ook door de pers, en inwoners van Prince Edward Island, op aangesproken.
Maar deze bizarre zaak is niet de enige zaak waar Browning en haar team aan werken. Ook moeten ze een fraudezaak onderzoeken waarbij een belangrijke eilandbewoner betrokken is.
Ze moeten alle touwtjes bijzetten om te proberen het meisje terug te vinden en de kalmte op Prince Edward Island te bewaken. Maar ook het privéleven van Arletta Browning krijgt genoeg te verduren. Kan ze haar hoofd boven water houden?

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met deze auteur, dus ik was razend nieuwsgierig of deze auteur bij mij zou passen. Het blijft toch altijd erg leuk om kennis te maken met, voor mij, nieuwe auteurs.

In het eerste hoofdstuk van ‘Gele zomer’ maken we kennis met Sara Goss, een doofstom meisje. Ze zit opgesloten nadat ze de avond ervoor een drankje van iemand heeft aangenomen in het nachtleven van Charlottetown. Wat er daarna is gebeurt is één zwart gat voor haar. Dit eerste hoofdstuk is meteen spannend en ook enigszins beklemmend. Vooral omdat je weet dat Sara doofstom is. Dit maakt dit personage natuurlijk extra interessant.

Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen. Aan de ene kant de verhaallijn over Sara, en de andere verhaallijn gaat over een fraudezaak waarbij vooraanstaande burgers van Prince Edward Island betrokken zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat de verhaallijn over de doofstomme Sara een beetje onderbelicht bleef. Ik denk dat hier nog meer uit te halen was.

De personages waren voor mij ook te vlak, ik miste toch enige diepgang en hierdoor kreeg ik niet echt een band met de personages. Het gaat voor mijn gevoel te veel over koetjes en kalfjes, en te weinig over de dingen die er toe doen. Ook klopte er bepaalde dingen niet helemaal. Neem nu bijvoorbeeld de zin ‘Hij is niet gewapend, maar hij heeft een mes dat hij open geklikt heeft’. Zover ik weet wordt een mes nog altijd als wapen gezien.

Wat mij ook een beetje verbaasde is dat ‘Gele zomer’ het vierde deel is met politiechef Arletta Browning in de hoofdrol, maar ook het eerste deel is in de trilogie die nu bij Uitgeverij Hamley books verschijnt. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van. Nu heb ik zo’n gevoel dat ik toch informatie mis en dat vind ik eigenlijk wel jammer.

Heeft ‘Gele zomer’ dan helemaal geen potentie? Jawel, het kon een goed uitgewerkt verhaal zijn, echter laat de auteur hier en daar een steekje vallen. Nogmaals, doordat er reeds delen met Arlette Browning in de hoofdrol verschenen zijn, maar die niet tot deze trilogie behoren, heb ik het gevoel dat ik belangrijke informatie mis en kwamen de personages niet echt tot leven.

Blogtour

Bij de boeken van Hamley Books doen we eigenlijk altijd mee aan de blogtours rondom de nieuw verschenen boeken. Dit is bij ‘Gele zomer’ natuurlijk ook het geval. Er zijn naast onze recensie ook nog een heel aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gele zomer
Auteur: Nellie Mandel
Uitgever: Hamley books
Aantal pagina’s paperback: 380
ISBN paperback: 9789464510379
Prijs paperback: € 22,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge