Natasha Lester – Het huis in Parijs

In de catalogus van uitgeverij De Fontein zag ik een cover staan die mij direct aansprak, dus ik moest meteen de korte inhoud lezen en toen wist ik dat ik dit boek wel erg graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we al vrij snel een bevestigend antwoord en het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Engeland, 1939. Skye Penrose voelt zich nergens gelukkiger dan in haar rol als piloot. Als ze via haar jeugdliefde Nicholas gevraagd wordt een bijdrage te leveren aan de oorlog, zegt ze onmiddellijk ja. Dat Nicholas inmiddels verloofd is met de mysterieuze Margaux Jourdan is een teleurstelling…

Australië, heden. Als museumconservator Kat Jourdan een exclusieve collectie Dior-jurken aantreft in een kledingkast in haar oma’s huis in Engeland, een huis waarvan ze het bestaan niet wist, is dat het begin van een zoektocht naar de waarheid over haar familie…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw op een balkon in Parijs. Op de achtergrond zie je de Eiffeltoren en twee gevechtsvliegtuigen. Door de kleding van de vrouw en de vliegtuigen, moet ik meteen aan een historische roman denken. Dit in combinatie met de tekst op de cover werd ik meteen nieuwsgierig naar de flaptekst.

De auteur

Natasha Lester woont en werkt in Australië. Haar liefde voor mode, reizen en boeken komt samen in haar werk als schrijver.

Het verhaal

Skye Penrose heeft als kind al leren vliegen. En ze is nergens gelukkiger als in de lucht als piloot. Als ze gevraagd wordt om een bijdrage te leveren aan de oorlog, als een van de eerste vrouwelijke piloten voor het Britse leger, hoeft ze niet lang na te denken en zegt ze meteen ja. Dan komt ze ook haar jeugdvriend Nicholas weer tegen, maar hij blijkt inmiddels verloofd te zijn met de mysterieuze Franse Margaux Jourdan. Dit had ze niet verwacht….

Australië, heden. Kat Jourdan werkt als museumconservator. Ze houdt zich bezig met de mode. Als ze een exclusieve collectie Dior-jurken aantreft in een kledingkast in haar oma’s oude huis, wil ze er meteen meer van weten. Vooral ook omdat ze van het hele huis niks afwist. Als dan ook nog een journalist naar het verleden van haar oma vraagt, begint er een zoektocht naar de waarheid over haar familie…

Mijn mening

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen. Aan de ene kant de verhaallijn die doorloopt tot in de tweede wereldoorlog en de tweede verhaallijn is de huidige tijd (2012). Ik merkte dat ik tijdens het lezen in eerste instantie meer plezier beleefde tijdens de eerste verhaallijn en ik had wat moeite met de verhaallijn in het heden. Ik vroeg me lange tijd af waar deze heen moest leiden, al wordt dat natuurlijk op een bepaald moment heel duidelijk en op het moment dat beide verhaallijnen te linken zijn aan elkaar werd voor mij ook de huidige tijd echt interessant.

We lezen in de verhaallijn uit het verleden vooral over Skye, hoe ze opgroeit en bij de WAAF terechtkomt. Als vrouwelijke piloot krijgen ze in eerste instantie eenvoudige klussen, aangezien ze niet echt serieus genomen worden, maar onder andere door de vliegkunst van Skye krijgen ze steeds meer taken en worden ze uiteindelijk ook serieuzer genomen. Je merkt onder het lezen dat Lester weet waar ze over schrijft en dat ze gedegen onderzoek gedaan heeft over deze speciale afdeling van de Royal Air Force. Ze durft ook een realistisch beeld van de oorlog te schetsen. Hierdoor heeft Skye regelmatig te maken met de dood en verdriet waar ze niet lang bij stil kan blijven staan. Maar ook de dans- en filmavonden die georganiseerd werden, zodat de soldaten een verzetje hadden en waar de oorlog even ver weg lijkt weet Lester goed te omschrijven.

De verhaallijn in het heden gaat in eerste instantie vooral over de Dior-jurken en hoe die in het huis van de oma van Kat Jourdan terecht zijn komen. Daarnaast gaat het over een opbloeiende liefde tussen Kat en Elliott. Deze verhaallijn vond ik in eerste instantie minder boeiend en ik vroeg me vooral af wat deze Dior-jurken voor meerwaarde hadden bij het verhaal. En ik snap achteraf, zeker deze connectie, vooral na het Nawoord gelezen te hebben van de auteur. Echter voegde het niet zo veel toe aan het verhaal, vooral doordat er weinig over het kamp verteld werd. Als dit meer uitgewerkt was geweest en Dior meer ter sprake was gekomen had ik deze toevoeging beter kunnen begrijpen. Vanaf het moment dat Elliott en Kat in de aangrenzende tuin komen en het geheim langzaam ontrafeld wordt, was het boek ook absoluut niet meer weg te leggen.

Door het nawoord van Lester merk je dat het boek gedeeltelijk op feiten gebaseerd is en andere gedeelten fictie zijn. Hierdoor krijg je als lezer ook een realistischer beeld van de WAAF en hun taken. Dit is een boek die voor een aantal aangename leesuurtjes zorgt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-huis-in-parijs

Gegevens van dit boek:
Titel: Het huis in Parijs
Auteur: Natasha Lester
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Hanneke van Soest
Aantal pagina’s paperback: 480
ISBN paperback: 9789026153105
ISBN e-book: 9789026153112
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge