Nanda Roep – Sable


Van uitgeverij Nanda (via Media Laferes) ontving ik het boek “Sable” geschreven door Nanda Roep om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Media Laferes en uitgeverij Nanda hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat gebeurt er als je een illegale allochtoon je vertrouwen geeft..? Schrijfster Nanda Roep heeft in het verleden, begin jaren negentig, een illegale Tunesiër van papieren voorzien. Op deze periode is haar roman Sable gebaseerd.
Sable is een realistische roman over liefde en achterdocht tussen twee culturen. Zodra studente Anna de jonge Tunesiër Sable ontmoet, in Utrecht, is het liefde op het eerste gezicht. Maar als illegale allochtoon heeft hij nogal wat nodig, te beginnen bij onderdak in haar studentenkamer. Is Sable verliefd, of veinst hij het vanwege de papieren? Als hij haar na enkele maanden vraagt om mee te gaan op familiebezoek, een reis die zij geheel moet betalen, is haar omgeving gealarmeerd. Anna weet niet wat te doen, is zij bereid dit risico met haar leven te nemen? De reis is al geboekt… 

De korte inhoud van het boek sprak mij erg aan. Het boek lijkt me een erg spraakmakend. Dus ik begon er vrij snel in te lezen.

De cover spreekt mij erg aan. Je ziet een cover die van rood naar geel overloopt met daarin wat zwart/grijze vlekken bovenin, hierin zie je de maan met ster die ook op de vlag van Tunesië staat. Onderaan de cover zie je een silhouet van een vrouw die naar mijn idee door een woestijn loopt. De cover past heel goed bij het verhaal.

Het verhaal Sable gaat over Anna die een jonge studente aan de theaterschool is. Ze komt Sable tegen in de kroeg en het is meteen liefde op het eerste gezicht. Sable is echter illegaal in Nederland. Het boek speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sable trekt al binnen een paar dagen bij Anna en Loes in. Haar ouders waarschuwen haar dat ze moet uitkijken omdat Sable illegaal is. Sable krijgt een verblijfsvergunning omdat hij een relatie heeft met Anna. Als Sable terug wil naar Tunesië om zijn familie te bezoeken samen met Anna, vertrouwt haar omgeving dit niet. Echter Anna vertrouwt blind op Sable en gaat mee. Maar blijft Anna deze gevoelens houden?

Je krijgt in dit boek een duidelijk beeld hoe in de jaren tachtig van de vorige eeuw geleefd werd. Doordat ik toen een puber was herken ik veel uit die tijd en komen dingen me erg herkenbaar voor. Er kon toen nog gewoon over illegalen en buitenlanders praten. Tegenwoordig moet je daar wat voorzichtiger mee zijn.

Wel vond ik Anna in het verhaal wat naïef over komen en erg goed van vertrouwen. Vooral als vrienden zeggen dat je dingen niet moet doen, lijkt me dat je er nog eens over nadenkt. Echter Anna zou dingen gewoon gedaan hebben voor Sable. Haar ouders waarschuwde haar ook regelmatig en dat ze dit niet allemaal aannam kan ik me iets bij voorstellen. Dat is toch vaak dat jeugd zich wil afzetten tegen de ouders. Dus dat was wel geloofwaardig. Maar als vrienden zelfs zeggen doe het niet. Het verhaal is vlot geschreven en las erg prettig. Wat voor mij wel storend was, dat het boek soms redelijk oppervlakkig was. Zo wist Anna op het moment dat ze met Sable naar Tunesië ging, niet of Sable broers of zussen had. Dit komt op mij redelijk ongeloofwaardig over. Als je een relatie hebt, lijkt me dat je ook over dit soort dingen praat, zeker als de persoon, zoals Sable, zijn hele familie in een ander land achtergelaten heeft.

Gegevens van dit boek:
Titel: Sable
Auteur: Nanda Roep
Uitgever:  Uitgeverij Nanda
Aantal pagina’s paperback: 204
ISBN paperback: 9789490983611
Prijs paperback: € 18,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge