Nadia Owusu – Naschokken + Winactie

We werden benaderd of we wellicht interesse hadden om het boek ‘Naschokken’ te lezen. De uitgeverij dacht dat dit wel een boek was wat ons zou aanspreken. Na de korte inhoud gelezen te houden, werd ik nieuwsgierig en heb ik aangegeven dat ik zeker wel interesse had om dit boek te lezen. Niet veel later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Signatuur dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en hun Ghanese vader, die als ambtenaar bij de VN werkt. Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans, of Amerikaans is. Of niets van dit alles?

Als haar vader op haar dertiende overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen, met zoveel tegenstrijdige persoonlijkheden dat ze moeite heeft zich staande te houden. ‘Naschokken’ is het ontroerende verhaal van Nadia’s zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe dat doorwerkt van generatie op generatie.

De cover

De cover is kleurrijk en in de gefragmenteerde kleuren zie je het silhouet van een vrouw. Ik neem aan dat ieder stukje staat voor ieder stukje van Nadia. De cover zou me denk ik niet meteen opgevallen zijn in de boekhandel, ondanks dat hij echt kleurrijk is.

De auteur

Nadia Owusu is schrijver en stedenbouwkundige. Daarnaast werkt ze bij Frontline Solutions, waar ze onderzoek doet naar en schrijft over wat er nodig is om de Amerikaanse samenleving antiracistisch te maken. Haar werk is onder andere verschenen in ‘The New York Times’, ‘Literary Review’ en ‘Catapult’. In 2019 won ze de Whiting Award voor het manuscript van ‘Naschokken’.

Mijn mening

De korte inhoud van het boek maakte mij nieuwsgierig, waardoor ik deze niet alledaagse biografie zeker wilde lezen. Het boek bleek ook te luisteren te zijn bij Kobo Plus, dus ik heb een groot deel geluisterd, terwijl ik aan het lezen was. Dit bevordert mijn concentratie en ik moet eerlijk bekennen dat ik die bij dit boek wel nodig had. Ik vroeg me een aantal keer af waar het boek heen zou gaan.

Je merkt dat Owusu haar vader echt op een voetstuk heeft gezet. Haar moeder heeft haar en haar zusje verlaten toen ze twee was. En dat heeft duidelijk sporen achtergelaten. Haar Armeens-Amerikaanse moeder begint een nieuwe relatie en ook hierdoor voelt Nadia zich onbelangrijk. Haar vader is Ghanees, maar doordat hij voor de VN werkt moet hij regelmatig op andere plekken op de wereld werken, waardoor ze regelmatig moeten reizen en hierdoor voelt Nadia zich nergens echt thuis. Je merkt dat ze een hechtingsprobleem heeft. Als haar stiefmoeder op een bepaald moment verteld dat haar vader niet aan een hersentumor gestorven is, maar aan AIDS stort de wereld van Nadia helemaal in en beginnen de problemen voor Nadia. In het boek beschrijft ze de verschillende stukken dan ook aan de hand van een aardbeving bijvoorbeeld Hoofdschokken, Naschokken, Breuklijn enz. Deze facetten behelzen iedere keer weer een ander stuk van haar leven. Maar ik had soms het gevoel dat het meer een klaagzang was dan dat ze ook aan de goede dingen wilde denken. Hierdoor vond ik het niet prettig lezen.

Het verhaal had geen chronologische volgorde en hierdoor kwam ik ook niet echt in het verhaal. Wel was de schrijfstijl van Owusu toegankelijk. Ze schrijft op een eenvoudige manier, waardoor je je wel in haar kunt verplaatsen, maar doordat het verhaal niet echt doorloopt maar het steeds fragmenten zijn kreeg ik niet echt een band met haar, waardoor het verhaal mij niet wist te raken.

In het boek omschrijft ze ook een periode dat ze in een blauwe stoel zit en mijmert over haar leven. Op dat moment had ik vooral het gevoel dat ze zich zielig voelde omdat ze geen vaste roots had, ze zich nergens thuis voelde en ze zich in Amerika moest verdedigen omdat ze zwart is en niet blank. Dit vond ik zelf erg vreemd om te lezen want ze schrijft wel overal Zwarte man of Zwarte jongen met hoofdletter. Dat geeft mij het gevoel dat ze het zwart zijn wel belangrijk vindt. Dus dat gaf mij zo’n tegenstrijdig gevoel.

Het boek wordt typerend weergegeven in onderstaande quote:

Ik schrijf mezelf andermans aardbeving in. Ik leen delen van hun leed en sla ze op in mijn lichaam. Soms noem ik die delen medeleven. Soms noem ik ze ontheiliging.

Deze quote geeft mij het gevoel dat ze graag wegkwijnt in medelijden en als ze niet genoeg heeft aan haar eigen leed, ze hier ook het leed van iemand anders voor wil gebruiken. En dit typeert denk ik ook het boek. Het is alsof ze wil zeggen dat ze het heel zwaar heeft gehad omdat ze in meerdere landen heeft gewoond. Ze een elite opvoeding gehad heeft en hierdoor veel voordelen gehad heeft, maar natuurlijk ook omging met kinderen van een andere stand. En zich daar wellicht niet echt bij thuis voelde en zich hierdoor ook nergens thuis voelt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Naschokken

Gegevens van dit boek:
Titel: Naschokken
Auteur: Nadia Owusu
Uitgever: Uitgeverij Signatuur
Vertaald door: Anne Jongeling
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 352
Verteller luisterboek: 09:18:34
Duur luisterboek: Sosha Duysker
ISBN paperback: 9789056726249
ISBN e-book: 9789044977646
ISBN luisterboek: 9789046175156
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen twee fysieke exemplaren van ‘Naschokken’, geschreven door Nadia Owusu, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Signatuur natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Naschokken’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 4 augustus 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Nadia Owusu – Naschokken + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge