Morgan Jones – De verloren dochter

Ik zag dat bij Uitgeverij de Fontein de thriller “De verloren dochter” uit zou komen. De korte inhoud sprak me heel erg aan en ook de inhoud trok mijn aandacht. Ik lees regelmatig boeken over IS, dus ik was wel erg benieuwd hoe een fictief boek zou zijn wat over IS zou gaan. Na een aanvraag ingediend te hebben ontving ik al vrij snel een recensie exemplaar in mijn mailbox. Hier wil ik uitgeverij de Fontein dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De verloren dochter van Morgan Jones is een thriller bovenop de gruwelen van het nieuws.
Abraham Mounirs nachtmerrie wordt bewaarheid als zijn geradicaliseerde 17-jarige dochter Sofia naar het kalifaat in Syrië afreist. Zal hij haar ooit nog terugzien? Hij zet alles op alles om haar te vinden, zelfs wanneer dat betekent dat hij als terrorist te boek komt te staan.Sofia bouwt haar leven binnen het kalifaat op, trouw aan IS. Wanneer zij de gruwelen en indoctrinatie doorziet en wil vluchten, lijkt dat onmogelijk. Wist ze maar dat haar vader onderweg is…
Morgan Jones is het pseudoniem van een bekende Britse auteur. Met “De verloren dochter’ slaat hij een nieuwe (thriller)weg in. Hij woont en werkt in Londen.

De cover

De cover is donker en je ziet het gezicht van een jonge vrouw. Over het gezicht staat de titel van het boek “De verloren dochter” en ik heb meteen het gevoel dat de jonge vrouw, de verloren dochter is. Ik denk dat dit boek zeker mijn aandacht getrokken zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Morgan Jones is journalist. Hij woont en werkt in Londen. Met De verloren dochter schreef hij een thriller bovenop de gruwelen van het nieuws.

Het verhaal

Sofia, de 17-jarige dochter van Abraham Mounir, is afgereisd naar Syrië om in het kalifaat te gaan leven. Dit heeft ze zonder medeweten van haar vader gedaan. Ze heeft haar huis in Londen verlaten. Ze heeft ook haar naam aangepast. Ze heet nu Umm Azwar. Abraham is wanhopig en gaat op zoek naar Sofia. Hiervoor schakelt hij een kennis, Aziz, in. Sofia is inmiddels in Raqqa aangekomen, en dit komt Aziz ook te weten. Als Abraham veel geld betaald wil hij haar wel terug halen. Abraham twijfelt of hij dit wel kan doen, want hij is overtuigd dat zijn dochter bewust voor Syrië gekozen heeft. Abraham maakt een Twitteraccount aan om in contact met haar te komen. Hij besluit zelf naar Syrië af te reizen om Sofia terug te halen.

Mijn mening

Iedereen kent de verhalen over IS wel. En ik heb ook al meerdere verhalen over IS gelezen. Deze waren non-fictie. Dus ik was reuze benieuwd hoe dit verhaal in elkaar zou zitten, aangezien dit fictie is. Ik moest in het begin erg wennen dat het verhaal van Abraham in de derde persoon geschreven was, en hierdoor had ik wat moeite om in het verhaal te komen. Echter toen ik hier eenmaal aan gewend was, begreep ik de keuze om dit verhaal in de derde persoon te schrijven en het verhaal van Sofia in de eerste persoon. Ik denk dat Morgan Jones gedegen onderzoek gedaan heeft voor dat hij dit boek geschreven heeft. Aangezien zijn verhaal naar mijn gevoel een realistisch beeld weergeeft hoe het in het kalifaat er aan toe gaat, maar ook hoe personen zoals Aziz geld willen verdienen aan de familie-ellende van anderen. Dit geeft duidelijk weer dat zelfs ten tijde van oorlog er altijd handelaren opstaan.

Naast de verhaallijn dat Sofia naar het Kalifaat vlucht lees je ook het verhaal van het gebroken gezin. Wat er allemaal mis is tussen Sofia en haar vader. En wat Abraham zich hierin bijvoorbeeld verwijt. Dit vond ik erg mooi om als verhaal er naast te lezen. Hierdoor snapte ik ook beter waarom Sofia naar het kalifaat gegaan was en waarom ze haar vader als Kafir ziet.

Tijdens het verhaal bekruipt je steeds het gevoel dat het wel ergens mis moet gaan… De ontknoping is dan toch nog anders dan verwacht…

Inkijkexemplaar

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan dit inkijkexemplaar.

Gegevens van dit boek:
Titel: De verloren dochter
Auteur: Morgan Jones
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 384
ISBN paperback: 9789026146190
ISBN E-book: 9789026146206
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge