Montasser Alde’Emeh – Dubbel leven

Ik vind Non-fictie boeken vaak interessant en de meeste boeken die over IS gaan hebben al vrij snel mijn aandacht. Dus toen ik bij uitgeverij Lannoo zag dat het boek “Dubbel leven” geschreven door Montasser Alde’Emeh zou verschijnen was ik meteen nieuwsgierig. Ik wil uitgeverij Lannoo dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat bezielt iemand om zijn leven te riskeren en te infiltreren in IS? Wie zijn de jihadisten die hij bestrijdt? En hoe voelt het om je in het geheim voor de Staatsveiligheid in te zetten en toch veroordeeld te worden?

Dubbel leven vertelt het spannende verhaal van een gedreven jongeman die zich een weg baant in verborgen werelden. Als onderzoeker wil Montasser AlDe’emeh het vertrouwen winnen van IS-strijders en -sympathisanten. Hij voert urenlange gesprekken met hen en legt zo de onthutsende lokroep van het kalifaat bloot. In zijn kenniscentrum begeleidt hij ontsporende jongeren en praat hij met de betrokken families. Maar niemand weet dat AlDe’emeh alle inlichtingen onmiddellijk doorspeelt aan zijn runners van de Staatsveiligheid. Tot hij door een inschattingsfout ervaart dat hij als informant in België nauwelijks beschermd wordt.

Aan de hand van getuigenissen ontrafelt AlDe’emeh in dit moedige boek de voedingsbodem van het radicale jihadisme. Tegelijk biedt hij een fascinerende blik achter de schermen van de Belgische veiligheidsdiensten. Zijn dubbel spel wekt echter wantrouwen bij vriend en vijand. Dat vreet aan hem.

Als zijn samenwerking met de Staatsveiligheid noodgedwongen wordt stopgezet, gaat AlDe’emeh met Brusselse scholieren werken. Hij praat openlijk met hen over religie en gevoelens van angst, frustratie en geweld. Samen gaan ze op zoek naar reflectie en integriteit.

De cover

Op de cover zien we een man staan met de handen in zijn broekzak kijkend naar een betonnen wand. Ik stel me voor dat dit AlDe’emeh is. De cover geeft me een verlaten indruk bovenaan staat de titel en als ondertitel “Achter de schermen van de Staatsveiligheid en IS”. De verlaten indruk die de cover me geeft en de ondertitel triggeren me en zorgen er voor dat ik me afvraag hoe eenzaam AlDe’emeh is door dit dubbel leven. Ik moet dit boek lezen. Dit boek zou ik dus ook opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

De Belgisch-Palestijnse Montasser AlDe’emeh groeit op als puber met radicale en gewelddadige gedachten. Vandaag is hij islamoloog en maakt hij een doctoraat over de beweegredenen van Syriëstrijders. Hij is een internationaal gevraagde jihadexpert met interviews in o.a. The New Yorker en Der Spiegel. Hij startte het kenniscentrum ‘De weg naar’ voor de opvang van teruggekeerde Syrië-strijders. Op 18 juli 2016 deed hij de verbijsterende onthulling dat hij al twee jaar werkt als informant voor de Belgische Staatsveiligheid.

Het verhaal

Montasser AlDe’emeh probeert als onderzoeker te winnen van IS-strijders en -sympathisanten. Hij stelt zijn leven in het belang van deze mensen. Hij voert urenlange gesprekken met hen en laat zo zien wat voor aantrekkingskracht het kalifaat op deze mensen heeft. Hij heeft een kenniscentrum waar hij ontsporende jongeren begeleidt en gesprekken voert met betrokken families. Maar AlDe’emeh speelt alle informatie meteen door aan zijn runners van de Staatsveiligheid. Echter door een inschattingsfout van hem en de Staatsveiligheid blijkt dat hij als informant in België nauwelijks beschermd wordt.

Door getuigenissen van radicale jongeren, betrokken families en jihad strijders ontrafelt AlDe’emeh de voedingbodem van het radicale jihadisme. Hij biedt meteen ook een fascinerende blik achter de schermen van de Belgische veiligheidsdiensten. Door zijn dubbelspel wekt hij echter wantrouwen bij zijn vrienden en vijanden. Dit vreet aan hem.

Na zijn samenwerking met de Staatsveiligheid gaat AlDe’emeh aan de slag op Brussselse scholen om hier in gesprek te gaan over religie en de angst die hierdoor ontstaat, frustraties en geweld. Samen gaat hij met de scholieren op zoek naar reflectie en integriteit. Dit zorgt er voor dat er onder de scholieren veel meer begrip komt voor o.a. ander geloof.

Mijn mening

Dit was het eerste boek wat ik van Montasser AlDe’emeh lees. In het boek wordt o.a. verwezen naar zijn andere boek “De jihadkaravaan“, echter dit boek hoef je niet gelezen te hebben om dit boek te begrijpen.
In dit boek neemt Montasser ons mee in zijn leven wat hij leidt op het moment dat hij voor de Staatsveiligheid werkt en dat hij contact heeft met IS-strijders en -sympathisanten. Dit dubbel leven is voor hem dubbel moeilijk, omdat hij ook freelance werkt als journalist. Hierdoor schrijft hij regelmatig artikelen waarin hij doet alsof hij heel veel begrip heeft voor de IS-strijders en -sympathisanten. Hierdoor wordt hij door vrienden en vijanden vaak aangezien als Jihadstrijder. Dit wordt in dit boek erg goed weergegeven. En ook het gevoel wat Montasser daarbij heeft en de tegenstrijdige gevoelens wat hij hierbij heeft komen duidelijk aan bod in dit boek.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen, vooral door de verschillende namen. Echter op het moment dat Montasser ook meer over de aanslagen schrijft van Parijs en Brussel krijg je bekendere namen (vanuit het nieuws) en had ik meer herkenning in het boek. Hierdoor las het boek daarna als een trein. Ik had ook een idee dat de frustratie van Montasser duidelijker werd en vanaf toen kon ik het boek ook niet meer aan de kant leggen. Ik leefde met Montasser mee. En vooral de rechtszaak die aangespannen werd tegen Montasser vond ik erg en ik kon de frustratie hierover heel goed begrijpen.

Dit boek geeft je een duidelijk beeld hoe Montasser AlDe’emeh moeite doet om de IS-strijders en -symphatisanten te begrijpen zodat hij zoveel mogelijk informatie los krijgt van ze en hij dit door kan geven aan de veiligheidsdienst zodat deze zo snel mogelijk deze informatie kunnen verwerken. Zelfs als de Veiligheidsdienst de samenwerking stopt gezet heeft met hem, blijft hij de informatie, die hij los krijgt, doorgeven aan de Veiligheidsdienst. Dit omdat hij zijn land, België, veilig wil houden.

Ben je zelf ook benieuwd naar dit boek? Lees dan eerst het inkijkexemplaar.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dubbel leven
Auteur: Montasser AlDe’emeh
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 400
ISBN paperback: 9789401450836
ISBN E-book: 9789401450966
Prijs paperback: € 22,99
Prijs E-book: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge