Monique Lutgens-Blom – En toen kwam Jesse


Bryan wees me op het boek “En toen kwam Jesse”, omdat hij dacht dat dit echt een boek voor mij was. Na de korte inhoud gelezen te hebben was ik inderdaad enthousiast. Na contact gehad te hebben met de uitgever, ontving ik vrij snel het boek in huis en kon ik het boek gaan lezen. Ik wil uitgever Elikser dan ook hartelijk bedanken voor het recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat zagen Monique en Franҁois ernaar uit om een kindje te mogen krijgen. Maar voordat Monique zwanger werd, moesten ze eerst een lange weg afleggen. Na een aantal IVF-pogingen werd ze uiteindelijk spontaan zwanger en ze waren de koning te rijk.
Want toen kwam Jesse.
Maar het bleek allemaal heel anders te gaan dan ze zich hadden voorgesteld. Jesse werd een maand te vroeg geboren en het leek eerst daardoor te komen, dat hij achterbleef in zijn ontwikkeling. Er was echter veel meer aan de hand, maar om te ontdekken wat dat precies was, moesten ze opnieuw een heel lange weg afleggen.

Jesse vertoonde onaangepast gedrag, had epileptische aanvallen en reageerde sterk op sommige medicijnen. Hij bleek een zeer zeldzame afwijking te hebben op het SON-gen, dat op chromosoom 21 ligt. Dit bood de mogelijkheid tot gericht onderzoek. Maar hoe met Jesse om te gaan was een heel ander verhaal. Hierin voerde Monique, als een leeuwin die opkomt voor haar kind, een krachtige strijd. Ze eiste het beste voor Jesse en vocht samen met haar man net zo lang, tot ze de beste verzorging voor Jesse vond. Als moeder wist ze als geen ander wat haar kind nodig had. En zo kwam ze erachter dat lang niet iedereen dat haar kind kon geven. Het maakte haar verdrietig en boos, als ze zag hoe Jesse soms werd genegeerd, omdat hij niet werd begrepen, of te hard werd aangepakt, omdat hij niet kon zeggen wat hem frustreerde.

Dit verhaal van een warme en betrokken moeder laat zien wat er gebeurt als je een moeilijk te begrijpen kind de beste begeleiding geeft. Hoe hij dan verandert en zoveel meer kan leren dan wanneer er geen gerichte aandacht voor zijn problematiek is. Een onthullend en hoopgevend boek.

Van ieder verkocht boek is twee euro bestemd voor een instantie of initiatief voor kinderen zoals Jesse.

Cover

Op de cover zien we een jonge vrouw met een jongen aan de hand, wandelend op de heide. Aangezien het verhaal zich hier in Zuid-Limburg afspeelt, heb ik het idee dat dit de Brunssumerheide is. Bovenaan staat de titel in blauw en de naam van Jesse in wit. Doordat Jesse in wit gedrukt is, geeft dit mij het gevoel dat Jesse anders is. En dit is ook zo. Dat wordt door deze titel naar mijn gevoel goed weergegeven. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Monique Lutgens-Blom is geboren in 1972. Ze volgde een opleiding agogisch werk (MDGO: middelbare dienstverlening en gezondheid onderwijs).
In 1993 startte ze met vervangen bij MIK (maatwerk in kinderopvang, toen nog stichting KiM: Kinderopvang in Maastricht). In 1994 kreeg ze een vaste baan bij MIK kinderopvang. Ze werkte er in een babygroep (tot 2 jaar) en een peutergroep (tot 4 jaar). Daarna maakte ze een overstap naar de buitenschoolse opvang (hetzelfde bedrijf). Naast haar werk met kinderen fungeerde zij ook als interne auditor binnen het bedrijf (toetsen van kwaliteit).
In juni 2016 stopte ze in de kinderopvang om full time voor haar zoon Jesse te zorgen.

Mijn mening

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, dus begon erg enthousiast te lezen. Helaas ging het door het klussen in onze nieuwe woning iets langzamer dan normaal qua lezen. Echter ik nam het boek wel iedere keer mee naar onze nieuwe woning, want tussendoor moest ik toch pauze nemen en wat is dan fijner dan even afschakelen door een paar pagina’s te lezen.
Je leert in het boek vooral Monique en Jesse goed kennen. De man van Monique, François, komt naar mijn gevoel maar erg weinig aan bod in dit boek. En ik heb een beetje het gevoel alsof hij bijna geen rol speelt bij de opvoeding van Jesse. François komt maar zeer sporadisch aan bod in het boek en de focus ligt naar mijn gevoel vooral bij het gevoel van Monique. Dit vind ik op zich jammer en ik had meer willen lezen over de belevingen van Jesse. Nu had ik soms het gevoel alsof het boek over Monique ging en niet over Jesse. Natuurlijk kom je als ouder in een rollercoaster terecht als je kind ziek is en maak je allerlei emoties door. Wat ik wel goed vind, is dat Monique zichzelf ook een spiegel voor houdt en regelmatig aan geeft dat ze zelf ook anders had moeten reageren, dat dingen dan wellicht anders gelopen waren. Echter dit weet je nooit, hoe het gelopen zou zijn als je anders gereageerd had en ik denk dat je als ouder altijd probeert het zo goed mogelijk te doen voor je kind. En ik denk doordat Jesse zich niet goed kon uiten dit voor een ouder extra moeilijk is.

Voor mij had de nadruk wel wat meer op de zeer zeldzame afwijking op het SON-gen, dat op chromosoom 21 ligt, mogen liggen. Zodat deze zeldzame afwijking wat meer aandacht krijgt en zo dan ook bekender wordt. Deze afwijking wordt inderdaad wel benoemd in het boek echter dit is maar heel kort, maar het is natuurlijk ook een lange weg voor dat bekend werd wat er precies met Jesse aan de hand was.

Ik denk dat dit boek, vooral interessant is voor mensen die net als Monique een kind hebben die ziek is met onbekende oorzaak, of voor mensen die vanwege hun beroep veel met kinderen met een zeldzame afwijking te maken hebben.

Update: Nadat Monique mijn recensie gelezen had, was ze zo lief om hier op terug te koppelen. Dat waardeer ik dus heel erg aan een schrijver. Hierdoor wordt een boek toch vaak nog extra duidelijk en vallen sommige dingen extra op zijn plek. Dit was nu dus ook het geval. Monique heeft het boek vooral geschreven om duidelijk te maken dat het over haar gaat. (zelfreflectie). Door de titel van het boek, had ik gedacht dat de nadruk meer op de ziekte van Jesse zou liggen. Dit is dus een verkeerde interpretatie van mij geweest. François, de man van Monique en papa van Jesse, is bewust zo veel mogelijk buiten het boek gehouden, omdat François buiten beeld wilde blijven. Ik vind het mooi en goed dat Monique deze keus dan ook gerespecteerd heeft.
Daarnaast maakte ik hier boven de opmerking dat ik graag gezien had, dat er meer aandacht besteed werd aan de zeldzame afwijking op het SON-gen, dat op chromosoom 21 ligt, echter… Doordat er nog maar zo weinig over bekend is, wordt dit natuurlijk onmogelijk. Dit had ik natuurlijk ook zelf kunnen weten als ik vooraf gegoogled had. Ik wil Monique dan ook heel erg bedanken voor deze terug koppeling.

Gegevens van dit boek:
Titel: En toen kwam Jesse
Auteur: Monique Lutgens – Blom
Uitgever: Elikser uitgever
Aantal pagina’s paperback:369
ISBN paperback: 9789463650588
Prijs paperback: € 24,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

2 thoughts on “Monique Lutgens-Blom – En toen kwam Jesse

  1. Kennelijk heb je dan toch niet goed genoeg gelezen want het staat duidelijk in het boek !!
    Ze schrijft dat ze eigenlijk een boek over Jesse wilde schrijven maar dat het uiteindelijk een boek over haar zelf werd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge