Mohamed El Bachiri – Een jihad van liefde

Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!’

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie.

In Een jihad van liefde – opgetekend door David Van Reybrouck – praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam. Het resultaat is een sobere tekst van een ongelooflijke wijsheid.

Ik had al veel gehoord en gezien over Mohamed El Bachiri en hij leek me een gigantisch positief persoon. Dus toen ik hoorde dat er een boek uit kwam van hem, was ik hier ook bijzonder geïnteresseerd in. Dus toen we bij de boekenborrel met Anya Niewierra waren, zag ik in de boekhandel het boek liggen. Wat me wel meteen opviel was dat het boek kleiner en dunner was dan ik verwacht had. Maar ik wist dat ik hem mee moest nemen. Dus gelijk meegenomen en ’s avonds meteen gaan lezen.

Het boek heeft eigenlijk steeds korte stukjes tekst waar Mohamed El Bachiri vertelt hoe hij over bepaalde zaken denkt en dat hij niet begrijpt hoe mensen de aanslagen hebben kunnen plegen en dat dit niet vanuit zijn geloof gebeurd is.

Ik had persoonlijk meer 1 verhaal verwacht van een man die de haat die gezaaid wordt door IS te verslaan door liefde te tonen aan je medemens. Echter deze boodschap wordt zeker uitgedragen in dit boek, maar dan door korte gedachten en zijn zienswijze op de wereld en het geloof. Hij zet op  papier dat een moslim ook een gewoon mens is en dat hij ook bepaalde dingen in de koran in twijfel trekt. Zo wordt er geschreven over het paradijs waar de moslims in terecht komen. Hij snapt niet dat iemand met een ander geloof hier niet terecht komt “Waarom zij niet, terwijl voor een doorsneeburger die nooit iets voor een ander doet, de poorten van het paradijs wagenwijd zouden openstaan, alleen maar omdat hij moslim is?

Hier door kijkt hij ook kritisch naar het geloof zonder het geloof af te vallen. Hij schrijft ook over zijn grote gemis, zijn vrouw Loubna en hoe zijn leven verder moet.

Het is een boek wat je zeker raakt, maar ik had persoonlijk meer een verhaal verwacht waarbij Mohamed zou vertellen hoe hij toch verder probeert te leven zonder zijn geliefde Loubna. Hierdoor werd ik verrast door de manier van dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Jihad van een Liefde
Auteur: Mohamed El Bachiri & David van Reybrouck
Uitgeverij: De bezige bij
Aantal pagina’s paperback: 92
ISBN Paperback: 9789023471622
ISBN E-book: 9789023468752
Prijs Paperback: € 7,99
Prijs E-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge