Mikaela Bley – Sterf voor mij

In de aanbiedingsfolder zagen wij een boek van Mikaela Bley staan en nadat ik gelezen had, waar deze over ging was ik overtuigd, deze moest ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we al snel positief antwoord en rond de verschijningsdatum stond de pakketbezorger dan ook op de stoep om ons een pakketje te overhandigen met het recensie-exemplaar. We willen A.W. Bruna uitgevers uiteraard hartelijk bedanken hiervoor.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Caroline en Gustav hebben het perfecte leven. Ze hebben alles waar ze ooit van droomden: kinderen, geluk, succes, geld en vrienden en talloze volgers op social media, waar ze de hoogtepunten van hun jaloersmakende leven delen.

Maar wat zou er gebeuren als ze opeens niets meer zouden hebben?

Op een ochtend in augustus verdwijnen de zwangere Caroline en haar twee jonge dochters spoorloos. De omstandigheden rond hun verdwijning zijn vreemd en een massale zoektocht wordt gestart onder leiding van Henrik Hedin en Leia Kaplan, twee van Zwedens meest prestigieuze criminele onderzoekers. Algauw wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. De klok tikt, en Henrik en Leia hebben nog maar weinig tijd om uit te vinden wat er gebeurde in het leven van dit volmaakte stel.

De cover

Op de cover is een silhouet van een bos te zien die op een heuvel ligt. De lucht is oranje/zwart en ik heb het gevoel dat het avond is. Ik kan de cover niet meteen met het verhaal linken, maar toch maakt de cover nieuwsgierig en dat heeft voor mijn gevoel ook vooral met de titel te maken. Deze roept meteen vragen op, waarom zou je voor iemand willen sterven, en wat zit hier achter. Dit zou er zeker voor zorgen dat ik dit boek in de boekhandel opgepakt zou hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Mikaela Bley (1979) is geboren in Stockholm en woont daar samen met haar man en drie kinderen. Ze werkte als inkoper voor het tv-station TV4, maar schrijft nu fulltime. Haar thrillerserie over misdaadverslaggever Ellen Tamm telt vier delen. ‘Sterf voor mij’ is het eerste boek van haar nieuwe thrillerserie, met in de hoofdrol de stuurse inspecteur Henrik ‘Killer’ Hedin.

Het verhaal

Caroline en Gustav leven hun droomleven. Ze hebben alles waar je van kunt dromen: twee schattige dochtertjes, geluk, succes, geld en vrienden. En Caroline is zwanger van hun derde kindje. Ook hebben ze talloze volgers op sociale media, waar ze veel van hun jaloersmakende leven delen.

Maar wat als dit alles weg zou vallen?

Als een vriendin van Caroline met haar afgesproken heeft, komt Caroline niet opdagen. Dat is niks voor Caroline. De politie wordt ingeschakeld en Gustav wordt gevraagd om naar huis te komen. Niet alleen Caroline is verdwenen, ook hun twee dochtertjes zijn spoorloos. De omstandigheden zijn vreemd en er wordt een massale zoektocht opgezet onder leiding van Hendrik Hedin en Leia Kaplan, twee van Zwedens beste rechercheurs. Maar al snel wordt duidelijk dat alles anders blijkt te zijn dan in eerste instantie gedacht wordt. De tijd dringt want Caroline heeft medicijnen nodig. Vinden Hendrik en Leia de vermisten op tijd en ontdekken ze wat er in het leven van het volmaakte stel gebeurde.

Mijn mening

De titel maakte mij meteen nieuwsgierig, dus ik kon niet wachten om aan dit boek te beginnen. Het verhaal begint met een proloog, die eigenlijk meer vraagtekens oproept, dus ik kon maar één ding, en dat was snel de bladzijde omslaan. Dan zien we dat het boek is opgedeeld in meerdere delen, want we beginnen met deel 1 en de datum 13 augustus. De hoofdstukken worden steeds vanuit verschillende personages verteld. Zo krijgen we het verhaal te lezen vanuit Caroline, Gustav en Hedin, waardoor het tempo redelijk hoog ligt, maar toch gebeurt er in eerste instantie nog niet zo veel. Al weet je wel dat Gustav liegt, maar het is niet duidelijk waarom. Dus Gustav wordt al snel als verdachte neergezet, wat mij vrij snel het gevoel geeft dat hij het niet gedaan zal hebben. Zo is het meestal in thrillers en dat vind ik soms een beetje jammer, als dit er zo dik bovenop ligt. De nadruk ligt erg op het liegen van Gustav en de criminele familie waar hij vanaf stamt. Echter, het boek blijft voor mij boeiend en hierdoor wil ik steeds verder lezen.

Als Caroline op een bepaald moment gevonden wordt, denk je dat de puzzelstukjes langzaam op hun plaats beginnen te vallen, maar niks is minder waar. De kinderen blijven zoek en het blijft nog tot aan het einde onduidelijk wie de dader(s) is/zijn. Caroline is ook een stuk film kwijt en weet dus niet wat er gebeurd is en hoe het kwam dat ze opgesloten zat.

Het onderzoek blijft ietwat onderbelicht, echter komen er wel een aantal maatschappelijke thema’s aan bod. Zo komt het duidelijke standenverschil naar voren tussen arm versus rijk, wat in Malmö duidelijk naar voren komt in de arme en rijke wijken. Daarnaast is Gustav Bosniër en de van oorsprong Turkse rechercheur zorgen ervoor dat ook racisme en vooroordelen aan bod komen en uiteraard een rol spelen in het verhaal.

Ondanks dat op de cover staat dat het een Henrik Hedin thriller is, vind ik hem niet echt een hoofdrol spelen in dit verhaal. Die is meer weggelegd voor Gustav en Caroline. Het leven van hun staat echt centraal en de vraag of hun huwelijk echt wel zo gelukkig was als ze zelf wil doen geloven.

Op een bepaald moment komt het verhaal echt in een stroomversnelling en gebeurt er een hoop in korte tijd, waardoor er toch een hoop onverwachte dingen gebeuren. Ik had het in ieder geval niet aan zien komen. En dit zorgt er voor dat ik beslist uit kijk naar een volgend deel met Henrik Hedin en Leia Kaplan in de hoofdrol. Ik zie dit als een kennismaking met deze rechercheurs en verwacht dat deze in een volgend deel een grotere rol zullen spelen en dat we hen dan ook nog beter leren kennen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Sterf-voor-mij

Gegevens van dit boek:
Titel: Sterf voor mij
Serie: Hendrik Hedin
Auteur: Mikaela Bley
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Corry van Bree
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 400
Verteller luisterboek: Willemijn de Vries
Duur luisterboek: 11:05:00
ISBN paperback: 9789400515147
ISBN e-book: 9789044934465
ISBN luisterboek: 9789046177280
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 6,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge