Mijn boeken, mijn leesvoer & ik

Wie kent het niet, als echte leesverslaafde, een ellenlange lijst van boeken die je nog wilt lezen en vragen van iedereen over welk boek moet ik nu echt eens gaan lezen. Daar heeft Eik uitgeverij nu de oplossing voor gevonden. Zij hebben het “Mijn boeken, mijn leesvoer & ik, op de markt gebracht. Ik mocht dit boekje uittesten van Eik uitgeverij en wil hun hier dan ook hartelijk voor bedanken.

Wat zegt de uitgever over dit boek?

Breng orde in je heerlijke boekenchaos!
Eindelijk een boek om je boekenkast, je stapel boeken en je lectuurlijstje op te ruimen.
Hold your horses! Je staat op het punt om HET notitieboek te ontdekken dat:

  • je boekenkast redt van een roemloos einde als gatenkaas (aan wie heb ik nu weer mijn nieuwste boek van J.K. Rowling uitgeleend?)
  • je steeds opnieuw herinnert aan het magische gevoel dat je overvalt als je een boek dichtklapt (je schreef immers neer wat elk boek zo uniek maakt)
  • zal onthullen hoe obsessief je leest (je zelfgemaakte leesgrafieken zijn kickennnn!)
  • zorgt voor een kant-en-klare verlanglijst voor de eindejaarsfeesten (je pent je literaire cadeau-ideeën al vanaf januari op je wishlist)
  • je zwart-op-wit herinnert aan de pareltjes die nog verlangend in je boekenkast op je wachten (eindelijk een leeslijst op papier)
  • niet alleen helpt om must-read boektitels te onthouden, maar ook films en muziek die je nog moet checken
  • perfect in je tas past, want ja, ook daar hebben we uiteraard aan gedacht!

Ontdek op pagina 8 hoe je meteen met je boekenjournal – want dat IS het dus – aan de slag kunt!

Veel plezier!

De cover

De cover laat duidelijk zien dat het over boeken gaat. Je ziet een goed gevulde boekenkast. Met daarover heen de titel van het boek. Met de ondertitel Breng orde in je heerlijke boekenchaos. Dit maakt meteen duidelijk wat je met dit boek kunt. Duidelijkheid krijgen in de chaos. Heerlijk. Ik zou dit boek dus zeker opgepakt hebben in de winkel.

Mijn mening

Wie kent dat niet als boekenlezer. Al die mooie boeken die uitkomen… en die je nog wilt hebben. Of de boeken die je wel al gekocht hebt, maar die ongelezen in de kast staan? Daar is dit boekenjournal ideaal voor. Je hebt o.a. een wishlist en een leeslijst die je in kunt vullen. Bij beiden kun je ze ook nog sorteren op genre die je zelf kunt aangeven. Zodat je geen open ruimte hebt als je bijvoorbeeld geen romans leest en als je meer ruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld waargebeurde verhalen vul je gewoon bij twee vaandels waargebeurd in.

Wil je graag een leesplan maken en dit niet per jaar doen, maar per maand, dan voorziet dit boek daar ook in. Ik heb bijvoorbeeld bij Hebban aangegeven dat ik 100 boeken wil lezen dit jaar. Dit zou ik eventueel op kunnen delen in het aantal maanden. Maar ik ben hier zelf niet zo strikt in. Haal ik het dan haal ik het en zo niet, dan is er ook geen man overboord. Maar door het per maand te plannen, dan ben je wel bewuster met lezen bezig en grijp je dus ook sneller naar het boek, omdat je toch dat ene boek deze maand nog uit wilt hebben. Zo kun je natuurlijk heel eenvoudig zeggen “Ik wil 3 boeken uitlezen deze maand” maar je kunt natuurlijk ook in dit boek aangeven welke boeken je in die maanden wilt lezen. Dat is natuurlijk naar eigen inzicht in te vullen.

Ook kun je heel eenvoudig per maand bijhouden welke boeken je hebt uitgeleend. En voor je uitgeleende boeken heb je achter in dit boek, mooie boekenleggers, waarop je de datum kunt schrijven waarop het boek uitgeleend is en deze kun je handig in het boek leggen. Zo wordt de lener altijd er aan herinnert dat hij het boek van je geleend heeft en hoe lang hij het boek al heeft, want hoe vaak gebeurt het niet, dat je een boek al zolang uitgeleend hebt, dat je niet meer weet wie je het geleend hebt. Ik heb het in ieder geval wel regelmatig.

Wat ik zelf het allerleukste in dit boek vind, zijn de opgedeelde maanden. Hierin kun je echt je creativiteit in kwijt. Je hebt eerst een dubbele pagina waarbij je je gelezen boeken op kunt schrijven, inclusief beoordeling, commentaar, de plek waar je het boek gelezen hebt en aan wie je dit boek cadeau zou kunnen doen.

Er had wat mij wel wat meer ruimte mogen zijn voor de titel te schrijven en om commentaar te geven. Dit heb ik nu heel beknopt en puntsgewijs gedaan. Als je hier iets meer ruimte had dan kon je er wat meer aandacht aan het boek geven..Op de volgende pagina’s kun je iedere keer per maand de boeken die je deze maand wilt lezen, de pas verschenen boeken, mooie quotes uit boeken enz. op schrijven. Ook vind je er enkele grafieken, waarbij je inzicht kunt krijgen wat je favoriete genres zijn of waar je het liefste leest. Hier krijg je bijvoorbeeld veel meer inzicht in je lezen. Zo kwam ik er achter dat ik toch meer waargebeurde verhalen las dan dat ik dacht en dat er toch ook wel eens een roman voorbij kwam. Dat het niet alleen maar thrillers zijn die ik lees. Erg leuk om hier inzicht in te krijgen. Ik denk als je dit langer doet, (ik ben nu net een maand bezig) zie je ook dat je bijvoorbeeld bepaalde periodes andere boeken leest of minder leest. Zo weet ik dat ik in de zomer sneller een luchtig boek zal pakken die ik dan buiten in het zonnetje zal lezen. Terwijl ik andere boeken dan weer liever met een dekentje op de bank lees. Ik ben verkocht. Dit boekje blijf ik gebruiken. Sowieso om mijn boeken bij te houden en met steekwoorden mijn mening te geven. Maar ook om te zien hoe mijn leesgenre verandert en of ik veel of weinig lees. Erg leuk.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn boeken, mijn leesvoer & ik
Auteur: Louise Depuydt & Raïssa Denil
Uitgever: Eik uitgeverij
Aantal pagina’s: 160
ISBN: 9789463580090
Prijs: € 11,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Standaard boekhandel.

Ben je na het lezen van mijn recensie enthousiast geworden? Ik mag van Eik uitgeverij 1 exemplaar van Mijn boeken, mijn leesvoer & ik weggeven. Lees er alles over in: Winactie: Mijn boeken, mijn leesvoer & ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge