Michiel Janzen – De aanslag die moest gebeuren

Uitgeverij Lannoo stuurde mij een mailtje met de vraag of ik interesse had in het boek ‘De aanslag die moest gebeuren’ geschreven door Michiel Janzen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik overtuigd en heb ik meteen terug gemaild dat ik interesse had. Ik wil Uitgeverij Lannoo dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat als een extreemrechts politicus slachtoffer wordt van een terroristische aanslag?

Twee blanke mannen uit Den Haag raken elk op hun manier betrokken bij een jihadistisch complot om het populairste extreemrechtse partijkopstuk van het land, Gust Dewilde, te vermoorden.

Een radicale cel, een haatimam, een stewardess, een horloge en een potje medicijnen vormen de opmaat tot de aanslag in Schoten.
Zal de best bewaakte politicus van Europa hetzelfde lot ondergaan als Pim Fortuyn?

Cover

Op de cover zien we een stuk auto door het vizier van een wapen. In de auto zitten al enkele kogelgaten. Bovenaan staat in dezelfde kleur als de auto de quote van Tomas Ross: ‘Een thriller waarop ik lang heb gewacht!’. Ik had deze quote eerder in een andere kleur gezet dan was die beter opgevallen. Nu valt de quote niet echt op. Midden op de cover staat in witte letters de titel. Die valt hierdoor erg goed op. En door de titel zou ik het boek ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Michiel Janzen woont in Den Haag en schrijft factionverhalen die dicht tegen de werkelijkheid aan schuren. In 2012 verscheen van zijn hand het strategisch managementboek ‘Denken als een generaal’.

Het verhaal

Een aanslag op de extreemrechtse politicus Gust Dewilde mislukt. Echter de jihadistische cel die hier achter zit wil hoe dan ook dat de aanslag op deze politicus slaagt. Dus moet weer een nieuwe cel gevormd worden. Hierdoor raken twee blanke mannen uit Den Haag elk op hun eigen manier bij dit jihadistisch complot betrokken.

De ene man, Bart Hoogstraten is blogger en wilt graag schrijven over geradicaliseerde moslims. Hij heeft het zoontje van hun buren gered nadat deze bijna stikte in een kauwgombal. Hierdoor helpt zijn buurman Khadeem hem om over deze geradicaliseerde moslims te schrijven.
De andere man, Alexander van Tinbergen heeft gevochten in Uruzgan en hij wordt door de geheime dienst gedwongen om te infiltreren in de jihadistische cel.

Kan een nieuwe aanslag voorkomen worden?

Mijn mening

Het boek klonk als iets wat heel realistische zou kunnen zijn in deze tijd. Ik had bij bijna alles wel het gevoel dat het ook daadwerkelijk zou kunnen gebeuren. Dit is voor mij een duidelijk teken dat Michiel Janzen zich goed verdiept heeft in de materie. Niet alleen in het jihadisme, maar ook in de Islam en de verschillende gebruiken die hierin normaal zijn. Er zit behoorlijk wat vaart in het verhaal, waardoor je eigenlijk alleen maar verder wilt lezen en het boek maar moeilijk weg kunt leggen.

Het enige minpunt wat ik heb bij dit boek, is de epiloog. Hier heb ik het gevoel alsof de losse touwtjes snel afgehandeld moeten worden en dat hier de epiloog voor gebruikt wordt. Dit vind ik persoonlijk een beetje zonde en doet een beetje afbreuk aan dit verder heel erg goed in elkaar gezet verhaal.

Echter verder is dit boek zo realistisch geschreven dat je bijna het gevoel hebt alsof dit zomaar vandaag of morgen zou kunnen gebeuren.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De aanslag die moest gebeuren
Auteur: Michiel Janzen
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789401455626
Prijs paperback: € 20,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge