
Via de Facebookpagina van Michelle Visser hadden we al gelezen, dat ze met een nieuw boek bezig was. Toen wij deze dan ook in de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen staan, moest ik dan ook de korte inhoud lezen en ik wist meteen dat dit een boek was, wat mijn interesse had. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger dan ook met een exemplaar op onze stoep. Hier willen we uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Enschede, 1939. Als de oorlog uitbreekt, verandert alles voor het jonge kruideniersechtpaar Herman en Anna. Anna’s jongste broertje komt om bij een bombardement; haar andere broer is betrokken bij de Stork-staking tegen de Arbeitseinsatz, die bloedig wordt neergeslagen; de Joodse buren verdwijnen. Dan wordt Herman opgepakt en afgevoerd om te werken in Duitsland. Anna krijgt geen bericht meer van hem en ze gaat ervan uit dat hij dood is. In de kortstondige euforie van de bevrijdingsdagen raakt ze zwanger van een Canadese militair.
Ruim zestig jaar later komt de gepensioneerde onderwijzeres Marlies erachter dat ze niet het biologische kind van haar ouders is. Geschokt gaat ze op onderzoek uit, en ze komt op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis, die haar uiteindelijk naar Australië brengt. Daar komt ze veel te weten over het zware bestaan van de naoorlogse Nederlandse emigranten. Maar zitten haar bloedverwanten wel op haar komst te wachten – als ze tenminste nog in leven zijn?
De cover
Op de cover staat een jonge vrouw aan een reling. Ze kijkt uit over de zee. Ik stel me voor dat dit Anna is. Volgens mij staat ze ergens aan de kade. Ik had het toepasselijker gevonden als ze met een klein kind aan de reling van een boot gestaan had, maar deze cover maakt mij zeer zeker ook nieuwsgierig, want door de kledingstijl en haardracht zie je dat de jonge vrouw niet in het heden leeft, maar dat je terug in de tijd geworpen wordt.
De auteur
Michelle Visser woont in Hengelo en werkte als communicatiemedewerker voor ze fulltime ging schrijven. ‘Véronique’ was haar debuut; daarna verschenen haar historische romans ‘Opstand’ en ‘Eline’. Ook haar favoriete auteurs schrijven historische boeken: Ken Folett, John Boyne en Geert Mak. Naast haar historische romans schrijft ze ook een serie feelgoodromans.
Het verhaal
Als de oorlog uitbreekt in 1939 verandert er alles voor het jonge kruideniersechtpaar Herman en Anna die in Enschede wonen. Het jongste broertje en de ouders van Anna komen om bij een bombardement. Haar andere broertje is in de leer bij de Stork-fabriek en raakt betrokken bij de Stork-staking tegen de Arbeitseinsatz, waar de gevolgen erg bloederig van zijn. De Joodse buren van Anna en Herman verdwijnen plotseling. Dan wordt Herman, terwijl hij bestellingen rondbrengt opgepakt en afgevoerd naar Duitsland om daar te werk gesteld te worden. Als Anna na lange tijd geen bericht meer van hem krijgt, gaat ze er van uit dat hij dood is. Tijdens de bevrijding komt er een Canadese soldaat langs die graag wil overnachten. In de euforie van de bevrijdingsdagen gebeurt er meer en blijkt Anna zwanger te zijn.
Ruim zestig jaar later komt de gepensioneerde onderwijzeres Marlies er op het sterfbed van haar moeder achter dat ze niet het biologisch kind van haar ouders is. Geschokt besluit ze onderzoek er naar te doen en al snel komt ze een verzwegen familiegeschiedenis op het spoor. Om hier verder mee te komen, besluit ze af te reizen naar Australië. Daar komt ze veel meer te weten over haar familie en over het zware bestaan na de oorlog voor de Nederlandse emigranten. Maar kan ze haar bloedverwanten vinden? En als ze deze vindt, zitten zij wel op haar te wachten?
Mijn mening
We hadden op de Facebookpagina van Michelle Visser al gezien dat ze met dit boek bezig was. Bryan had in het verleden de ‘Loes Beekman’-serie gelezen en was hier erg enthousiast over, dit, in combinatie met de boeiende achterflap, wekte mijn interesse, want dit boek leek mij geen standaard oorlogsverhaal te worden, en zo bleek het ook te zijn.
Michelle Visser heeft een vlotte, beeldende schrijfstijl, waardoor ik me de plekken waar de hoofdrolspelers zich bevonden, erg goed voor de geest kon halen. Ook heeft Visser de personages goed omschreven en bevatten ze genoeg emoties om als geloofwaardige personages neergezet te worden. Ook heeft Visser zich erg goed verdiept in hoe vroeger met bepaalde zaken omgegaan werd, bijvoorbeeld over rouw werd maar heel weinig gesproken. Het familiegeheim zou tegenwoordig echt niet zo goed geheim gehouden worden, door het sociale aspect, waarbij tegenwoordig heel veel ook online gedeeld wordt, liggen geheimen veel eerder op straat. Dat was natuurlijk in, en kort na de oorlog, zeker niet het geval.
Dit boek gaat veel verder dan een oorlogsboek, want Visser vertelt hoe het verder gaat na de bevrijding. De moeilijke tijd die na de bevrijding volgt, maar ook hoe veel Nederlanders na de oorlog emigreren en hun geluk beproeven in verre landen aan de andere kant van de wereld. Hier heeft Visser zich goed in verdiept en naar mijn gevoel een verhaal geschreven hoe het echt gebeurd zou kunnen zijn. Een vrouw die volgzaam is en de zin van haar echtgenoot volgt, ook al is dat tegen haar eigen gevoel in.
Maar Visser heeft ook de veranderingen in de loop der jaren duidelijk in haar verhaal naar voren laten komen. Zoals Anna nog braaf doet wat haar echtgenoot wilt, besluiten Vera en Marlies, de jongere generatie, al veel meer hun eigen weg te volgen en niet altijd de meest voor de hand liggende keuzes te maken om zo hun geluk, te vinden, ook al is dat wellicht niet altijd de manier zoals van hun verwacht wordt.
Ik heb erg genoten van dit boek, die zoveel meer verteld dan een oorlogsverhaal. Het vertelt over de moeilijke tijd na de oorlog, maar ook over emancipatie en eigen keuzes durven maken. Ik weet zeker dat de andere historische romans van Visser ook op mijn Nog te lezen-lijst komen te staan. Alleen nu nog de tijd vinden om die boeken op die lijst allemaal te lezen.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
zoals-het-leven-komtGegevens van dit boek:
Titel: Zoals het leven komt
Auteur: Michelle Visser
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 415
ISBN paperback: 9789022593431
ISBN e-book: 9789402316995
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 11,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.