Michelle Richmond – Het huwelijkspact

Van uitgeverij Prometheus ontving ik het boek “Het huwelijkspact” geschreven door Michelle Richmond om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Prometheus hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Jake en Alice zijn pasgetrouwd. Op de bruiloft ontvangt het stel een huwelijkscadeau van een van de cliënten van Alice; een uitnodiging om deel te nemen aan een exclusieve, mysterieuze groep genaamd Het Huwelijkspact, beter bekend als Het Pact. Het doel van Het Pact is simpel: het gezond en intact houden van het huwelijk. En dat doen ze met succes; nog nooit is een deelnemend koppel gescheiden. De meeste regels klinken zinvol: neem altijd je telefoon op als je partner belt. Wissel maandelijks zorgvuldig gekozen cadeautjes uit. Plan vier keer per jaar samen een weekend weg. Bespreek Het Pact met niemand. Jake en Alice zijn aanvankelijk gecharmeerd van de bijbehorende chique feestjes, het idee onderdeel te zijn van een gemeenschap en hun alsmaar uitdijende netwerk van succesvolle en gelijkgestemde koppels. Tot een van de twee de regels overtreedt. De jonge geliefden staan op het punt onder ogen te zien dat Het Pact, net als het huwelijk, voor het leven is en tot het uiterste gaat om dat punt duidelijk te maken. Voor Jake en Alice verandert het huwelijk van hun dromen in hun grootste nachtmerrie. Het Huwelijkspact is een duizelingwekkende psychologische thriller, met een enorme vaart geschreven en onvoorspelbaar tot het bittere einde.

Op de kaft van het boek zit een sticker met de tekst “Wie van zijn of haar nachtrust houdt, kan beter niet ’s avonds aan dit boek beginnen.” VN thrillergids. Deze sticker maakte mij extra nieuwsgierig naar het boek.

De cover laat een hand zien die door een gat heen komt, waar achter je een oog ziet. Onder het gat zie je bloed druppels. De cover spreekt mij erg aan. En geeft me een gevoel alsof er iemand stiekem staat te kijken naar iets. Wordt er iemand in de gaten gehouden? Deze cover vind ik wel goed bij het verhaal passen.

Jake en Alice hebben besloten te gaan trouwen. Alice is een advocate en is bezig om naam te maken in het advocatenkantoor waar ze werkt. Ze is erg succesvol in de zaken die ze toegewezen krijgt. Als ze een zaak wint en haar cliënt hoort dat ze gaat trouwen is hij erg enthousiast. Alice nodigt hem spontaan uit voor haar bruiloft. Van hem krijgen ze een speciaal cadeau. Een uitnodiging om deel te nemen aan het huwelijkspact. Ook wel kortweg het Pact genoemd. Het doel van het Pact is eenvoudig. Zorgen voor een gezond en goed huwelijk. De regels zijn eigenlijk vrij duidelijk echter ook heel strikt. En alles komt het Pact te weten. Ook de dingen die tussen hun tweeën gebeuren. Dit maakt het Pact eerder angstaanjagend als prettig. Het Pact werkt ook met straffen als de duidelijke regels niet nageleefd worden. Alice komt op een bepaald moment een bevel niet na… Accepteert het Pact dit?

Het boek leest erg prettig weg. En ik had ook steeds zoiets van ik wil verder lezen, maar aan de andere kant, dacht ik ook regelmatig wat een onzin. Het verhaal wordt op sommige momenten erg onwerkelijk en ik kan me niet voorstellen dat mensen hier zomaar in meegaan en accepteren dat iemand zoveel invloed kan uitoefenen in je relatie. Ik zou mezelf echt niet laten dwingen tot dit soort acties, maar ik denk dat ik persoonlijk ook te nuchter zou zijn, om het Pact in eerste instantie al te tekenen. Dit vond ik in het begin al erg vreemd. Alice komt op mij over als een nuchtere recht toe recht aan advocaat, echter het contract van het Pact tekent ze zonder aarzelen. Mij lijkt als advocaat zou je toch veel meer moeten twijfelen bij zo’n contract. Terwijl Jake veel meer twijfelde en tekende omdat Alice dit wilde en hij vooral Alice gelukkig wilde maken. Ik vond het verhaal afwisselend romantisch tot spannend, maar zoals de sticker op de voorkant liet vermoeden dat mijn nachtrust er door zou lijden… Nee, ik kon het boek toch goed aan de kant leggen om te gaan slapen, ondanks dat ik op andere momenten toch redelijk nieuwsgierig was naar het volgende hoofdstuk. Het einde van het boek was wel anders dan ik verwacht had en hier werd ik totaal op het verkeerde been gezet. Ik had verwacht dat Alice een bepaalde keuze zou maken, vanwege haar hang om dingen goed af te maken en perfect te doen. Hier heeft de schrijver me op een goede manier verrast. En ik vond het boek dan ook echt af, ondanks dat ik nog over andere dingen bleef nadenken. Het boek geeft zeker stof tot nadenken, omdat we in een steeds haastigere maatschappij leven en je de relatie vaak als normaal gaat beschouwen en veel meer tijd in andere dingen steekt dan in de relatie. Hier word je je wel bewust van gemaakt dankzij dit boek. Je leert op deze manier je relatie weer extra te waarderen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het huwelijkspact
Auteur: Michelle Richmond
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s E-book: 428
ISBN paperback: 9789044632019
ISBN E-book: 9789044632026
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

4 thoughts on “Michelle Richmond – Het huwelijkspact

  1. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt naar het boek. Ik had al meerdere recensies gelezen maar ik ben nu over de streep getrokken en op mijn reading list geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge