Michelle McNamara – Ik zal verdwijnen in het donker

Ik zag op televisie dat er een boek uit kwam over de “Golden State killer”. En ik vind true crime boeken op de een of andere manier altijd fascinerend. Dus toen ik dit zag, was ik meteen enthousiast. Ik wilde dit boek erg graag lezen. Na een korte mail wisseling met Lebowski publishers kreeg ik een recensie exemplaar in de bus. Hier wil ik Lebowski publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een van de beroemdste cold cases van Amerika: de man die in Californië tussen 1974 en 1986 verdacht werd van tientallen moorden en verkrachtingen, en te boek stond als de East Area Rapist. Michelle McNamara raakte door hem gefascineerd en gaf hem de bijnaam Golden State Killer. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak, een obsessie. Ze publiceerde in aanloop naar dit boek veelvuldig over haar onderzoek, maar overleed plots in 2016. McNamara’s echtgenoot, komiek en acteur, Patton Oswalt, vroeg na haar dood schrijver Billy Jensen en researcher Paul Haynes haar boek te voltooien. 

Cover

Op de cover zien we een woonhuis met grote pui. Ik stel me voor dat dit een van de huizen is waar de East Area Rapist binnen gedrongen is. Ook staat er een quote op van Gillian Flynn, de auteur van Gone girl en van Peter. R. De Vries. Mede door deze quotes zou ik het boek opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Michelle McNamara (1970-2016) was de drijvende kracht achter de website True Crime Diary. Ze was daarnaast scenarioschrijfster en werkte ook als consultant voor Dateline NBC. Ze woonde tot haar dood in Los Angeles met haar man, de bekende komiek Patton Oswalt, en hun dochter, Alice.

Mijn mening

Ik begon ontzettend nieuwsgierig aan dit boek, vooral ook omdat er in april van dit jaar nog een man opgepakt is in de zaak van de Golden State Killer.

Michelle McNamara wordt als schrijfster van dit boek genoemd, echter zij is helaas in 2016, voor het voltooien van dit boek, gestorven. Haar man, de bekende komiek Patton Oswalt, heeft schrijver Billy Jensen en onderzoeker Paul Haynes gevraagd het boek te voltooien. Wat mij dan best stoorde, was dat je regelmatig in het boek las dat er teksten voor tijdschriften gebruikt waren zoals bijvoorbeeld: “Noot van de redactie: de onderstaande tekst is een uittreksel van een eerste versie van Michelles artikel “In the footsteps of a Killer” voor het tijdschrift Los Angeles”. Hierbij denk ik dan bij mezelf… Vreemd het is een boek wat geschreven is door Michelle dan is die noot van de redactie toch niet nodig?

Wat mij al snel opviel was, dat het boek niet echt doorliep maar steeds korte stukjes zijn. Je hebt bij de nieuwe delicten die gepleegd zijn door de Golden State Killer steeds weer nieuwe namen, nieuwe informatie. En soms, naar mijn gevoel, iets te veel nutteloze informatie, over de stad waar de feiten gepleegd zijn. Deze informatie heeft naar mijn gevoel weinig te maken met de feiten en leiden vooral af.

De Golden State Killer was een echte obsessie voor Michelle en dat merk je ook echt als je het boek leest. Ze heeft zich echt vast gebeten en voor haar zou het een afronding van het verhaal zijn geweest als ze meegemaakt had dat er in april iemand opgepakt is voor deze misdrijven.

Het tweede helft van het boek, het gedeelte achter het fotokatern, is voor mijn gevoel makkelijker te volgen. Wellicht doordat Michelle McNamara met forensisch onderzoeker Paul Holes langs verschillende plaatsen delict in Contra Costa Country gaat en je hierdoor dus wel meer een verhaal krijgt. Voor mij was het derde deel eigenlijk het meest interessants, hier gaan Jensen en Haynes in de harde schijf van McNamara op zoek naar informatie en dit zorgt er voor dat je toch wat meer informatie krijgt, die ik net altijd interessant vind bij true crime.

Echter, het blijft naar mijn gevoel een boek wat veelal een opsomming van de gebeurtenissen rondom de Golden State Killer.  Wat vooral interessant is, voor degene die geïnteresseerd zijn in deze Golden State Killer, maar minder interessant voor de lezer die geïnteresseerd is in het verhaal achter een misdaad zoals ik. Het tweede en derde deel maakten het boek dan wel interessant genoeg om verder te blijven lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar het boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik zal verdwijnen in het donker
Auteur:  Michelle McNamara
Uitgever: Lebowski publishers
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s E-book: 308
ISBN paperback: 9789048846481
ISBN E-book: 9789048846498
Prijs paperback: € 22,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge