Michael Connelly – Het holst van de nacht

Yes! Dacht ik toen ik in de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zag dat er een nieuw deel in de Renée Ballard-serie, ging verschijnen. Ik ben toch wel erg gecharmeerd van haar en kon het dus niet laten om een recensie-exemplaar van deze nieuwe titel aan te vragen. Na kort mailcontact kregen wij een positief antwoord en nog voor de verschijningsdatum ontvingen wij een exemplaar van ‘Het holst van de nacht’. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Er heerst altijd chaos in Hollywood op oudejaarsavond. LAPD-rechercheur Renée Ballard heeft nachtdienst. Terwijl honderden feestvierders tijdens de laatste seconden van het oude jaar met hun geweren in de aanslag staan voor de traditionele geweersalvo’s, zoekt Ballard beschutting tegen de kogelregen. Vlak na middernacht krijgt ze de melding dat de eigenaar van een autowerkplaats dodelijk is geraakt door een kogel bij een druk straatfeest.

Het duurt niet lang voordat Ballard vaststelt dat er opzet in het spel is. Daarbij vermoedt ze dat deze moord in verband staat met een andere onopgeloste moord – een zaak die ooit werd behandeld door rechercheur Harry Bosch. Ballard en Bosch gaan opnieuw samenwerken om uit te zoeken waar de oude en nieuwe zaken elkaar kruisen. Al die tijd moeten ze op hun hoede zijn, want de moordenaar die zo lang onopgemerkt is gebleven, weet dat ze achter hem aan zitten.

De cover

Op de cover zijn de schimmen van twee personen te zien, op een verlaten straat. Ik ga er van uit dat dit Harry Bosch en Renée Ballard zijn. De cover spreekt mij aan, omdat ik er naar blijf kijken. Ook de quote ‘Jarenlang wist hij uit handen van de politie te blijven – totdat Renée Ballard en Harry Bosch hem op het spoor komen’ maakt mij nieuwsgierig.

De auteur

Michael Connelly werd als misdaadverslaggever genomineerd voor de Pulitzerprijs. Zijn boeken hebben alle belangrijke thrillerprijzen gewonnen en wereldwijd zijn er al meer dan tachtig miljoen boeken van hem verkocht. In 2018 won hij de Diamond Dagger van de Crime Writers’ association voor zijn gehele oeuvre. Naast schrijven is hij onder andere uitvoerend producent van de tv-serie Bosch (gebaseerd op de Harry Bosch-boeken, en de Netflix-serie The Licoln Lawyer.

Het verhaal

Het is weer zover. Oudjaarsavond. Elk jaar weer is het een drukte en chaos van jewelste en LAPD-rechercheur Ballard heeft, zoals elke nacht, weer nachtdienst. Om klokslag middernacht laten honderden feestvierders hun geweren knallen tijdens de traditionele geweersalvo’s. Ballard weet wel beter en zoekt beschutting tegen de kogelregen die er elke keer weer neerdaalt. Niet veel later krijgt ze een oproep dat de eigenaar van een autogarage om het leven is gekomen door een kogel.

Het wordt Ballard al snel duidelijk dat er opzet in het spel is. Daarnaast heeft deze zaak erg veel raakvlakken met een oude onopgeloste zaak. Deze onopgeloste moord werd in het verleden behandeld door een oude bekende van Ballard: rechercheur Harry Bosch.
De rechercheurs besluiten om samen te werken en gaan samen op onderzoek uit om de zaken te vergelijken en aanknopingspunten te vinden. Ze moeten wel uiterst voorzichtig te werk gaan, want de moordenaar weet dat ze achter hem aanzitten en deinst nergens voor terug…

Mijn mening

Aangezien ik de vorige delen in de Renée Ballard-serie met veel plezier gelezen heb, was ik uiteraard erg nieuwsgierig naar het nieuwste deel. Ik kon dan ook niet wachten om te starten in dit boek.

In het eerste hoofdstuk van ‘Het holst van de nacht’ lezen we dat Ballard dienst heeft met Moore, een collega van de afdeling Seksueel Geweld van bureau Hollywood. Aangezien het oudjaarsavond is wil Moore het liefste naar huis om daar de jaarwisseling te vieren. Maar elke agent in uniform heeft dienst, want het beloofd weer een onrustige nacht te worden. Ook weet Ballard dat de Middernachtmannen ergens rond lopen en het niet lang zal duren eer ze opnieuw toeslaan.
Connelly weet mij meteen nieuwsgierig te maken, want ik wil meer weten over die Middernachtmannen. Wie zijn het en wat is hun rol in dit verhaal? Ik besluit snel om verder te lezen.

Zoals wij van deze auteur gewend zijn, zet hij Renée Ballard neer als een eigenwijs, en op het randje van de wet lopend, personage. Laat dit nu net iets zijn, waar ik, tijdens het lezen, van kan genieten. Ook is ze dol op honden, wat voor mij ook altijd een pluspunt is. Harry Bosch weet hij op een geloofwaardige manier neer te zetten. De personages zijn stuk voor stuk menselijk en daardoor heb ik altijd al snel een band met de kopstukken uit het verhaal.

De verhaallijn is ook weer goed uitgewerkt. Wat mij wel opviel is dat het verhaal al vrij snel een piek heeft, maar daarna rustig verder kabbelt, met hier een daar een opleving in de spanning, maar, het voor mijn gevoel, te lang duurt eer de volgende echte piek komt. Hierdoor werd het verhaal op een bepaald moment een beetje langdradig en dit vond ik persoonlijk jammer en ben ik niet gewend van deze auteur.

Ondanks het langdradige wist Connelly mij wel erg te verrassen met de ontknoping. Die zag ik, op deze manier, niet aankomen. Wat ik ook nog steeds bijzonder vind, is, hoe deze auteur twee aparte series samen weet te voegen. Tijdens het lezen merk je dit totaal niet en heb je het gevoel dat Ballard en Bosch al jaren samen werken. Chapeau hiervoor. Dit bewijst maar weer dat Connelly weet wat schrijven is.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Het-holst-van-de-nacht

Gegevens van dit boek:
Titel: Het holst van de nacht
Series: Renée Ballard – Harry Bosch
Auteur: Michael Connelly
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: David Orthel
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789022594964
ISBN e-book: 9789402318302
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge