
We ontvingen van HarperCollins Holland een persmail met de vraag of wij interesse hadden in een early review copy van de nieuwste titel van Meg Waite Clayton. Aangezien ik haar vorige boek ‘De laatste trein naar vrijheid’ met erg veel enthousiasme gelezen had, was ik ook erg benieuwd naar dit nieuwe boek. Hierdoor ontvingen wij al snel een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: Een leven in vrijheid en vol avontuur, dat is wat pilote Nanée Gold voor zich ziet. Dus wanneer Duitse tanks haar geliefde Parijs binnendenderen, is ze vastberaden: ze gaat bij het verzet. Als schijnbaar onschuldige jonge vrouw kan ze ongezien berichten overbrengen, en algauw staat ze bekend als de Postbezorgster.
Terwijl haar missies steeds gevaarlijker worden, ontmoet ze Edouard Moss, een uit Duitsland gevluchte Joodse fotograaf die zijn vrouw heeft verloren en er met zijn dochter Luki alleen voor staat. De twee sluiten vriendschap, maar worden uit elkaar gerukt als Edouard wordt opgesloten in een concentratiekamp voor kunstenaars. Langzaam maar zeker ontstaat er een plan om de kunstenaars te bevrijden…
De cover
Op de cover staat een jonge vrouw met een fiets aan de hand. Ze loopt onder een onderdoorgang. Op de achtergrond staat de Eiffeltoren. Door de snit van de kleding van de jonge vrouw zie je dat dit over de oorlog gaat. Hierdoor zou ik het boek zeker oppakken in de winkel.
De auteur
Met ‘De laatste trein naar vrijheid’ brak Meg Waite Clayton internationaal door als romanschrijver. Zes eerdere romans belandden op de bestsellerlijst van The New York Times. Sterke vrouwen en waargebeurde verhalen staan bij haar altijd centraal. In ‘De postbezorgster van Parijs’ is dat een jonge Amerikaanse pilote die kunstenaars uit concentratiekampen hielp ontsnappen. De auteur woont in Californië.
Mijn mening
Ik las eerder al ‘De laatste trein naar vrijheid‘ van de hand van ‘Meg Waite Clayton en was hier erg enthousiast over. Dus toen ik zag dat er van haar hand een nieuw oorlogsboek zou verschijnen, wist ik dat ik dit boek ook graag wilde lezen.
Het boek is opgedeeld in meerdere delen. Ieder deel wordt vooraf gegaan door uitspraken van bepaalde personen, o.a. van Mary Jane Gold waar het personage van Nanée op gebaseerd is. Hierdoor krijg je een idee wat er speelde bij de mensen die deze periode meegemaakt hebben. Het boek heeft vier afzonderlijke delen. Je merkt dat in ieder deel een nieuwe periode aanbreekt. Er is dan weer iets ingrijpends gebeurd.
Er komen aardig wat personages voorbij in het verhaal, echter deze zijn door de auteur zo goed uitgewerkt dat het voor mij geen enkel probleem was. Onder het lezen merk je ook dat de verschillende personages ook echt groeien tijdens het verhaal. Doordat Clayton het verhaal beschrijft vanuit verschillende personages krijg je een totaalbeeld. Zo beschrijft ze het vanuit het zicht van Nanée die als Amerikaanse besloten heeft, niet alleen vluchtelingen te helpen vluchten, maar ook met duizenden dollars deze actie te ondersteunen. Ook laat ze je de oorlog beleven vanuit de fotograaf Edouard die als Duitse Jood naar Frankrijk gevlucht is en de oorlog via foto’s wil laten zien aan de buitenwereld. Hij legt de gruwelijkheden vast, maar daardoor loopt hij wel extra gevaar. Daarnaast weet Clayton het leven van de vijf jarige Luki ontzettend goed te omschrijven. De angst die ze voelt, maar die ze door met haar kangoeroe knuffel te praten, overwint. Dit is op zo’n goede manier opgeschreven dat je je in alle personen perfect kunt inleven en het gevoel hebt alsof je alles zelf meebeleefd.
Clayton schrijft in haar dankwoord dat ze veel naspeuringen gedaan heeft voordat ze het boek is gaan schrijven. Haar hoofdpersonage Nanée is gebaseerd op Mary Jane Gold, ook een heel aantal van de kunstenaars hebben echt bestaan. Al heeft Mary Jane nooit een joods kind (Luki) uit bezet gebied weggehaald. Ondanks dat Clayton zich deze vrijheid veroorloofd heeft, had ik het gevoel dat dit zeker in die periode zo gebeurd had kunnen zijn.
Ik kan Clayton na dit tweede boek wat ik van haar hand gelezen heb, zeker rekenen tot één van de betere auteurs die boeken over de tweede wereldoorlog schrijft. Ik zal dan ook zeker een nieuw boek van haar hand zonder twijfelen oppakken.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
de-postbezorgster-van-parijsGegevens van dit boek:
Titel: De postbezorgster van Parijs
Auteur: Meg Waite Clayton
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Karin de Haas
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 410
ISBN paperback: 9789402709421
ISBN e-book: 9789402764239
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.