Maurits Knegt – Is dit uw werk

Na een gesprekje met Alexander van uitgeverij Neckar kwamen we ook te spreken over het boek ‘Is dit uw werk’. Wij gaven aan dat dit boek ons best interessant leek en daarop gaf hij aan, dat hij ons graag een exemplaar toe wilde sturen. Hier werden wij natuurlijk erg blij van. Enkele dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Neckar hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Met ‘Is dit uw werk’ licht Maurits Knegt een tip van de sluier op over zijn beroep als crime scene cleaner. Of, zoals hij het zelf liever formuleert, gespecialiseerd schoonmaker. De meeste mensen zullen bij zijn vak meteen denken aan tv-programma’s zoals Criminal minds of CSI, maar hoe is zo’n beroep in werkelijkheid? Hoe kom je überhaupt in dit vak terecht? En wat kom je er zoal tegen?
Met respect, maar ook met openheid en luchtigheid, vertelt hij over de dingen die hij samen met ex-vrouw Hester heeft meegemaakt tijdens het schoonmaken van honderden plaatsen delict.

De cover

Op de cover staat een zwart-wit geblokte vloer. De vloer is behoorlijk vuil. Ook ligt er een politie link met de tekst ‘Niet betreden’. Dit is achteloos op de grond gegooid, zo lijkt het. Er naast ligt een wit knuffeldier, een poes met bloedvlekken op de vacht. Ik vraag me meteen af wat hier gebeurd is, en zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen. De cover vind ik ook erg goed bij het verhaal passen, deze scene komt in het boek terug en op het moment dat Knegt dit omschrijft, herkende ik het meteen van de cover.

De auteur

Maurits Knegt (Hoogeveen, 1968) leerde pas op latere leeftijd goed lezen en schrijven. Daarop ontwikkelde hij in korte tijd een vlotte, beeldende schrijfstijl die hij gebruikt om met een scherpe blik situaties uit zijn leven te schetsen. Ongepolijst, eerlijk en recht uit het hart.

Mijn mening

Waargebeurde verhalen hebben eigenlijk altijd wel mijn interesse en dit boek, over o.a. het schoonmaken van een plaats delict, wist meteen mijn interesse te wekken. Ik heb me regelmatig afgevraagd hoe dit precies in zijn werk ging. Soms de schrijnendste verhalen gelezen dat de nabestaanden soms voor het feit komen te staan dat de woning waar iemand om het leven gekomen is, opgeruimd moet worden, maar als nabestaande lijkt dit mij niet meteen de meest aangename klus. Dus het is voor mijn gevoel alleen maar goed dat er zo’n bedrijf bestaat, als Maurits heeft. En het is helemaal goed dat hij het in de openheid brengt. Hij schrijft zelf in het boek dat het niet de verhalen zijn die hij op verjaardagen snel zal vertellen, maar eerlijk, hoe gruwelijk en soms schokkend de verhalen ook zijn, ik zou naast Maurits gaan zitten en hij zou mij de hele avond geboeid laten luisteren naar zijn verhalen. Zodra je het boek begint te lezen, merk je dat Maurits een erg fijne schrijfstijl heeft. Hij vertelt op een open en humoristische manier. Hierdoor denk ik ook dat hij zijn werk volhoudt. Hij zorgt er voor dat het werk voor hem ook goed te doen blijft, want er zitten soms toch ook voor hem schokkende gebeurtenissen bij. Ook laat Maurits zien in zijn verhalen dat dit werk meer is dan alleen schoonmaken. Het is ook omgaan met de nabestaanden, bij ontdekking van ongewone zaken de politie inschakelen en vooral ook omgaan met iets te nieuwsgierige buren. Maar ook qua schoonmaken komt hij de meest uitlopende zaken tegen, zo lezen we o.a. over iemand die overleden is door te veel drankgebruik, en enkele weken dood in huis gelegen heeft, maar ook dat er een klein kind aangevallen is met een mes en het bloed hiervan opgeruimd moet worden. Wat ik me dan wel afvraag, en wat ik vooral bij zo’n verhaal een beetje miste… Je leest dat het kind nog vecht voor haar leven, maar krijgt Maurits te horen of het kindje het redt? Mij lijkt dat dit toch iets is wat regelmatig door je hoofd blijft spoken, vooral bij zo’n laffe daad.

Je moet, bij het lezen van dit boek, wel bewust zijn dat Maurits redelijk to the point schrijft en je hierdoor bepaalde situaties erg goed voor je ziet onder het lezen, en dit betekent dat dit zeker geen boek is voor tere zieltjes die de gruwel van dood en bederf niet aan kunnen. Heb je een wat sterkere maag, dan kan ik dit boek alleen maar aanbevelen, want Maurits schrijft op zo’n mooie en leuke manier dat je het boek gewoon niet aan de kant wilt leggen, ondanks de soms wat gruwelijke beschrijvingen. Hij geeft een helder en duidelijk beeld van het werk als crime scene cleaner, wat nogal tot de verbeelding spreekt, terwijl dit werk gewoon heel nodig is en het alleen maar fijn is dat er mensen als Maurits zijn die dit werk kunnen en willen doen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Is-dit-uw-werk

Gegevens van dit boek:
Titel: Is dit uw werk
Ondertitel: Crime scene cleaning in de polder
Auteur: Maurits Knegt
Uitgever: Neckar
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 268
ISBN paperback: 9789493192386
ISBN e-book: 9789493192393
Prijs paperback: € 18,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge