Van HarperCollins ontving ik het boek “Alleen tegen mijn vader” geschreven door Maude Julien om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een verbluffende getuigenis van macht, manipulatie, onderdrukking en de werking van overlevingsmechanismen
Maude Julien groeit op in totale afzondering. Haar vader heeft één doel: een supermens van haar maken. Ze moet extreme inspanning, opsluiting en uithongering doorstaan en kennis hebben van alle klassieken, kundes en canons. Kracht vindt ze in haar band met de dieren op hun boerderij en in de boeken die ze leest. Die leren haar dat gevoelens bestaan – empathie, liefde, warmte. Als tiener durft ze zich eindelijk tegen haar vader te verzetten. Ze ontsnapt. Maar buiten wacht een wereld die ze nog nooit heeft gezien.
Dit boek beneemt je de adem. Juliens directe vertelstem en onverwoestbare levenswil maken van Alleen tegen mijn vader een inspirerend verhaal over de kracht van de menselijke geest.
Na een lang geestelijk bevrijdingsproces is Maude therapeute geworden. Door haar ervaringen tussen haar vierde en haar achttiende heeft ze zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die slachtoffer zijn van manipulatie. Ze leidt nu een heel normaal leven, met haar gezin in Frankrijk.
Louis Didier is 34 als hij, een arme mijnwerker met een kinderrijk gezin, voorstelt hem het jongste kind, Jeannine, toe te vertrouwen. Hij belooft dat het meisje een voortreffelijke opvoeding krijgt, maar heeft wel de voorwaarde dat het meisje haar ouders nooit meer ziet. De voortreffelijke opleiding heeft ze gekregen. Ze is naar een internaat gestuurd en op volwassenen leeftijd is ze bij haar beschermheer Louis Didier gaan wonen. Het was de bedoeling dat Jeannine zijn kind ter wereld zou brengen. Dat kind zou ook een uitverkorene zijn net als haar vader. Dit kindje zou opgeleid worden door haar moeder, Jeannine, vandaar dat zij de verschillende opleidingen gevolgd heeft zodat het kind zonder vervuiling van buitenaf kon opgroeien. Dit meisje was Maude, zij is diegene die dit boek schrijft.
Louis Didier denkt dat hij een uitverkorene is, maar hij is eigenlijk gewoon een dictator. Tot haar 5e mag Maude kind zijn, maar vanaf dan worden haar dagen van minuut tot minuut gevuld met leren. Dit houdt voor Maude in, dat ze in de tuin moet werken, schoonmaakwerkzaamheden in huis moet uitvoeren, haar vader bedienen, en muziekinstrumenten moet leren. Haar dag wordt volgepropt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze krijgt les van haar moeder, ze moet leren lezen en schrijven, leren zwemmen en muziek is super belangrijk, want in de concentratiekampen, overleefden volgens Louis Didier alleen de muzikanten en omdat het nooit zeker is welk muziekinstrument noodzakelijk is, krijgt ze meerdere instrumenten geleerd.
Maude krijgt geen steun van haar moeder en als haar moeder zich negatief uitlaat over haar vader durft ze niet te bevestigen, bang als ze is dat haar moeder haar zal verraden. Maude put kracht uit de dieren die ze om zich heen heeft, zoals haar hond, haar paard en de eend die ze gered heeft. Ze put daarnaast kracht uit de personages van de boeken die ze leest.
Toen ik dit boek aan het lezen was, was ik regelmatig versteld dat dit waargebeurd was. Maude maakt zoveel dingen mee waarbij je bijna niet kunt voorstellen dat iemand dit kan doorstaan. Louis Didier werd naar mijn gevoel ook steeds extremer in zijn verplichtingen waaraan Maude moet voldoen. Maar aan de andere kant lees je ook een verhaal van een ontzettend veerkrachtig en sterk meisje die ondanks alles haar eigen pad kiest.
Gegevens van dit boek:
Titel: Alleen tegen mijn vader
Auteur: Maude Julien
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 231
ISBN paperback: 9789402727203
ISBN E-book: 9789402752724
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 12,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.
Wat een bijzonder en mooi verhaal. Die cover is echt heel indringend. Heel mooi.
Veronique onlangs geplaatst…Uitgelicht: Het Diner – Herman Koch