Masoud Aqil – De jongen die tegen IS strijdt


Van HarperCollins Holland ontving ik het boek “De jongen die tegen IS strijdt” geschreven door Masoud Aqil, om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Op vrijdag na het gebed schoten de terroristen altijd een paar gevangenen dood; de schoten waren in mijn cel te horen. Na afloop dwongen ze me de filmpjes te kijken op hun telefoon. ‘Kijk wat we met je vrienden hebben gedaan, journalistje. Jou zullen we levend verbranden.’
Wanneer journalist Masoud Aqil in december 2014 een reportagetrip maakt voor een Koerdische televisiezender, wordt hij ontvoerd en opgesloten door -terroristen. In totaal zit hij 280 dagen vast in een pikdonkere keldercel.
Dagelijks ondergaat hij martelingen en schijnexecuties.
Totdat hij na negen maanden plotseling vrijgelaten wordt. Aqil vlucht naar Duitsland. In het asielzoekerscentrum ontdekt hij dat IS de enorme vluchtelingenstroom misbruikt om terroristen Europa binnen te sluizen, onder wie zelfs enkele van zijn beulen. Vanaf dat moment besluit hij de inlichtingendiensten te helpen bij het opsporen van is-soldaten en zet daarmee zijn eigen leven op het spel… 

Het boek is opgedeeld in vier delen. Het eerste deel omschrijft Masoud vooral de tijd dat hij ontvoerd is door IS en gevangen gezeten heeft. Waarna hij, na 280 dagen opgesloten gezeten te hebben en dagelijks martelingen en schijnexecuties ondergaan heeft, plotseling vrijgelaten wordt.
In het tweede deel lezen we hoe hij vlucht naar Duitsland en hoe mensensmokkelaars hier gruwelijk misbruik maken van de mensen die huis en haard moeten verlaten. Hij probeert eerst via de boot te vluchten wat mis gaat, waarna hij het via land probeert, wat hem wederom een hoop geld kost.
In het derde deel van het boek is Masoud in Duitsland. Hij is in een asielzoekerscentrum, maar hier ontdekt hij dat IS de enorme vluchtelingenstroom gebruikt om terroristen Europa binnen te smokkelen. Hier zijn zelfs enkele van zijn beulen bij, die hij in de verschillende gevangenissen waar hij in gezeten heeft, meegemaakt heeft. Dit is voor hem zo onbegrijpelijk, dat hij met behulp van een bevriende Duitse journalist, besluit de inlichtingendienst te helpen bij het opsporen van IS-soldaten, ook al zet hij hierbij zijn eigen leven op het spel.

Je merkt dat het boek geschreven is door een journalist. De gebeurtenissen zijn vrij afstandelijk geschreven, waardoor je niet echt meeleeft met Masoud. Echter heb ik wel regelmatig ongelofelijk zitten lezen hoe bepaalde dingen mogelijk zijn. Doordat Masoud ook veel feiten die gebeurt zijn nogmaals opgesomd heeft en je ze hierdoor dicht bij elkaar ziet staan, dringt het nogmaals goed tot je door wat er allemaal alleen al hier in Europa gebeurt is wat betreft aanslagen door IS.

Masoud schrijft naar mijn gevoel dit boek wel met een boodschap. Hij roept andere vluchtelingen op, om net als hem, hun mond open te doen. Zodra vluchtelingen meer vertellen zullen inlichtingendiensten veel beter kunnen opletten en optreden tegen aanhangers van IS, die als vluchteling Europa binnen gekomen zijn. Daarnaast beschrijft Masoud dat door afzondering van de vluchtelingen, de radicalisering juist in de hand gewerkt wordt, omdat de vluchtelingen ergens steun zoeken.

Ik vond dit boek vooral interessant door de ongelofelijke hoeveelheid informatie die Masoud heeft weten te vergaren en in dit boek gedeeld heeft. Ik had wel verwacht dat dit boek iets meer het gevoel van Masoud omschreven zou hebben, echter hier blijft hij soms wat afstandelijk en laat hij echt de journalist spreken. Dit boek gaf natuurlijk ook veel feiten van IS’ers die in Duitsland opduiken, echter denk ik persoonlijk dat de situatie hier in Nederland niet veel anders zal zijn. Ook hier zullen zich onder de vluchtelingen waarschijnlijk aanhangers van IS bevonden hebben. En ik denk dat wij hier in Nederland nog altijd blij mogen zijn dat er nog geen aanslagen gepleegd zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: De jongen die tegen IS strijdt
Auteur: Masoud Aqil
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 231
ISBN paperback: 9789402700497
ISBN E-book: 9789402753899
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge