
We werden door de uitgever benaderd of wij wellicht interesse hadden om het nieuwe boek van Mascha te lezen. Na de korte inhoud gelezen te hebben, was ik enthousiast en hebben we snel terug gemaild dat we hier zeker interesse in hadden. Niet veel later viel het recensie-exemplaar dan ook op onze deurmat. Hier willen we Futuro uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is 1952 als een jonge ongehuwde vrouw afstand doet van haar pasgeboren baby.
Hanne is een vrolijke vrouw die al jong op eigen benen staat. Na de nodige omzwervingen komt ze Barend tegen, de man van haar dromen. Er is alleen één probleem: hij is getrouwd. Hun geheime relatie speelt zich af in het huis dat hij voor haar koopt en ze krijgen zelfs twee kinderen. Maar hoe lang kan Hanne dit leven volhouden?
Chrissie leeft een gelukkig leven als haar ouders plotseling omkomen bij een auto-ongeval. Na hun dood vindt Chrissie papieren die een afschuwelijk geheim onthullen. Samen met haar beste vriendin gaat ze op zoek naar de waarheid.
De vrouwen treffen elkaar en vinden zichzelf terg in de ander. Er ontstaat een band die liefde en haat kent. Het einde van Hannes leven nadert. Hoe kan Chrissie haar helpen bij het maken van de belangrijkste keuze van haar leven?
De cover
De cover is wit en er staat groot een zilveren armband op. Deze armband speelt een kleine, maar toch wel belangrijke rol in het verhaal. Dus de cover vind ik wel bij het boek passen. Echter, denk ik dat deze mij niet zo snel zou zijn opgevallen in de boekhandel.
De auteur
Mascha Gesthuizen (1969) werkte tot 2014 als huisarts. Onbewust verzamelde ze in haar hoofd situaties en voorvallen die erom schreeuwden verteld te worden. Als schrijver weekt ze deze gebeurtenissen los van hun oorsprong en vat de beelden in tekst om de wereld te laten zien wat zich achter onze deuren afspeelt.
Het verhaal
In 1952 doet een jonge ongehuwde vrouw afstand van haar pasgeboren baby.
Hanne wordt al op jonge leeftijd gedwongen om op eigen benen te staan. Ze komt na een aantal omzwervingen de man van haar dromen tegen, Barend. Er is alleen één probleem. Hij is getrouwd. Barend koopt een huis voor haar en hun relatie speelt zich in dit huis af. Ze krijgen zelfs twee zonen. Maar hoe lang blijft dit goed gaan?
Chrissie heeft een gelukkige jeugd. Maar dan staat de politie opeens voor haar deur. Haar ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Haar vader heeft haar vroeger gewezen waar belangrijke papieren liggen mocht hun iets overkomen. Als Chrissie in deze papieren zoekt, komt ze een afschuwelijk geheim tegen. Niks is meer zoals het was. Samen met haar beste vriendin gaat ze op zoek naar de waarheid.
Chrissie en Hanne ontmoeten elkaar en zien zichzelf terug in de ander. Er ontstaat een haat-liefde verhouding. Het einde van Hannes leven nadert. Hoe kan Chrissie haar helpen bij de moeilijkste keuze van haar leven?
Mijn mening
Het boek begint op het moment dat Hanne een afstandsverklaring tekent om haar ongeboren kind, na de geboorte af te staan. Ook lezen we iets over het verleden van Hanne. Dit zorgt er voor dat je een beeld krijgt van de jonge Hanne en haar verleden. Ook lezen we over Hanne zoals ze op dat moment leeft en de keuzes die ze maakt. Ze maakt niet altijd de meest voor de hand liggende keuzes, maar voor mijn gevoel komt dit grotendeels doordat ze aandacht/liefde zoekt die ze in haar thuissituatie miste. Ze kwam al op jonge leeftijd in een pleegtehuis terecht en daarna bij een streng pleeggezin, waar liefde en aanhankelijk niet hoog in het vaandel stonden.
Ook is er een tweede verhaallijn waarin Chrissie de hoofdrol speelt. Wat mij hierbij opvalt zijn dat er wel erg veel overeenkomsten zijn tussen Chrissie en Hanne. Bij beiden zijn de ouders omgekomen bij een auto-ongeval, beiden maken niet echt de goede keus wat mannen betreft, voor mijn gevoel net iets te toevallig allemaal.
Je zult begrijpen dat Chrissie en Hanne elkaar ontmoeten en dat Chrissie de dochter is die Hanne in 1952 afgestaan heeft. Het contact loopt niet vlekkeloos. Na de ontmoeting maken we opeens een gigantische sprong in de tijd. We gaan van 1990 opeens naar 2016. In 1990 staat Hanne nog volop in het leven, terwijl in 2016 Hanne over euthanasie nadenkt. Deze stap vind ik persoonlijk erg groot en ik had wel meer willen lezen over de band die Chrissie en Hanne in de loop der jaren gehad hebben.
Wat mij daarnaast op viel was dat de hoofdpersonages erg weinig emoties toonden. Deze hadden wat mij betreft duidelijker aanwezig mogen zijn. Nu kwamen de personages op mij wat kil over en had ik het gevoel alsof ik ze niet echt leerde kennen. Ik denk dat ik de personages hierdoor ook niet erg sympathiek over vond komen. Ondanks dit was het wel een boeiend verhaal, vooral om te lezen hoe vooral Hanne om ging met tegenslagen en toch iedere keer weer een oplossing vond voor haar probleem. Ook schuwt de auteur absoluut geen heftige onderwerpen, want die komen veelvuldig aan bod, o.a. pleegzorg, verlies en rouw, mishandeling en euthanasie. En dit maakt het boek dan ook voldoende boeiend. Door de verschillende heftige onderwerpen word je het verhaal ingetrokken en blijf je aan het boek gekluisterd tot aan de laatste pagina, want je wilt weten hoe het iedereen vergaat.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.
Gegevens van dit boek:
Titel: Hannes keuze
Auteur: Mascha Gesthuizen
Uitgever: Futuro Uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 210
Aantal pagina’s e-book: 210
ISBN paperback: 9789492939814
ISBN e-book: 9789492939845
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.