Mary Kubica – Laatste leugen


Van HarperCollins ontving ik een persmail over het boek “Laatste leugen” geschreven door Mary Kubica. De korte inhoud van het boek sprak me heel erg aan dus heb ik snel terug gemaild dat ik graag een recensie exemplaar zou willen ontvangen. Ik vond het boek dan ook vrij snel na verschijnen op mijn deurmat. Hier wil ik HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Het is de slechte man, papa. De slechte man zit achter ons aan!’
Clara’s wereld stort in wanneer haar echtgenoot Nick en hun vierjarige dochtertje Maisie betrokken raken bij een botsing. Maisie overleeft het gelukkig, maar Nick overlijdt. Wanneer Maisie nachtmerries krijgt over een enge man en een zwarte auto begint Clara te vermoeden dat iemand het op Nick voorzien had. Volgens de politie is ze getraumatiseerd door het verlies, maar Clara kan haar gevoelens niet negeren en gaat zelf op onderzoek uit. Ze raakt er steeds meer van overtuigd dat Nicks dood niet zomaar een ongeluk was, en laat zich door niets en niemand tegenhouden om achter de waarheid te komen. Maar soms kun je maar beter niet alles willen weten… 

De cover

De cover is voornamelijk zwart en in het midden zie je een meisje of jonge vrouw naar het licht lopen. Ze loopt in een schuur of iets dergelijks. De cover spreekt me niet echt aan. Het geeft me een beetje een paranormaal gevoel. Alsof het meisje wat je ziet een engel is, die naar het licht loopt. De cover vind ik ook niet echt bij het verhaal passen. Ik denk dat ik het boek niet zo snel opgepakt zou hebben in de boekhandel. Op de zijkant van de cover staat de titel met er achter de naam van de schrijver. Echter, wat ik dan een beetje jammer vind, is dat Mary Kubica net niet helemaal op de zijkant past. De M van Mary en de A van Kubica staat er niet helemaal op.

De auteur

Mary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur. Haar debuut, Zo’n lief meisje, was een bestseller. De filmrechten zijn verkocht aan de maatschappij dat ook de HBO-serie True Detective produceerde.

Het verhaal

Als hun tweede kind net geboren is, krijgen Nick en zijn 4-jarig dochtertje Maisie een ongeluk. Hij overleeft het ongeluk niet. Zijn dochter echter wel. Maisie krijgt hierna nachtmerries, ze heeft het over “De slechte man”. Haar moeder, Clara, besluit hierop zelf op onderzoek uit te gaan. De politie doet het voorval al vrij snel af als zelfmoord, maar Clara raakt steeds verder overtuigd dat het geen zelfmoord was en besluit verder te graven. Echter dan komt ze ook dingen te weten die ze nog niet wist over haar man Nick. Soms is het wellicht beter om niet alles te weten…

Mijn mening

Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van Clara na het ongeluk en Nick voor het ongeluk verteld. Hierdoor krijg je als lezer een veel vollediger beeld dan Clara, die niet begrijpt wat er aan de hand is. Echter als lezer blijf je ook tot het eind toe in het ongewisse wat er nu precies gebeurd is.

Nick vertelt vooral dingen die bijdragen aan het verhaal. Leuke dingen die gebeurd zijn tussen Nick en Clara, maar ook de problemen die Nick had, en die hij niet aan Clara verteld had, en waar hij duidelijk mee in zijn maag zat.
Clara denkt niet altijd even logisch, maar doordat ze net bevallen is en in rouw, begrijp je haar denkwijze volkomen en komt dit nergens raar over. Doordat beiden ook hun fouten hebben en geen perfecte personages zijn, zijn de personages geloofwaardig. Ondanks de soms onlogische denkwijze van Clara had ik een zwak voor haar. Ik leefde met haar mee en wilde voor haar dat ze er achter zou komen wie dit gedaan had en waarom. Hier werd ik toch nog op het verkeerde been gezet en zat ik met mijn vermoedens toch lange tijd fout.

Door de eenvoudige schrijfwijze, korte zinnen en perspectief wisselingen zat er maar één ding op en dat was zoveel mogelijk door lezen en iedere vrije minuut verder lezen om er maar achter te komen wat er nu precies gebeurd was.

De enige minpunt wat ik aan dit boek kan bedenken is de cover van dit boek. Deze vind ik, zoals eerder gezegd, helemaal niet bij het boek passen en gaf me eerder een gevoel alsof ik een fantasy verhaal ging lezen. Hierdoor zullen sommige lezers het boek wellicht aan de kant laten liggen, wat zonde zou zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: Laatste leugen
Auteur: Mary Kubica
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 350
Aantal pagina’s E-book: 298
ISBN paperback: 9789402701012
ISBN E-book: 9789402755190
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge