Marry Berry’s bakbijbel


Zoals de meesten wel weten, is een van mijn hobby’s bakken. Dus toen ik zag dat bij Karakter uitgevers een bakbijbel uitkwam van het bekendste jurylid van The Great British Bake Off was ik meteen nieuwsgierig. Dit leek me een ontzettend interressant boek. Dus ik was behoorlijk blij toen deze op de deurmat viel. Ik wil Karakter uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het ultieme bakboek van de Queen of Cakes, Mary Berry!
Paperbackeditie van de bakbijbel van The Great British Bake Off bekendste jurylid.

Mary Berry’s bakbijbel is een klassieker onder de bakboeken. Met ruim 250 foolproof recepten, van de klassieke Victoria sponge, de ultieme chocoladecake en de hazelnootmeringuetaart tot muffins, scones en brood, is dit een van de volledigste bakboeken ooit. Mary’s gemakkelijk te volgen instructies en handige tips maken het boek ideaal voor zowel beginnende als meer ervaren bakkers.
Mary Berry’s bakbijbel is mooi en overzichtelijk vormgegeven, met prachtige fotografie en praktische en sfeervolle illustraties. De recepten worden in duidelijke stappen uitgelegd en de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar.
Mary Berry’s bakbijbel is een tijdloze klassieker!  

De cover

Op de cover zien we rechts onder een foto van Mary Berry met een gebakken taart in de handen. Daarnaast vind je nog 3 andere foto’s van eigen gemaakte creaties op de cover. In gouden letters staat er Mary Berry’s Bakbijbel op de cover. De bakcreaties nodigen erg uit en ik zou het boek, als bakliefhebber, zeker in de boekhandel in de handen genomen hebben.

De auteur

Mary Berry is de ‘grande dame’ van het Engelse koken en bakken. Ze vormde samen met Paul Hollywood de vaste jury van het mateloos populaire BBC-programma The Great Brishish Bake Off, dat ook in Nederland een vaste schare fans heeft.
Door de lezers van ‘BBC good food Magazine’ werden haar boeken samen met die van Delia Smith en Jamie Oliver verkozen tot “Most Reliable Celebrity Cook Books”.

Mijn mening

Dit boek begint natuurlijk met een inhoudsopgave, waarbij je in een oogopslag kunt zien wat je voor recepten kunt verwachten in dit boek.


Wat me meteen opvalt is het onderwerp Bakgerei. Hierin legt Marry Berry uit welke materialen je kunt gebruiken en welke materialen er allemaal zijn. Zo begint ze ermee dat voor veel recepten in het boek een weegschaal en een houten lepel voldoende zijn. Dit vind ik wel plezierig om te lezen, zodat mensen die nog nooit gebakken hebben en dit wel willen proberen niet meteen allerlei dure materialen hoeven aan te schaffen. Daarnaast heeft ze een hoofdstuk baktermen waarbij de meest voorkomende termen in het boek uitgelegd. Hierdoor worden de recepten natuurlijk nog duidelijker.

Marry Berry legt ook de verschillende hoofdingrediënten uit. Doordat hier de verschillende ingrediënten uitgelegd worden heb ik meer inzicht in hoe ze gebruikt worden en onthoud ik ook beter wanneer ik wat moet gebruiken, omdat ik de werking van deze producten nu snap. Erg handig en zou wat mij betreft in ieder bakboek opgenomen mogen worden.

Vervolgens krijg je nog enkele handige baktips. Enkele tips zijn redelijk voor de hand liggend, andere tips zijn ook voor mij nieuw en dit zijn wel tips waar je echt iets mee kunt, ook als je een simpele huis, tuin en keukenbakker bent.

Na de baktips komen we bij de recepten. Dit is natuurlijk het gedeelte waarvoor je het boek hebt. En het meest leuke van dit boek. De recepten zijn erg goed uitgewerkt. Wat mij meteen opvalt is dat er bij verschillende recepten een standaard recept staat, zoals bijvoorbeeld de “Grote Victoria laagjestaart” deze wordt duidelijk en stap voor stap uitgewerkt met ernaast een foto hoe het eindresultaat uitziet. Wat meteen opvalt is dat er nergens moeilijke woorden gebruikt worden en de recepten zijn voor iedereen goed te volgen.

Er achter staan nog twee alternatieve taarten waarbij je een Victoria laagjestaart met koffiesmaak of met chocoladesmaak kunt maken. Erg leuk om deze alternatieven ook te zien.

Wat ik wel jammer vind, is dat er nergens stap voor stap foto’s staan en bij de alternatieve op de originele taart geen foto van het eindresultaat staat. Ik merk vaak om mij heen dat mensen het toch fijn vinden als ze weten hoe iets tussendoor uit moet zien voor ze verder moeten gaan. En ik merk ook bij mezelf dat, als ik iets nog nooit gemaakt heb, ik deze stap voor stap foto’s erg handig vind.


De foto’s van de recepten zien er allemaal erg smakelijk uit, waardoor je uitgenodigd wordt om de verschillende recepten uit te proberen. Hier zal de komende tijd dan ook weer genoeg gebakken worden tussen alle bedrijvigheid van verhuizen door. De inwendige mens moet tenslotte ook op peil gehouden worden en hoe lukt dat beter dan met lekkere smakelijke gebakrecepten.

Helemaal aan het eind van het boek, vind je nog een handig hoofdstuk “Taartdecoratie”, waarbij allerlei verschillende soorten decoratie ter sprake komen en natuurlijk de bereiding hiervan. Zo krijg je niet alleen de bekende recepten voor bijvoorbeeld marsepein of fondant geleerd, maar ook bijvoorbeeld suikerbloemen en chocolade decoraties. Dit vind ik ook een erg leuk hoofdstuk.


Ik zal dit boek nog erg vaak ter hand nemen en hier vaak recepten uit gaan proberen. En ik heb ook al enkele recepten gezien die wellicht favoriet worden hier. Dit boek zal waarschijnlijk meer in de keuken liggen dan dat het in de boekenkast staat.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mary Berry’s bakbijbel
Auteur: Mary Berry
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s hardcover: 400
ISBN paperback: 9789045215563
ISBN hardcover: 9789045209210
Prijs paperback: € 19,99
Prijs hardcover: € 27,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge