Marlies Slegers – #SweetSixteen

Ik zag dat bij uitgeverij Kluitman het boek ‘#Sweet Sixteen’ geschreven door Marlies Slegers zou verschijnen. Aangezien ik van Marlies Slegers het boek ‘Verdrinken‘ met veel plezier gelezen had, was ik erg benieuwd naar dit boek. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, ontving ik een recensie-exemplaar direct na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Kluitman hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het leven van de 16-jarige Meghan Oliviera is geweldig. Online kennen duizenden fans haar als #SweetSixteen. Meghan filmt en deelt alles wat haar bezighoudt. Dankzij haar sponsors krijgt ze de nieuwste make-up en mag ze naar hippe feestjes. Zij en haar volgers kunnen er geen genoeg van krijgen!  Maar na een verkeersongeluk gaat er ineens van alles mis. Niet al haar volgers blijken het beste met haar voor te hebben en ook haar eigen vrienden blijken niet te zijn wie ze dacht. Meghan raakt de regie kwijt en weet niet meer wie ze kan vertrouwen. Maar stoppen met vloggen is geen optie.

Cover

Op de cover zien we 9 foto’s van een jong meisje. Onder de eerste drie foto’s staat de titel met de ondertitel ‘Ik volg je. Overal. Altijd. Tot ik je te pakken krijg.’ Ik moet meteen aan een Instagram feed denken als ik de cover zie en dat ik volgens mij ook de bedoeling, want het boek gaat over Megan Olivera, een bekende vlogger en instagrammer. De  cover spreekt mij wel aan en ik denk dat hij me wel opgevallen zou zijn in de winkel.

Auteur

Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken bij en schreef ze verhalen en gedichten. Op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland, waar ze commerciële economie studeerde. Het schrijven bleef echter lonken. Ze schreef korte verhalen voor volwassenen en richtte zich op verhalen voor kinderen. Inmiddels heeft ze meer dan twintig boeken op haar naam staan, waaronder de serie ‘I Love Liv’ en het handboek ‘Soci@l Kids – Je kind op social media’.

Het verhaal

De boeken van Marlies Slegers hebben eigenlijk altijd wel een actueel thema. Dat is in deze novelle dus ook het geval.
De 16-jarige Megan Olivera heeft ontzettend veel succes als vlogger. Haar volgersaantallen op Youtube groeien iedere dag. Maar ook op Instagram krijgt ze steeds meer volgers. Megan laat eigenlijk haar hele leven zien. Haar familie, haar school, haar bijbaantje, alles komt voorbij. Hierdoor krijgt ze steeds meer sponsors. Het leven lijkt alleen maar goed te gaan. Maar dan krijgt ze een verkeersongeval. Vanaf dan lijkt er van alles mis te gaan. Ze heeft haar eigen leven niet meer in de hand en haar volgers lijken te bepalen wat er gaat gebeuren. Megan voelt zich niet meer gelukkig. Maar stoppen met vloggen is geen optie….

Mijn mening

Een novelle is een kort verhaal en heel vaak heb ik bij korte verhalen het gevoel alsof er te veel informatie in te weinig tijd verteld wordt. Dit heb ik bij #SweetSixteen helemaal niet. #SweetSixteen wordt zelfs vanuit verschillende personages verteld en dit werkt super goed in dit verhaal. Het had wat mij betreft nog verder uitgediept mogen worden, maar dan is het geen novelle meer. En voor een novelle vind ik het super goed uitgewerkt en doordat het verhaal vanuit verschillende personages geschreven is wilde je alleen maar verder lezen. De spanning is zo aanwezig dat het verhaal je extra nieuwsgierig maakt. Maar dat ook de boodschap die afgegeven wordt goed duidelijk blijft. 

#SweetSixteen is een kort maar spannend verhaal, waarbij wraak, jaloezie, obsessie en de schone schijn van sociale media een grote rol spelen. Ik denk dat het vooral voor veel jongeren echt een boek is wat aanspreekt doordat vloggen, vloggers volgen en dergelijke tegenwoordig heel erg leeft onder de jeugd. Van mij had dit boek zelfs nog wel langer mogen zijn. Ik kan altijd erg genieten van de schrijfstijl van Marlies Slegers. Maar wellicht was dan de krachtige boodschap van het boek verloren gegaan.

Gegevens van dit boek:
Titel: #SweetSixteen
Auteur: Marlies Slegers
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s hardcover: 96
ISBN hardcover: 9789020654646
Prijs hardcover: € 7,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge