Marlies Slegers – Ongewenst

We kregen een persmail van uitgeverij Kluitman dat er een nieuwe Kluitman novelle zou verschijnen, deze keer van de hand van Marlies Slegers. Aangezien ik de novelles van Kluitman altijd erg leuk vind om te lezen, hoefde ik niet lang na te denken en heb ik snel geantwoord dat we zeker interesse hadden. We ontvingen het boek dan ook rond verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Kluitman hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Feline is radeloos als ze ontdekt dat ze zwanger is. Als zestienjarige is ze er nog helemaal niet klaar voor om moeder te worden. En met de vader, haar ex-vriendje Milan, wil ze eigenlijk niks meer te maken hebben. Wat betreft Feline zit er maar één ding op…
Haar omgeving denkt daar echter heel anders over. Iedereen probeert haar op andere gedachten te brengen. Hoe moet Feline nu ooit een beslissing nemen? En wat nou als die keuze toch niet de juiste blijkt te zijn?

De cover

Op de cover zit een meisje op een trap. Met een krijtje schrijft ze op de stoep voor zich ‘HELP’. Ik vraag mij meteen af wat er aan de hand is. En zou hierdoor ook zeker het boek opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Marlies Slegers is een succesvolle YA-auteur. Haar boeken zijn vaak actueel, heel spannend en lezen als een trein!

Het verhaal

Feline doet een zwangerschapstest en blijkt dan toch echt zwanger. Ze is pas zestien en echt nog niet er aan toe om moeder te worden. En sowieso, het is van haar ex-vriendje, Milan, en met hem wil ze het liefst helemaal niks meer te maken hebben. Wat betreft Feline is er maar één oplossing…
Haar omgeving heeft echter een heel andere mening hierover en iedereen praat op haar in, om haar op andere gedachten te brengen. Hoe kan Feline hier nu goed over nadenken en de juiste beslissing nemen. En wat, als nou blijkt dat haar keuze toch niet de juiste was?

Mijn mening

Ongewenst gaat over een realistisch onderwerp, namelijk ongewenst zwanger zijn op jonge leeftijd. Feline is zestien als blijkt dat ze zwanger is van haar ex-vriendje waar ze niet meer mee wilt praten, omdat hij gezoend heeft met een ander meisje.

Feline doet op school een zwangerschapstest en dan blijkt ze ook nog zwanger te zijn. Ze besluit het aan haar beste vriendin Soof te vertellen. Voor Feline staat vast dat ze het weg laat halen en dat verder niemand het hoeft te weten. Haar leven is voor haar gevoel voorbij. Feestjes zijn niet meer mogelijk, studeren kan niet meer. Ze zal haar kind alleen op moeten voeden. En haar ouders mogen het absoluut niet te weten komen.

Vervolgens kunnen we lezen welke opties Feline moet doorlopen om een abortus te kunnen laten doen. Haar gang naar de huisarts, die alle opties voorbij laat komen. Vooral de wachttijd vind ze verschrikkelijk. Maar ook moet ze nog een optie vinden hoe ze bij de abortuskliniek kan komen. Openbaar vervoer wordt haar afgeraden. Ik denk dat vooral ook jongeren die dit boek lezen, het vooral fijn vinden, dat Slegers nergens een oordeel toegevoegd heeft. Alle opties zijn goede opties, van het kind houden en lief hebben, tot adoptie of het laten weghalen.

Als Feline echter haar beste vriendin en vriend vertelt dat ze zwanger is, gaat ze toch twijfelen aan haar keuze. Ik leefde echt mee met Feline. Slegers heeft het op zo’n manier geschreven dat je de gevoelens van Feline echt kon ervaren onder het lezen. Dit vond ik erg goed gedaan. Hierdoor leef je ook echt mee en ga je ook zelf over zo’n beslissing nadenken. Wat zou je zelf doen als je zo oud als Feline was.

Wat ik echter een beetje jammer vind, is dat op een bepaald moment duidelijk is dat Feline het kind gaat houden, maar dat nergens echt duidelijk staat hoe die keuze ontstaan is. Het is eigenlijk vanzelfsprekend gegaan dat Feline het kind gaat houden en dat iedereen zich met de opvoeding gaat bemoeien. Hier wordt helaas heel snel aan voorbij gegaan hoe dit ontstaan is. Werd hier over gesproken? Of is dat echt zo vanzelfsprekend gebeurd dat Feline in die mening gepusht is zonder overleg? Dit had wat mij betreft wel wat meer uitgewerkt mogen worden.

Het einde vond ik dan wel weer erg goed uitgewerkt door Slegers en laat dan eigenlijk ook zien dat de keuze die gemaakt is, niet haar keuze was. Ik denk dat het veel jongeren wellicht toch wat bewuster kan maken van de gevolgen van onbeschermde seks en de kans om zwanger te worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Ongewenst

Gegevens van dit boek:
Titel: Ongewenst
Serie: Kluitman novelle
Auteur: Marlies Slegers
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s hardcover: 104
Aantal pagina’s e-book: 104
ISBN hardcover: 9789020609677
ISBN e-book: 9789020630817
Prijs hardcover: € 9,95
Prijs e-book: € 5,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge