Marjet Verhoef – Penseel

Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in brushletteren en schrijven met penseel, was ik erg nieuwsgierig naar het boek “Penseel!” van Marjet Verhoef. Dit boek heeft als ondertitel “Schrijven met Penseel” dus dat is op mijn lijf geschreven. Ik wil Kosmos uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor het recensie exemplaar van dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Penseel! is een boek over het schrijven met penselen. Dit ambacht staat ook wel bekend als brushlettering. Bij het schrijven met penseel maak je gebruik van de kalligrafietechniek. Het kenmerkende hiervan is het lijndiktecontract, het dik-duneffect in de letters. De mogelijkheden zijn eindeloos met penseel!

De cover

Op de cover zien we de titel met penseel geschreven. Hier zie je duidelijk het dik-dun effect wat je met penselen krijgt. Verder zien we een foto van Marjet die bezig is met verf en penselen. Ik denk door het stukje tekst “schrijven met penseel” zou ik het boek opgepakt hebben. De foto geeft me eerder het gevoel alsof er een schilderij gemaakt wordt in plaats van gebrushletterd.

De auteur

Marjet had vroeger onder haar bed een kist vol met uitgeknipte letters en kleurtjes, daarnaast won ze alle kleurwedstrijden waar ze aan mee deed. Jaren later studeerde ze ruimtelijke vormgeving, presentatie en communicatie in Utrecht en grafisch ontwerp & typografie aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag. Tegenwoordig deelt ze al haar kunsten online als @metmarjet en heeft boeken uitgegeven zodat je thuis ook zelf aan de slag kunt.

Mijn mening

Ik had verwacht dat het boek echt over brushletteren zou gaan en over het schrijven met penseel. Maar helaas werd ik hier een beetje in teleurgesteld. Het boek Penseel! gaat vooral over materiaal. Welk materiaal, volgens Marjet Verhoef, het beste is. Welk materiaal je het beste waarvoor kunt gebruiken. Natuurlijk zijn deze dingen ook erg belangrijk als je goed wilt kunnen brushletteren, echter zou ik het persoonlijk, leuker en interessanter hebben gevonden als het boek wat meer afwisseling geboden had, met aan de ene kant, de informatie over materialen, het onderhoud hiervan enz. (Wat nu ruimschoots aan bod komt). En aan de andere kant dan informatie over het echte brushlettering. Dus hoe maak je bepaalde letters. Waar moet je op letten. Versieringen bij quotes. Ook minimalistische versieringen. Dit had wat mij betreft iets anders ingedeeld mogen worden, zodat het boek interessanter zou worden en het geheel mijn aandacht vast zou kunnen houden. Doordat de opdrachten nu vooral over de verschillende materialen en materiaalsoorten gingen was ik vrij snel afgeleid en had ik moeite om alles echt door te nemen. Daarom zou ik het leuker en interessanter gevonden hebben als ook het brushletteren zelf meer aan bod was gekomen. Nu krijg je achteraan wel uitgelegd hoe de U geschreven wordt, maar de rest moet je zelf uitzoeken.

Dit boek is zeker geen boek voor beginners en zou ik vooral aanbevelen aan verslaafde brushletteraars die net dat beetje meer willen weten en willen weten waarom iets is zoals het is. Dan is het boek “Penseel!” een echte aanrader. Bij mij was het helaas geen aanrader, al zal ik wel het boek regelmatig even nakijken als ik iets anders van materiaal nodig heb. Dan kan ik dit boek als naslagwerk gebruiken. En dat is ideaal. Ik denk dat dit boek vooral geschikt is voor mensen die zich meer in het materiaal willen verdiepen en de eerste stappen van het brushletteren al kennen.

Inkijkexemplaar

Ben je na mijn recensie nieuwsgierig geworden? Kosmos uitgevers heeft een inkijkexemplaar online staan. Neem hieronder rustig een kijkje zodat je een extra indruk krijgt over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Penseel!
Ondertitel: Schrijven met penseel
Auteur: Marjet Verhoef
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s hardcover: 128
ISBN hardcover: 9789043920377
Prijs hardcover: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge