Marja West – Onder water

Nadat wij, van Oona.Agency, een persmail ontvingen over deze nieuwe serie van Marja West, werd ik al snel getriggerd door de korte inhoud. Dit leek mij wel wat! Dus ik hoefde ook niet lang te twijfelen en hebben wij een mailtje terug gestuurd met de vraag voor een recensie-exemplaar. Nog dezelfde dag ontvingen wij dan ook een exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Oona.Agency natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: Aan het sterfbed van hun moeder horen de zussen Sofia en Samantha dat ze een oudere halfbroer, Vittorio, hebben. Toen hun moeder Sicilië ontvluchtte bleef hij achter bij zijn vader. Hoe geschokt de zussen ook zijn, ‘Vico’ is familie, en dus sturen ze hem een rouwkaart.
Vico heeft een probleem; hij heeft schulden te voldoen aan de Siciliaanse Cosa nostra en hij heeft geen idee hoe hij dat moet aanpakken. Totdat hij het bericht over zijn moeders dood ontvangt. Wellicht wacht er een leuke erfenis waar hij zijn problemen mee kan oplossen.
Al snel blijkt inderdaad dat alle kinderen aanspraak kunnen maken op de familiewerf. Maar de werf verkopen is voor Samantha, die er haar hele jeugd doorbracht, onbespreekbaar. Vico is echter de beroerdste niet; als Samantha akkoord gaat met de bouw van een luxe jacht om zo tientallen miljoenen wit te wassen, gaat hij niet zeuren over zijn kindsdeel. Samantha stemt uiteindelijk in, mits zij er ook financieel beter van wordt. Alles loopt op rolletjes, tot de eerste dode valt…

De cover

Op de cover is een stukje van een oude stijger te zien. Het water is donker blauw en op de achtergrond is het silhouet te zien van een bos. De lucht is dreigend. Ik vind de cover erg goed passen bij het verhaal en door de dreigende lucht heb ik ook het gevoel dat het om een thriller gaat. Deze cover zou mij zeker opvallen.

De auteur

Marja West debuteerde in 2015 met Uitgeteld, dat onmiddellijk de longlist van een literaire prijs haalde. Inmiddels staan er acht boeken en vijf luisterseries op haar naam.

Het verhaal

De zussen Samantha en Sofia weten niet wat ze horen als hun moeder, aan haar sterfbed, hun vertelt dat ze nog een oudere halfbroer hebben. Hij zou op Sicilië wonen en zou Vittorio heten. Toen hun moeder Sicilië ontvluchten bleef ‘Vico’ bij zijn vader achter. De zussen weten in eerste instantie niet goed wat ze hiermee aan moeten, maar besluiten na de dood van hun moeder om hun halfbroer toch maar een rouwkaart te sturen. Hij is immers toch familie.
Vittorio, roepnaam Vico, heeft één probleem. Hij heeft schulden bij de Siciliaanse Cosa nostra. Als hij een bericht uit Nederland ontvangt dat zijn moeder overleden is, weet hij wat hij moet doen. Hij moet naar Nederland want wie weet wacht er wel een mooie erfenis op hem zodat hij zijn schulden kan afbetalen aan de Siciliaanse maffia.
Hu moeder laat uiteindelijk de familiewerf achter en alle kinderen kunnen hier aanspraak op maken. Maar voor Samantha is een ding duidelijk: De werf verkopen? Nooit. Ze heeft er haar hele jeugd doorgebracht en die herinneringen wil ze koesteren. Haar broer is echter de moeilijkste niet, want als Samantha ermee instemt om op de familiewerf een luxe jacht te bouwen, en op die manier een paar miljoen wit te wassen, gaat Vico niet moeilijk doen over zijn erfenis. In eerste instantie twijfelt Samantha, maar als ze er zelf beter van kan worden, why not? Alles loopt soepel, tot er een eerste dode valt. Is dit het begin van het einde?

Mijn mening

Auteur Marja West is van alle markten thuis. Veronique las vorig jaar het boek ‘Verloren in de jungle‘, het waargebeurde verhaal over twee vriendinnen die vermist worden in Panama, dat ze samen met Jürgen Snoeren schreef, en ik las pas geleden haar feelgood-serie ‘Nueva Vida‘, dat ze onder haar pseudoniem ‘Anna Thomas’ schreef. Nu is Marja terug met de Kobo original-serie ‘Veilige haven’. En weet je, een thriller schrijven kan ze ook. Wat is ‘Onder water’ een toffe start van deze serie.

In de proloog is te lezen dat Noah de scheepswerf aan het opruimen is. Alle dingen die los rond zwerven moeten opgeruimd worden, want er is slecht weer op komst. Als hij het water in kijkt ziet hij een lijk drijven. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig, want van wie is het lijk, en hoe komt het daar in het water terecht. Het voelt als een goed begin, dit kon wel eens een goed verhaal worden.

Dat Marja West kan schrijven wisten wij al en dat bewijst ze ook weer met dit verhaal. Het verhaal wist mij vanaf de proloog in zijn greep te houden. Het verhaal leest erg snel en de schrijfstijl is aangenaam. Persoonlijk denk ik dat dit verhaal zich erg goed leent voor een televisie-serie, want tijdens het lezen moest ik meteen aan de televisie-series Undercover en Penoza denken.

De spanning is niet constant in piekstand, echter doordat er veel wendingen in het verhaal zitten en er telkens nieuwe dingen gebeurden, wilde ik verder lezen. Ik vond het dan ook jammer toen ik het verhaal uit had. Maar er is goed nieuws, want het vervolg ‘Hoog water‘ is ook al verkrijgbaar. Deze staat dan ook al klaar op mijn e-reader om binnenkort te gaan lezen. Ik kan eigenlijk niet wachten.

Deze serie is een echte mustread voor de fans van ‘Camping Oosthoek‘ en ‘Undercover‘!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Onder water
Serie: Veilige haven
Auteur: Marja West
Uitgever: Kobo Original
Verteller luisterboek: Eva Damen
Duur luisterboek: 07:31:00
ISBN e-book: 9781774533505
ISBN luisterboek: 9781774533499
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge