Marja West & Jürgen Snoeren – Verloren in de Jungle

We zagen dat bij Unieboek Het Spectrum een non-fictie boek uitkwam wat meteen onze aandacht trok. Nadat we de korte inhoud lazen, wisten we dat dit een boek voor ons zou zijn. We hebben de uitgever gemaild en we kregen al snel een mail dat we het boek bij verschijning konden verwachten. Het boek viel dan ook direct na verschijning op onze deurmat. Hier willen we Unieboek Het Spectrum hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op 1 april 2014 keren de Nederlandse Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) niet terug van een wandeling in de jungle van Panama. Wekenlange zoekacties, bemoeilijkt door het slechte weer, leveren niets op. Twee maanden later wordt er diep in de jungle een rugzak gevonden met daarin onder meer hun telefoons en camera, waarop vreemde foto’s gevonden worden. Dit leidt tot wilde speculaties over de verdwijning die tot op de dag van vandaag voortduren. Zijn ze verdwaald, ontvoerd of beroofd?

Marja West en Jürgen Snoeren verdiepten zich intensief in nieuw onderzoeksmateriaal om eens en voor altijd de waarheden van de onwaarheden te scheiden. In samenwerking met Betzaïda Pittí Cerrud, oud-officier van justitie in Panama die in 2014 de zaak leidde, zetten zij alle feiten over deze schokkende verdwijning op een rij. Ze kregen toegang tot niet eerder openbaar gemaakte documenten en spraken een groot aantal deskundigen in binnen- en buitenland. Tijdens hun zoektocht naar de waarheid komen ze tot conclusies die een heel nieuw licht op deze zaak werpen.

De cover

Op de cover zien we onderaan een bos en erboven een mistig gebied. Ik denk dat dit een foto is van de jungle waar de twee jonge vrouwen vermist geraakt zijn. Door de titel zou ik meteen getriggerd worden om dit boek op te pakken in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteurs

Marja West debuteerde in 2015 met ‘Uitgeteld’, dat meteen werd genomineerd voor de Diamanten Kogel, de prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Inmiddels staan er acht boeken en vijf luisterseries op haar naam.

Jürgen Snoeren werkte jarenlang als uitgever voor diverse grote uitgeverijen in Nederland en is nu werkzaam als uitgeefdirecteur bij de ANWB. Hij schreef tevens verschillende romans, waaronder de thrillers ‘Dodenstoel‘ en ‘Zonder genade‘.

Mijn mening

Ik denk dat iedereen zich nog wel herinnert dat er twee jonge vrouwen vermist werden in Panama. Het nieuws stond er maanden vol van en er kwamen een hele hoop geruchten naar boven, waarbij steeds de vraag bleef wat er nu gebeurd was. Het boek lag al even op de stapel toen Bryan aan Marja vroeg of ze ook nog naar het zuiden zou komen. Nadat hij twee boekhandels getagd had, bleek één boekhandel geïnteresseerd en ze hebben geregeld dat Marja enkele boekhandels in het zuiden kwam opzoeken. Daar moesten we natuurlijk bij zijn. Ze ging een lezing houden over ‘Verloren in de Jungle’ en ik kan je vertellen, dat dit er voor zorgde dat ik nog nieuwsgieriger werd naar het boek. Marja weet tijdens de lezing boeiend te vertellen over haar zoektocht naar antwoorden. Wat ik hier vooral knap vind, is dat ze door de Covid-19 pandemie niet in staat waren om zelf naar Panama af te reizen, tijdens het lezen van het boek merk je hier echter niks van. Marja en Jürgen weten de omgeving zo goed te omschrijven dat je tijdens het lezen de jungle voor je ziet.

Marja en Jürgen nemen alle mogelijke scenario’s onder de loep. Een ongeluk, misdaad, een complot. Aan de hand van alle informatie onderzoeken ze alle scenario’s. Hierbij wordt meteen duidelijk dat er veel sensatienieuws is wat aangedikt is of helemaal niet waar blijkt te zijn. Dit weten zij goed te weerleggen en hierdoor komen ze stapje voor stapje verder in hun onderzoek.

Naast dat ze de nieuwsfeiten onderzoeken, kijken ze ook naar het onderzoek van de autoriteiten. Er gaan veel geruchten dat de lokale autoriteiten fouten hebben gemaakt en dat ze zich niet interesseerden voor het onderzoek naar de vermiste vrouwen en dat dit funest zou zijn voor het dorpje Boquete, wat echt van de toeristen leeft en hiervan afhankelijk is. En als er dan een vermissing zou zijn zou dit slecht zijn voor het toerisme. Echter ook hier is niks van terug te vinden. De bewoners stonden meteen klaar om te zoeken en waren echt bezorgd om Lisanne en Kris.

Door het minutieus uitzoeken van alle informatie die ze ter beschikking hebben, ook de informatie die de ‘internetdetectives’ verspreiden, kunnen ze een compleet plaatje krijgen en een deel van de foute informatie ook echt met feiten weerleggen.

Aan het einde durven Jürgen en Marja een duidelijke conclusie te uiten. Het is nog steeds geen 100% zekerheid, wat er precies gebeurd is en dat zullen we waarschijnlijk ook nooit te weten komen. Echter de conclusie die deze auteurs uiten is op zoveel feiten gebaseerd, die ook door experts onderbouwd worden, dat het al bijna zeker is dat het toch wel op deze manier gegaan moet zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Verloren-in-de-jungle

Gegevens van dit boek:
Titel: Verloren in de Jungle
Auteur: Marja West & Jürgen Snoeren met Betzaïda Pittí Cerrud
Uitgever: Unieboek Het Spectrum
Aantal pagina’s paperback: 360
Aantal pagina’s e-book: 336
Verteller luisterboek: Ruben de Goede
Duur luisterboek: 11:13:18
ISBN paperback: 9789000372164
ISBN e-book: 9789000374717
ISBN luisterboek: 9789000379569
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge