Marja Boomstra – Verraderlijke mist

Nadat Marja ons benaderde of we interesse hadden om haar nieuwste thriller te lezen, werden wij uiteraard nieuwsgierig. We hadden de boeken van Marja allang op ons nog te lezen-lijstje staan en nu zou het dan eindelijk tijd worden om een boek van haar hand te gaan lezen. Nadat we kort met haar gekletst hadden, werd besloten dat we gingen proberen of dit derde deel uit de serie ook los te lezen zou zijn. Enkele dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Marja uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In Verraderlijke mist, het derde deel van de Chaja-serie, lijkt Chaja’s leven in rustiger vaarwater te zijn gekomen, nu Lucinda is opgepakt en zij eindelijk haar biologische vader leert kennen. Dan ontdekt Chaja dat Reaven informatie voor haar achterhoudt. .Als even later Lucinda weet te ontsnappen beseft Chaja dat haar leven weer gevaar loopt.
Chaja droomt ondertussen steeds over een geest in de mist en wanneer haar wordt uitgelegd dat dit de boodschapper van verraad en slecht nieuws betekent, gaat ze op onderzoek uit Bij toeval stuit ze op een kleine nalatenschap van haar moeder, een kistje met herinneringen. Het blijkt de doos van Pandora, een bron van kwaad en ellende te zijn.

De cover

Op de cover is een persoon in de mist te zien. Deze persoon staat op een lange weg met bomen erlangs. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen. De cover maakt mij nieuwsgierig en ik zou hem dan zeker ook opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Marja Boomstra heeft veel landen bezocht en daar, evenals in haar werk bij Youth at Risk (met risicojongeren), mensen ontmoet die een enorme inspiratiebron zijn voor haar verhalen, die veelal een internationaal tintje hebben.
De duistere kant van mensen intrigeert haar ontzettend, vandaar haar voorliefde voor het schrijven van psychologische thrillers.

Het verhaal

Chaja’s leven lijkt eindelijk in rustiger vaarwater te zitten. Lucinda is opgepakt en ze heeft eindelijk haar biologische vader leren kennen. Maar als ze ontdekt dat Raeven informatie achterhoudt en Lucinda weet te ontsnappen wordt het al snel duidelijk dat het rustige leven van Chaja weer voorbij is.
Chaja heeft steeds vreemdere dromen, waarin ze telkens een geest in de mist ziet. Maar als je hoort dat dit de boodschapper van verraad en slecht nieuws is, gaat ze op onderzoek uit en stuit ze op een kistje, die een nalatenschap van haar overleden moeder is. Het blijkt niet zomaar een kistje te zijn, maar de doos van Pandora, een kistje van kwaad en ellende.

Mijn mening

Ik heb al heel wat thrillers van eigen bodem gelezen, maar een thriller van Marja Boomstra kwam er telkens niet van. Tot dat Marja ons een tijdje geleden een berichtje stuurde met de vraag of wij zin hadden in een klein experimentje: ze wilde graag weten of haar thrillers voldoende uitgewerkt waren om ze als standalone te lezen, aangezien ‘Verraderlijke mist’ het derde deel in de Chaja-serie is. Natuurlijk waren wij hier zelf ook erg nieuwsgierig naar en stemden hier dus volmondig mee in. Niet veel later ontvingen wij een gesigneerd exemplaar van ‘Verraderlijke mist’. Uiteraard willen wij Marja Boomstra hier hartelijk voor bedanken.

We hebben al een aantal jaar contact met Marja. Zo kwamen wij haar al tegen bij een signeersessie van Jeroen Windmeijer in Heerlen en was ze, afgelopen januari, één van de veertig auteurs die met ons gingen Koukleumen in de HuB. Dus het werd toch langzaam tijd dat ik eens een thriller van haar hand ging lezen… En wat ben ik blij dat ik dit nu eindelijk heb gedaan. Ondanks dat dit het derde deel in de Chaja-serie is, en ik her en der het gevoel had dat ik wat kleine stukjes informatie miste, heb ik het boek met enorm veel plezier gelezen.

‘Verraderlijke mist’ is een vlot geschreven verhaal en Marja wist mij met dit verhaal vanaf de eerste pagina gekluisterd te houden. De spanning weet ze enorm goed op te bouwen en aan het einde van elk hoofdstuk had ik steeds zoiets van ‘Nog even snel één hoofdstuk’, en als ik dit gevoel heb zit het wel goed. De personages zijn op een goede manier uitgewerkt, echter doordat ik de voorgaande twee delen niet gelezen heb, bleven sommige eigenschappen, en de vraag waarom ze bijvoorbeeld op een bepaalde manier reageren, een beetje vaag. Echter vermoed ik dat als je de eerdere twee delen gelezen hebt, je hier geen last van zult hebben.

Ik heb al vaker gehoord dat de verhalen van Marja vergeleken worden met die van de Vlaamse auteur Sterre Carron. En laat dat nu net één van mijn favoriete auteurs zijn. Maar klopt deze vergelijking wel? Ja, vooral als je kijkt naar de verhaallijn, spanningsopbouw en de sfeer van het verhaal, dit is echt wel op het niveau van bijvoorbeeld Sterre Carron en daardoor is het ook begrijpelijk dat Marja Boomstra zo geprezen wordt door lezers. Ik heb er nu zelf ook weer een auteur bij waar ik meer boeken van wil lezen.

Wat wij altijd extra speciaal vinden is als de auteur het boek gesigneerd heeft. Dit maakt het toch altijd weer een stuk persoonlijker, en daar houden wij van! Dankjewel hiervoor Marja.

Mijn uiteindelijke conclusie is dat het boek als standalone te lezen is. Wil je gewoon eens één boek van deze auteur lezen, dan kan deze zeker als standalone door. Ben je van plan om, in de toekomst, de vervolg delen ook te lezen? Pak dan ook even de twee eerdere delen mee, zodat je de personages en gebeurtenissen allemaal beleefd en leert kennen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

verraderlijke-mist

Gegevens van dit boek:
Titel: Verraderlijke mist
Serie: Chaja-serie
Auteur: Marja Boomstra
Uitgever: M-B publishing
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 234
ISBN paperback: 9789083096582
ISBN e-book: 9789083330945
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge