Mariska Overman – Voltooid


Ik werd door De Crime Compagnie benaderd of ik interesse had in het boek “Voltooid” geschreven door Mariska Overman. Aangezien ik erg te spreken was over Hoofdzaak van dezelfde schrijver, was ik hier natuurlijk voor te vinden. Ik wil De Crime Compagnie dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?
Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag met de tekst: KLAAR.
Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer?

Voltooid is het vervolg op het boek “Hoofdzaak“. En ik denk, dat als je alle verbanden tussen de verschillende personages goed door wilt hebben, moet je het boek “Hoofdzaak” ook eerst gelezen hebben. Al heeft Mariska geprobeerd dit boek zo te schrijven dat je het zou kunnen lezen zonder dat je Hoofdzaak eerst gelezen hebt. Echter denk ik dat je dan toch bepaalde connecties zou kunnen missen. En het is daarbij ook gewoon zonde als je Hoofdzaak niet gelezen hebt, maar dit terzijde. 😉

Het boek zelf ziet er weer uitnodigend uit. De cover laat een arm zien, die in het water ligt volgens mij, met daar omheen een paar blaadjes. In het roze staat er de titel op. Deze springt er goed uit. Ook kunnen we op de voorkant de quote “Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?” lezen. Dit maakt me nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ik meteen wilde gaan lezen. Echter, na het boek gelezen te hebben… Snap ik de cover niet helemaal. Ik vind hem zelfs best slecht gekozen. Ik vind hem niks met het verhaal te maken hebben. Ik zou hem zeker in de winkel opgepakt hebben, maar ik vraag me wel af, hoe besloten is om deze foto als cover te gebruiken, aangezien ik hem niet aan het boek kan linken, zeg maar.

Ook in Voltooid speelt Isabelle weer een prominente rol. Er is een bizarre moord gepleegd. Een oude man wordt dood in het bos aangetroffen en heeft een tak uit zijn borst steken met een vlag met de tekst “KLAAR” erop. Wie heeft deze moord gepleegd? En wat wil de dader duidelijk maken? Volgen er nog meer slachtoffers of is het KLAAR na dit ene slachtoffer?

Mariska heeft het aangedurfd om een onderwerp aan te snijden waar een redelijk taboe op ligt. Dit vind ik goed van haar. Maar dit kun je van Mariska ook wel verwachten. Zij heeft samen met haar man het bureau MORBidee waarbij ze de dood bespreekbaar maken, en dus ook onderwerpen als deze niet uit de weg gaan. Dit zien we in het boek Voltooid ook. Het mooie vind ik wel, dat ze beide kanten belicht en geen kant kiest. Hierdoor zal niemand zich aangevallen voelen en hoe je dan ook tegenover dit standpunt staat… Je zult je niet benadeelt voelen. Nee, ik ga niet vertellen over welk onderwerp dit boek dan gaat. Hiervoor moet je dit boek echt zelf gaan lezen. En dit kan ik je echt wel aanraden.

Isabelle leren we nog beter kennen. Doordat ze nu wederom bij een bijzondere zaak geroepen is, gaat ze zich bewust afvragen wat haar plek is. Bij de recherche of toch als specialist postmortale zorg. Beiden doet ze graag. Door ook deze twijfel in het boek te beschrijven wordt Isabelle voor mij echter. Ook de andere personages krijgen de ruimte, waardoor je deze ook leert kennen. Het is niet zo dat je continue op het puntje van je stoel zit van de spanning tijdens het lezen, maar ik wilde wel continue verder lezen en erachter komen wie het gedaan had en wat de beweegredenen nu precies waren. Ik had lange tijd een verkeerde dader in gedachten. Maar op een bepaald moment had ik wel door wie het gedaan had, maar ondanks dat dit voor mij duidelijk was, bleef er toch genoeg boeiends over om door te lezen. Vooral de reden waarom de dader dit gedaan heeft, blijft denkelijk nog belangrijker in dit boek, dan de dader zelf.

Mariska heeft al aangegeven dat ze bezig is met haar 3e thriller. Ik hoop dat ze wederom zo’n geweldig verhaal neer zet. En van mij mag ze Isabelle nog lang laten twijfelen tussen haar beide beroepen. Doordat Isabelle aan beide kanten bekend is, maakt het haar net zo uniek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Voltooid
Auteur: Mariska Overman
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s Paperback: 376
Aantal pagina’s E-book: 268
ISBN Paperback: 9789461092861
ISBN E-book: 9789461093172
Prijs Paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar “Voltooid”? Van De Crime Compagnie mag ik een exemplaar weggeven. Lees er alles over in Winactie Mariska Overman – Voltooid.

One thought on “Mariska Overman – Voltooid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge