Marion van de Coolwijk – Mama liegt

In de aanbiedingsfolder zagen we dat Marion van de Coolwijk een nieuw boek zou uitbrengen waarbij ook de tweede wereldoorlog een rol speelt. Aangezien een spannende roman in combinatie met een oorlogsverhaal mij meteen nieuwsgierig maakte kon ik niet anders dan een mailtje sturen naar de uitgever. We kregen al snel een positief antwoord en het recensie-exemplaar viel dan ook rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we de Crime Compagnie hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Aisa groeit op bij haar oma. Op haar ziekbed doet oma een schokkende bekentenis over haar verleden, die het leven van de jonge vrouw volledig op zijn kop zet. Nieuwsgierig gaat Aisa op zoek naar Emma van Bemmelen, de onbekende zus van haar oma. Wanneer oma kort na het weerzien met haar zus overlijdt, lijkt Aisa liefdevol te worden opgevangen in de familie. Maar al snel blijkt dat niet iedereen blij is met haar komst…

De cover

De cover is zwart en in het midden hangt een speen aan een koord. Met eronder de titel ‘Mama liegt’. De cover maakt me nieuwsgierig en ik zou hem sowieso opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Marion van de Coolwijk (1959) schreef meer dan 200 kinderboeken, waaronder de serie MZZLmeiden. In 2016 verscheen Marions eerste boek voor volwassenen, de thriller Mangelvrouw. Deze werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Haar fans zeggen vaak dat Marions boeken lezen alsof ze in de bioscoop zitten.

Het verhaal

Aisa is een groot deel van haar jeugd opgegroeid bij haar oma. Als ze haar oma in het verzorgingstehuis bezoekt doet haar oma haar een schokkende bekentenis over haar verleden. Ze moet contact zoeken met Emma. Aisa gaat, zo nieuwsgierig als ze is, op zoek naar Emma van Bemmelen, de onbekende zus van haar oma. Als Aisa een ontmoeting tussen haar oma en Emma geregeld heeft, overlijdt haar oma korte tijd later. Aisa lijkt liefdevol te worden opgevangen in deze nieuwe familie. Maar er gebeuren vreemde dingen en niet iedereen lijkt blij met haar komst….

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit verhaal. Als je het boek begint te lezen, zie je in eerste instantie twee stambomen. De ene stamboom die bij Aisa eindigt, de andere die bij Zeb eindigt. Deze is op zich niet zo heel belangrijk, want de verhoudingen wijzen zich ook duidelijk onder het lezen. In het boek heb je twee verhaallijnen. Aan de ene kant het verhaal van Aisa in de huidige tijd, aan de andere kant de verhaallijn van Elizabeth in het verleden, tijdens en na de tweede wereldoorlog. Door deze wisseling in tijd, werd ik steeds nieuwsgieriger hoe het verhaal nu in elkaar zat en hoe Emma en Elizabeth met elkaar verbonden waren. Hierdoor werd het voor mij bijna onmogelijk om het boek aan de kant te leggen. Tel daarbij de vlotte schrijfstijl die Marion van de Coolwijk heeft, en je weet dat je verkocht bent, zodra je begint te lezen. Marion van de Coolwijk heeft daarnaast ook nog de kwaliteit om bepaalde situaties zo te beschrijven zodat je het gevoel hebt dat je zelf erbij aanwezig bent en je hebt onder het lezen het gevoel alsof je de beklemmende situaties zelf meemaakt. Dit vind ik erg goed gedaan.

De personages zijn erg goed uitgewerkt, waardoor het levensechte personages worden en het zo je buren of familie zouden kunnen zijn. Wat vooral opvalt is dat de vrouwelijke personages in het verhaal een sterke persoonlijkheid hebben, zoals bijvoorbeeld Elizabeth in het verhaal, in en na de tweede wereldoorlog,’ en Emma en Aisa in de huidige tijd. Vooral de manier waarop Elizabeth is neergezet vind ik erg krachtig.

Naar het einde toe wordt het verhaal extra spannend en is er maar één optie, en dat is doorlezen. Je hebt dan al een idee hoe het verhaal in elkaar zit, maar toch weet Marion van de Coolwijk het verhaal spannend te houden en blijf je nieuwsgierig naar de afloop. Vooral ook door de epiloog wordt het verhaal op een mooie manier afgesloten.

Dit boek is duidelijk een verhaal met diepgang. Het laat zien wat het verleden voor gevolgen kan hebben in het heden en hoe ver dit door kan werken. Maar ook hoe ver moederliefde kan gaan en dat moeders het niet altijd het beste weten, al lijkt dat in eerste instantie wel zo. Hierdoor vind ik ‘Mama liegt’ niet alleen een spannende roman, zoals de Crime Compagnie deze betiteld, maar kan deze voor mijn gevoel ook zeker geschaard worden onder de psychologische thriller.

Als je van een goed spannend verhaal houdt, dan kan ik je ‘Mama liegt’ echt aanbevelen. Dit is een boek over de moeilijke tijd in de oorlog die op een spannende manier naar de tegenwoordige tijd gebracht is.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Mama-liegt

Gegevens van dit boek:
Titel: Mama liegt
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 305
Aantal pagina’s e-book: 300
Verteller luisterboek: Dafne Holtland
Duur luisterboek: 08:11:55
ISBN paperback: 9789461095985
ISBN e-book: 9789461095886
ISBN luisterboek: 9789461096401
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

2 thoughts on “Marion van de Coolwijk – Mama liegt

  1. boek spreekt me geweldig aan, maar er wordt verder vermeld dat het gratis zou zijn bij kobo plus, ik ben lid van kobo plus bij bol, maar het is niet gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge